Çin nasıl casuslar ülkesine dönüştü?

Gizliliği ve kişisel bilgileri koruyan yasaların sıkılaştırılması, gizli dinleme teknolojisini engelleyemedi

2000’li yılların başında Çin yasaları, kişisel özgürlük hakları konusunda belirsizdi (Reuters)
2000’li yılların başında Çin yasaları, kişisel özgürlük hakları konusunda belirsizdi (Reuters)
TT

Çin nasıl casuslar ülkesine dönüştü?

2000’li yılların başında Çin yasaları, kişisel özgürlük hakları konusunda belirsizdi (Reuters)
2000’li yılların başında Çin yasaları, kişisel özgürlük hakları konusunda belirsizdi (Reuters)

Ahmed Mustafa (Uluslararası ilişkiler konusunda uzman gazeteci)
Çin hükümeti siber güvenlik ve kişisel verilerin korunmasına ilişkin yeni yasalar çıkardı. Pekin ayrıca büyük şirketleri bilgilerini, yurtdışında değil Çin'de saklamaya zorlamak için aldığı önlemlere rağmen, Çinlilerin birbirleri hakkında casusluk yapma pazarı büyümeyi durduramadı.
Londra merkezli The Times gazetesi Çin'in ‘casuslar ülkesi’ne dönüşmesiyle ilgili uzun bir dosya haber yayınladı. Dosya haber, çalışmaları karı kocaların sadakatsizliklerini ortaya çıkarmaya ve borçlarını ödemekten kaçınanları kovuşturmaya odaklanan özel bir dedektifle yapılan röportaja dayanıyor.
He Zhihui, Çin ordusunda görev yaptığı sırada keşif subayı olarak çalışıyordu. 2000’li yılların başında, çalışmaları, hızla gelişen ve Çin’in ana şehirlerindeki mağazalarda satılan, yaygın olarak bulunan gizli dinleme araçlarına dayanan özel bir dedektif olarak çalışmaya başladı. Pazardan satın aldığı mikro casus kameraları yerleştirirken veya telefon dinleme cihazlarını ve diğer casus teknoloji ürünlerini kullanırken bunun kendisini endişelendirmediğini söylüyor.
2000’li yılların başında Çin yasaları, kişisel özgürlük hakları konusunda net değildi. Bu nedenle, yasayı ihlal etme korkusu olmadan bu ürünleri kullanmakta herhangi bir sorunla karşılaşmadı. Üçüncü milenyumun ilk on yılının geçmesiyle birlikte mahremiyet ihlali vakaları arttı. Gençlerin sokakta kimse fark etmeden kadın kıyafetleri altında fotoğraf çekmek için kullandıkları minik kameralar Asya'da yayıldı. 2010 yılında, Çinli Olimpiyat dalış şampiyonu Guo Jingjing, özel bir havuzda antrenman yaparken görüntülendi. Video sosyal medya platformlarında yayınlandı ve kamuoyunun gündemine oturdu.

Casus yazılımlara karşı hamle
Ulusal Siber Güvenlik Yasası'nın 2017 yılında yürürlüğe girmesinden önce, Çin yasalarında yalnızca devlet tarafından bireyler ve şirketler tarafından kullanılması gereken casusluk teknolojilerinin kullanımına ilişkin bir madde vardı. Kanunda yer alan tek maddenin metni, “Bir vatandaşın kişisel bilgilerini hukuka aykırı olarak çalan veya saklayan kişi, 3 yıl hapis veya para cezası ile cezalandırılabilir” ifadelerini içeriyordu. Vatandaşları takibin yasal biçiminin, yalnızca devlete ve onun yetkilerine açık olduğu vurgulandı.
2010 yılında polis, He Zhihui'nin ofisine baskın düzenledi. Bilgisayarında yapılan aramada telefon görüşmeleri dokümanları, dinleme ve casusluk yoluyla elde edilen diğer materyallerin bir dökümü bulundu. Özel dedektif tutuklanıp yedi ay hapis cezasına çarptırıldı. Ardından karşı istihbarat alanında çalışmak için dışarı çıktı. Gizli kameraları ve mikro dinleme cihazlarını ortaya çıkarmak için faaliyet gösterdi.
Zhihui, hükümetin son yıllarda bu cihazların üreticileri ve satıcılarını gözetimde tutma faaliyetlerine rağmen, bunların piyasada mevcut olmaya devam ettiğini, hatta sürekli geliştirilmekte ve yenilerinin yayınlandığını söyledi. Ancak şimdiki görevi, rakiplerinin onları gözetlemesinden korkan şirketlerin veya eşlerinin davranışlarını izlemesinden de korkan karı kocaların yararına bu yeni cihazların tanımak.
He Zhihui'nin artık otellerde ve ticari kuruluşlarda çalışanlara, önceki çalışma alanında kendisinin yerleştirdiği dinleme cihazlarını ve mikro kameraları tespit etmeleri için eğitim vermek olan yeni bir çalışma alanı mevcut.
Şarku’l Avsat’ın Independent Arabia’dan aktardığı habere göre Bazı Çinli internet kullanıcılarının bloglara yaptıkları yorumlara göre Zhihui'nin, The Times tarafından yayınlanan hikayesi, internetin ve sohbet ve iletişim sitelerinin kullanımının teknolojik gelişimi ve korkunç yayılmasının, Çinlilerin neredeyse devletlerin vatandaşlarını dinlemesini aşacak, şekilde birbirleri üzerinde casusluk yaptığını gösteriyor.

