Libya Temsilciler Meclisi, YSK’nın değişikliklerini onayladı

Libya Temsilciler Meclisi, Yüksek Seçim Komisyonu’nun seçim yasalarında yapacağı değişiklikleri onayladı

Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayeh (AFP)
Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayeh (AFP)
TT

Libya Temsilciler Meclisi, YSK’nın değişikliklerini onayladı

Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayeh (AFP)
Libya Ulusal Yüksek Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayeh (AFP)

Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi (TM), Libya Yüksek Seçim Komisyonu'nun (YSK) yaklaşan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerini düzenleyen yasalarda talep edilen değişikliklerin onayladığını duyurdu. Libya Ulusal Birlik Hükümeti (UBH) Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Libya Ulusal Ordusu’nun itirazı üzerine dün Gat şehrine yapmayı planladığı toplantıyı ertelemek zorunda kaldı.
TM, Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu ile ilgili olarak YSK’nın yaptığı değişikliklerin posta yoluyla oy kullanmaya izin veren fıkra haricindeki kısmını onayladı.
TM Sözcüsü Abdullah Bilhak Tobruk kentinde düzenlenen toplantının ardından, Meclis’in Yüksek Seçim Komisyonu’nun cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleri için yasada yer alan bazı kanunların değiştirilmesi talebine cevap verdiğini, böylece komisyonun seçimlerin yürütülmesine ilişkin düzenlemeleri yürütme prosedürlerinin itiraza tabi olmadığını kaydetti. Bilhak, Libya Partileri Birliği’nin seçim yasalarına ilişkin sunduğu muhtırayı görüştükten sonra, “meclis tarafından onaylandığı gibi kalacakları doğrulandı” dedi.
Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi, önceki akşam Devlet Yüksek Konseyi Başkan Yardımcısı ile yaptığı görüşmede, siyasi süreçteki tüm katılımcılarla doğrudan çalışma ve koordinasyon ile tüm taraflar arasındaki  görüşlerin yakınlaşmasıyla seçim başarısı için desteğin süreceğini kaydetti. Menfi açıklamasında, toplantı sırasında bu yılın sonunda yapılması planlanan seçimler için yasal ve anayasal mekanizmaların tartışıldığını ve başarıları için pratik öneriler geliştirildiğini belirterek, Libyalıların özgür ve adil seçimler yapma isteklerini karşılamak ve sonuçlarının tüm taraflarca kabul görmesini istediklerini belirtti.
Menfi, Temsilciler Meclisi üyesi Fethullah es Saiti ile yaptığı görüşmede, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) kabinesinde doğu bölgesini temsil eden Başbakan Yardımcısı Hüseyin el-Katrani’nin  bazı bakanlar, hükümet temsilcisi ve belediye başkanlarına yönelik yaptığı açıklamayla Başkanlık Konseyi’nin tüm sorunları çözme çalışmalarını onayladıklarını söyledi. Menfi, siyasi sürecin yol haritası ve Libya siyasi diyaloğunun sonuçlarına uygun olarak, halk arasında sosyal adaletin sağlanmasına katkıda bulunacak şekilde ilerleme sağlamak için hükümet ve tüm taraflarla sürekli temas halinde olduğunu söyledi.
Katrani önceki akşam televizyonda yaptığı açıklamada, Dibeybe’nin kendisiyle iletişim kurmamaya devam etmesi halinde alacağı önlemlere atıfta bulunarak, Doğu’da halkın talebiyle hükümet kurma eğilimi olduğunu söyledi. Katrani, paralel hükümeti kurulması halinde Dibeybe’yi sorumlu tutacağını ifade etti.
Öte yandan Gat milletvekili Nasr Asir, ülkenin doğu ve güneyine konuşlanmış Libya Ulusal Ordusu’nun Dibeybe’nin uçağının Gat Havalimanı’na inmesini engelleyerek ziyaretini ertelemekle suçlayarak, koordinasyon sağlanmadığı gerekçesiyle ziyaretin iptal edildiğini açıkladı.
Milletvekili, Dibeybe’nin ziyaretinin iptal edildiğini duyurmasının ardından, cılız sebepler öne sürülerek asıl masadı ziyareti engellemek olduğuna dikkati çekti.  Asir, Mareşal Halife Hafter’in yaklaşan seçimler sebebiyle görevinden istifa etmesinin ardından yerine geçen Abdurrezzak en-Nazuri liderliğindeki LUO’nun kontrolünde olan bölgede çıkarlarını elde etmek amacıyla siyasi çekişmenin yaşandığını ifade etti.
Suçlamalara LUO tarafından resmi bir açıklama yapılmazken, Dibeybe ise konu hakkında sessiz kaldı.
Diğer yandan Libya makamları dün, geçen yılın ortasından bu yana onlarca toplu mezarın bulunduğu ülkenin batısındaki Tarhuna kentindeki beş toplu mezardan kimliği belirsiz 25 cesedin çıkarıldığını duyurdu.



Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
TT

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi: Taleplerimizin reddedilmesi ve “ayrılıkçılıkla” suçlanması ‘kasıtlı bir hile’

SDG unsurları Haseke'de (Reuters)
SDG unsurları Haseke'de (Reuters)

Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından dün yapılan açıklamada, Kürtlerin taleplerinin reddedilmesini ve ‘ayrılıkçılıkla’ suçlanmasını ‘Suriye'nin otoriterliğe karşı mücadelesi gerçeğinin kasıtlı olarak çarpıtılması’ olduğu belirtilerek, Suriye topraklarının birliği konusunda taviz verilmeyeceği vurgulandı.

Reuters’ın aktardığı açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Bugün ortaya koyduğumuz talepler, yani çoğulcu demokratik sistem, sosyal adalet, cinsiyet eşitliği ve tüm bileşenlerin haklarını güvence altına alan bir anayasa yeni talepler değil, 2011 yılından bu yana Suriyelilerin uğruna sokağa döküldükleri taleplerin özüdür. Suriye halkı, on yıllardır iktidarı ve serveti tekelinde tutan, yerel yönetimleri dışlayan ve ülkeyi arka arkaya krizlere sürükleyen merkezi bir rejim altında acı çekmiştir. Bugün, yeni Suriye'nin inşasında etkin ortaklar olmayı hedefliyoruz.”

Siyasi sürece katılmanın stratejik bir tercih olduğunu vurgularken, Suriye yönetimi ile görüşmelerin başarıya ulaşması için çalışacaklarını belirten KDSDÖY, “Demokratik temeller üzerinde devlet kurumlarına entegre olmaya ve tüm Suriyelilerin beklentilerini yansıtan yeni bir anayasanın hazırlanmasına katılmaya hazır olduğumuzu ifade ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Toprak bütünlüğü ilkesi

KDSDÖY, Suriye'deki tüm tarafları ‘ulusal sorumluluklarını yerine getirmeye, nefret ve şiddet söylemlerini terk etmeye ve ülkeyi yıkıcı iç çatışmalara sürüklemeye yönelik tüm girişimlere karşı çıkmaya’ çağırdı.

Suriye topraklarının birliğinin tartışılmaz bir ilke olduğunu ve demokratik özyönetim vizyonunun ve ulusal değişim projesinde bizimle birlikte olan tüm siyasi güçlerin sabit bir temeli olduğunu vurgulayan KDSDÖY, bu konuda aşırıya kaçmanın, siyasi çözüm fırsatlarını baltalamak isteyenlere yarar sağlayacağı uyarısında bulundu.

KDSDÖY, Suriye hükümeti ile ABD ve Fransa hükümetlerinin temsilcilerinin de katıldığı son toplantıların, ‘Suriye devriminin başlangıcından beri hep istediğimiz ciddi bir Suriye-Suriye diyalogu sürecini başlatmak için çok önemli bir adım’ olduğunu belirtti.

"Nefret ve ihanet"

KDSDÖY Dış İlişkiler Departmanı Eş Başkanı İlham Ahmed dün yaptığı açıklamada, resmi makamlardan yapılan bazı açıklamalarda ‘nefret ve ihanet’ söylemlerinin arttığını belirterek endişesini dile getirdi.

Kürt yetkili, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamada, “Diyaloğu zayıflatmayan, güçlendiren yapıcı bir rol oynamasını umuyoruz. Suriye'deki siyasi çözüme yönelik ABD ve Fransa'nın sürekli desteğini ve Suriyeliler arasındaki görüş ayrılıklarını gidermeye katkıda bulunmalarını takdirle karşılıyoruz” ifadelerini kullandı.

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, geçtiğimiz günlerde SDG lideri Mazlum Abdi ve ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack ile Şam'da üçlü görüşmelerde bulunarak, geçtiğimiz mart ayında Şara ve Abdi arasında imzalanan ve Suriye'nin kuzeyindeki ve doğusundaki sivil ve askeri kurumların yıl sonuna kadar yeni Suriye yönetimi bünyesine alınmasını öngören anlaşmanın uygulanmasının önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre anlaşmanın şu ana kadar, Halep'teki tutuklu takası ve Kürtlerin çoğunlukta olduğu Şeyh Maksud ve Eşrefiye mahallelerinin hükümet ve Kürt güçlerinin ortak kontrolü altına alınması dışındaki çoğu maddesi uygulanmadı.