Uzmanlar, Hindistan'ı Çin'i dengelemek için bölgesel güçlerle ilişkilerini gözden geçirmeye çağırdı

AA
AA
TT

Uzmanlar, Hindistan'ı Çin'i dengelemek için bölgesel güçlerle ilişkilerini gözden geçirmeye çağırdı

AA
AA

Hindistan'da alanında uzman isimler, Başbakan Narendra Modi hükümetini, ülkenin dış güvenlik politikasında en önemli sorun olarak gördüğü Çin'e karşı bölgesel aktörlerle çalışmaya çağırdı.
Hindistan'ın önde gelen düşünce kuruluşlarından Politika Araştırmaları Merkezi (CPR) tarafından yayımlanan raporda, Hint yönetiminin dış politika yönelimleri ile ilgili uzman görüşlerine yer verildi.
Aralarında eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Shiv Shankar Menon ve eski Dışişleri Bakanı Shyam Saran'ın da olduğu uzmanlar, "Hindistan'ın Güce Giden Yolu: Sürüklenen Dünyada Strateji" başlıklı politika raporu yayımladı.
Raporda, "Kıtasal bir jeopolitik strateji oluşturmak, eski endişelerimizin bazılarını örneğin Türkiye'nin Pakistan ile ilişkilerini, bir kenara bırakmak anlamına geliyorsa, o zaman bunu yapmaya hazır olmalıyız." ifadesine yer verildi.
Mayıs 2020'de hazırlanmaya başlanan rapor, geçen ay tamamlandı.
Ekonomist Ajit Ranade'nin yanı sıra Sunil Khilnani ve Srinath Raghavan gibi ünlü tarihçilerin fikirlerine de verilen raporda, hükümetten İran ve Türkiye ile ilişkileri üzerinden Afganistan ve Orta Asya'da daha aktif rol arayışına girmesi istendi.
Uzmanlar, bu arayışın yalnızca Hindistan'ın bölgeyle entegrasyonu için değil aynı zamanda Çin'in Orta Asya'daki büyüyen varlığına karşılık vermek için de önemli olduğuna işaret etti.
Hindistan'ın ülke içinde liberal demokratik bir politikayı sürdürme kabiliyetinin, kendisini Çin'e karşı dengeleyici bir güç olarak ortaya koyma kabiliyeti ve güvenilirliği açısından çok önemli olacağını belirten uzmanlar, demokratik değerlerin ve insan haklarının korunmasının önemini vurguladı.

İç siyasetteki çoğunlukçu yaklaşım dış politikayı kötü etkiliyor
Uzmanlar, ülkenin çeşitli bölgelerinden bildirilen toplumsal şiddet olaylarına atıfta bulunarak, siyasi kutuplaşma ve çoğunlukçu anlayışın Hindistan'ı kötü etkilediğini belirtti.
Uzmanlar, iç siyasetteki gelişmelerin Bangladeş ile ilişkilerin baltalanmasına yol açtığını ve Nepal'in, ortak Hindu mirasının iki ülke ilişkilerindeki gerginliklerin üstesinden gelmeye yardımcı olacağına dair inancını kaybettiğini söyledi.
Hindistan'ın, bölgede yalnız kalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekilen raporda, "Dış politikayı iç politikaya bağlama eğilimleri devam ederse, Hindistan kendisini, bağımsızlıktan bu yana herhangi bir zamanda olmadığı kadar izole ve zor durumda bulacak." değerlendirmesi yapıldı.
Uzmanlar ayrıca Pakistan ile ilişkilerin etkin şekilde yönetilmesi çağrısında bulundu. Ancak Pakistan'ın ülkedeki çoğunlukçu siyasetin bir parçası olarak kalması durumunda, ilişkilerin canlandırılmasının mümkün olmayacağı vurgulandı.
Öte yandan komşularla ilişkilerin iç siyaset söylemlerini şekillendirmek için kullanılmasının ülkenin stratejik hedeflerine zarar vereceğine dikkat çekildi.
İç siyasetin ve ideolojik faktörlerin başta Bangladeş olmak üzere, Nepal ve Pakistan ile ilişkileri olumsuz etkilediğini ifade eden uzmanlar, dış politikada bu yönelimin durdurulmasını istedi.

SAARC'ı göz ardı etmek Hindistan'a zarar veriyor
Uzmanlar, ayrıca Hindistan'ın Pakistan'ı izole etmek amacıyla Güney Asya Bölgesel İşbirliği Örgütü’nü (SAARC) göz ardı etmesine ilişkin, “Yeni Delhi SAARC'yi yok saymaya devam ederse, diğer ülkelerin örgüte bağlı kalmaları ve Hindistan olmadan ilerlemeleri durumunda belirgin bir tehlike var. Bu, Çin'in Hindistan’ın olmadığı bir SAARC'ye katılmaya davet edilmesine kapı aralayabilir.” değerlendirmesi yaptı.
Hindistan Asya'da önemli bir denge gücü olarak görülse de ABD ve Çin'in bazı küresel konularda iş birliği yapmasının Yeni Delhi'nin bölgesel nüfuzunu sınırlandıracağı kaydedildi.
Küresel ekonominin ağırlık merkezinin Trans-Atlantik'ten Trans-Pasifik'e kaydığını hatırlatan uzmanlar, jeopolitik dönüşümlerin, Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelere stratejik özerkliklerini genişletme fırsatları yarattığı kadar risklerle de dolu olduğunu vurguladı.
Hindistan'a, Asya-Pasifik ülkeleri arasında bir serbest ticareti öngören Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması’na (RCEP) yeniden katılmasını ve Asya-Pasifik Ekonomik İşbirliği’ne (APEC) üye olmasını tavsiye eden uzmanlar, Hindistan-ABD iş birliğinin de iki ülkenin artan içe dönüş eğilimleri ile sınırlı kalacağı görüşünde.