Dev bir pazar
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in bilgi teknolojisi sektörünü düzenleme ve Çin'in ulusal bilgi güvenliğini korumayı amaçlayan yasaları yürürlüğe koyma politikasıyla, Çin'de siber güvenlik ve milyarlarca veri depolama sunucuları için yeni bir pazar aktif durumda. Son zamanlarda çıkarılan yasalar arasında, finansal teknolojiden elektronik pazara kadar çeşitli sektörlerdeki teknoloji şirketlerinin Çinli müşterileri hakkında veri ve bilgileri yurtdışında değil, Çin'de tutmasını gerektiren bir yasa var. Eskiden büyük şirketler, yurtdışında sunucu kiralardı. Fakat bu yıl yürürlüğe giren bu yasadan sonra bu artık mümkün değil.
International Information Corporation (IDC) tarafından bu hafta yayınlanan verilere göre, Çin'deki bilgi depolama ve güvenlik sektörü dünyanın en hızlı büyüyen sektörü. Yılın ikinci çeyreğinde sektördeki büyüme oranı, yüzde 9,7 olan küresel büyümeye kıyasla yüzde 33,5 oldu.
Bu sektör, özellikle siber güvenlik ve ağların, verilerin ve bilgilerin güvenliğinin sağlanması açısından 2019'dan bu yana dünya genelinde oldukça hızlı bir tempoda büyüyor. Bu yılın ilk yarısında, Çin'deki siber güvenlik şirketlerinin geliri yüzde 110 artarak bir milyar doların (1,1 milyar dolar) üzerine çıktı.
Ayrıca bilgi sigortası alanındaki danışmanlık şirketleri de bu yılın ilk yarısında büyüme kaydetti. Çin'deki veri depolama sunucusu pazarı, katlanarak büyümeye başladı. Bu büyüme yılın ilk yarısında yüzde 85,1 artarak 2,19 milyar ABD doları gelir elde edildi.



Florida toplantısının arifesinde Rusya'dan Kiev'e büyük çaplı saldırı

Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)
Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)
TT

Florida toplantısının arifesinde Rusya'dan Kiev'e büyük çaplı saldırı

Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)
Kurtarma ekibi, 27 Aralık'ta Kiev'e düzenlenen Rus saldırısının kurbanlarından birinin cesedini taşıyor (AFP)

Rusya, Florida'da ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy arasında yapılacak görüşmeyi, Ukrayna'nın başkenti Kiev'e düzenlediği geniş çaplı bir saldırıyla karşıladı. Saldırıda en az bir kişi hayatını kaybetti ve 20'den fazla kişi yaralandı.

Zelenskiy, Rusya'nın gece boyunca Ukrayna'ya yaklaşık 500 insansız hava aracı (İHA) ve 40 füze ile saldırdığını, enerji altyapısını ve sivil altyapıyı hedef aldığını açıkladı.

Zelenskiy, Rusya ile olan savaşını sona erdirmek için revize edilmiş barış planını Washington'a kabul ettirmeyi amaçladığı Florida toplantısından önce Avrupa ve Kanada'daki müttefikleriyle koordinasyon sağlamaya istekliydi.

ABD Başkanı ise Zelenskiy ile "iyi" bir görüşme beklediğini belirterek, yakında Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile de görüşeceğini ima etti.


Kuzey Avrupa'yı vuran şiddetli fırtınalar sonucunda İsveç'te iki kişi hayatını kaybetti

Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)
Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)
TT

Kuzey Avrupa'yı vuran şiddetli fırtınalar sonucunda İsveç'te iki kişi hayatını kaybetti

Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)
Johannes fırtınası İsveç'in kuzeyinde tren seferlerinin iptaline neden oldu (EPA)

Yetkililerin açıklamasına göre, Norveç, İsveç ve Finlandiya'yı vuran şiddetli fırtınalar binlerce evin elektriğinin kesilmesine neden olurken, İsveç'te iki kişi hayatını kaybetti.

İsveç Meteoroloji Enstitüsü, Johannes Fırtınası'nın gelmesiyle birlikte ülkenin kuzey yarısının büyük bölümünde şiddetli rüzgarlar beklendiği konusunda uyarıda bulundu.

cdvfgthy
Johannes fırtınası dün kuzey İsveç'e yaklaşırken kar ve şiddetli rüzgarlar etkili oldu (AP)

İsveç'in merkezindeki Kungsberget kayak merkezi yakınlarında ellili yaşlarında bir adamın öldüğü bildirildi.

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre Gaffleborg polisi, adamın düşen bir ağacın altında kaldığını ve daha sonra hastanede aldığı yaralar nedeniyle hayatını kaybettiğini belirtti.

Bölgesel bir şirket de bir çalışanının kaza sonucu hayatını kaybettiğini duyurdu. SVT televizyonu, adamın üzerine düşen bir ağacın altında kaldığını bildirdi.

Finlandiya Radyo ve Televizyon Kurumu, Finlandiya'da 120 binden fazla evin elektriğinin kesildiğini ve en çok etkilenen bölgelerin batı bölgeleri olduğunu bildirdi.

İsveç haber ajansı TT de İsveç'te 40 binden fazla evin elektrik kesintilerinden etkilendiğini bildirdi.

Finlandiya medyasına göre, kuzey Finlandiya'daki Kittila Havalimanı'nda şiddetli rüzgarların bir yolcu uçağını ve başka bir küçük uçağı pistin kenarlarında biriken kar yığınlarına sürüklemesi üzerine uçuşlar askıya alındı. Yaralanan olmadığı bildirildi.


İsrail ordusu Kuneytra kırsalında Tel el-Ahmer’i hedef aldı

İsrail askeri araçları Suriye'nin güneyindeki bölgelere girdi (İsrail ordusu)
İsrail askeri araçları Suriye'nin güneyindeki bölgelere girdi (İsrail ordusu)
TT

İsrail ordusu Kuneytra kırsalında Tel el-Ahmer’i hedef aldı

İsrail askeri araçları Suriye'nin güneyindeki bölgelere girdi (İsrail ordusu)
İsrail askeri araçları Suriye'nin güneyindeki bölgelere girdi (İsrail ordusu)

El-İhbariya televizyonu, İsrail güçlerinin dün Kuneytra kırsalının güneyindeki Tel el-Ahmer el-Şarki'yi makineli tüfeklerle ateş açtığını bildirdi.

İsrail güçleri, Beşşar Esed rejiminin devrilmesinin ardından, bölgenin askerden arındırılmasını öngören 1974 tarihli ayrılma anlaşmasını ihlal ederek Suriye'de daha fazla toprak ele geçirdi. Esed rejiminin devrilmesinden beri Suriye'ye hava saldırıları ve kara harekatları düzenliyorlar.

Resmi SANA haber ajansı daha önce yaptığı haberlerde, İsrail'in "saldırgan politikalarına devam ettiğini ve Kuneytra ve Dera kırsallarına yaptığı baskınlar ve vatandaşlara yönelik saldırılarla 1974 tarihli geri çekilme anlaşmasını ihlal ettiğini, Suriye'nin ise işgalin topraklarından çekilmesini talep etmeye devam ettiğini ve uluslararası toplumu sorumluluklarını üstlenmeye ve bu yasadışı uygulamaları caydırmaya çağırdığını" belirtmişti.