Maduro, Washington ile uyuşturucu ve petrolle mücadele konularını görüşmeye hazır olduğunu teyit etti

ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)
TT

Maduro, Washington ile uyuşturucu ve petrolle mücadele konularını görüşmeye hazır olduğunu teyit etti

ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)
ABD Başkanı Donald Trump ve Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro (AFP)

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, dün yayınlanan bir televizyon röportajında, ABD ile yaşanan kriz ortamında, uyuşturucuyla mücadele, petrol ve ekonomik anlaşmalar konusunda Washington ile görüşmeye "hazır" olduğunu söyledi. ABD ise Karayipler'de savaş gemileri konuşlandırarak ülkesine baskı uyguluyor.

Maduro, VTV televizyonuna şunları söyledi: “ABD hükümeti bunu biliyor, çünkü bunu birçok sözcüsüne söyledik: Uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele için ciddi bir anlaşma görüşmek istiyorlarsa, biz hazırız. Venezuela'dan petrol istiyorlarsa, Venezuela da Chevron'da olduğu gibi, ABD yatırımlarına her zaman, her yerde ve her şekilde hazırdır.”


İsrail, etrafı timsahlarla çevrili bir hapishane inşa etme planını değerlendiriyor

İsrail, etrafı timsahlarla çevrili bir hapishane inşa etmeyi planlıyor (AP)
İsrail, etrafı timsahlarla çevrili bir hapishane inşa etmeyi planlıyor (AP)
TT

İsrail, etrafı timsahlarla çevrili bir hapishane inşa etme planını değerlendiriyor

İsrail, etrafı timsahlarla çevrili bir hapishane inşa etmeyi planlıyor (AP)
İsrail, etrafı timsahlarla çevrili bir hapishane inşa etmeyi planlıyor (AP)

İsrail Cezaevi Hizmetleri Komiser Yardımcısı, timsahlarla çevrili bir cezaevi kurma planı kapsamında Hemat Gader'deki timsah çiftliğine geldi.

Şarku'l Avsat'ın İsrail kanalı i24NEWS'ten aktardığına göre İsrailli yetkilinin ziyareti, Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir tarafından planlanan ve etrafı timsahlarla çevrili olması öngörülen, Başkan Donald Trump'ın Amerikan modelinden esinlenilen hapishanenin kurulması amacıyla bir eğitim gezisi düzenlemeyi amaçlıyor.

Trump'ın modeline göre, Amerikan hapishanesi Florida'daki Everglades Ulusal Parkı'nda, timsahların doğal olarak bulunduğu ancak mutlaka duvarlarla çevrili olmayan bir yerde bulunuyor.

Bu, hapishaneden kaçma riski olan mahkumlar arasında caydırıcı bir etki yaratmayı amaçlamaktadır.

Mahkumlar arasında hapishaneden kaçma isteğinin artması üzerine, Bakan Ben-Gvir ile Cezaevleri Komiseri Kobi Yakubi arasında yapılan bir görüşmede, timsahlarla çevrili hapishane oluşturma fikri gündeme geldi.


İran'daki protestolar genişlerken ölüm haberleri geldi

İran'ın batısındaki Lordegan, Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletlerinde protestolar. (Fars)
İran'ın batısındaki Lordegan, Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletlerinde protestolar. (Fars)
TT

İran'daki protestolar genişlerken ölüm haberleri geldi

İran'ın batısındaki Lordegan, Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletlerinde protestolar. (Fars)
İran'ın batısındaki Lordegan, Çaharmahal ve Bahtiyari eyaletlerinde protestolar. (Fars)

İran'da hayat şartlarıyla ilgili protesto dalgasının dün beşinci gününe girmesiyle birlikte ölümler bildirildi. Protestolar başkent Tahran dışına da yayıldı ve gece gösterileri yeniden başladı. Bu sırada yetkililer sıkı güvenlik önlemlerini artırdı.

Fars Haber Ajansı, Loristan eyaletinin Azna kentinde bir polis karakoluna düzenlenen saldırıda üç kişinin öldüğünü ve 17 kişinin yaralandığını bildirdi. Ayrıca Kuhdasht'ta bir Besic milisi öldürüldü ve yargı, onlarca kişinin gözaltına alındığını ve soruşturma başlatıldığını duyurdu. Lordegan, Chaharmahal ve Bahtiyari eyaletlerinde de çatışmalar çıktı, kamu binaları ve bankalar hasar gördü. Yetkililer, sükunetin sağlandığını ve protesto liderlerinin gözaltına alındığını açıkladı.

Bu durum, gece protesto hareketinin geri dönüp çeşitli illerdeki küçük şehirlere yayılması ve Tahran'daki büyük toptancı çarşısında çalışanların toplanmalarının kaydedilmesiyle eş zamanlı olarak geldi; başkentin valisi Muhammed Sadık Mutemadiyan ise tüccarların protestolarının yasal çerçeveler içinde polis yardımıyla "kontrol altına alındığını" söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ekonomik krizi ele alma konusundaki kararlılığını yineleyerek, "Halkın geçimi bizim kırmızı çizgimizdir ve vatandaşların sorunlarını çözemezsek, Tanrı ve tarih önünde hesap vereceğiz" dedi. Pezeşkiyan, hükümetinin "meşru şikayetleri dinlemekle yükümlü olduğunu" belirterek, diyalog çağrısında bulundu. Ayrıca, yönetiminin artık hiçbir kuruluşa devlet destekli kurdan dolar vermeyeceğini de ifade etti.