Hurma Festivali, El-Ula’nın tarım sektörünü canlandırıyor

 El-Ula Festivali, hurmalar için müzayedeye katılanlar arasındaki yarış sahne oluyor. (Fotoğraf: Abdullah el-Cabir)
El-Ula Festivali, hurmalar için müzayedeye katılanlar arasındaki yarış sahne oluyor. (Fotoğraf: Abdullah el-Cabir)
TT

Hurma Festivali, El-Ula’nın tarım sektörünü canlandırıyor

 El-Ula Festivali, hurmalar için müzayedeye katılanlar arasındaki yarış sahne oluyor. (Fotoğraf: Abdullah el-Cabir)
El-Ula Festivali, hurmalar için müzayedeye katılanlar arasındaki yarış sahne oluyor. (Fotoğraf: Abdullah el-Cabir)

El-Ula şehrinde (Suudi Arabistan’ın kuzeybatısı) dün hurma festivalinin ikinci sezonu başladı. Yıllık olarak düzenlenen ve üç hafta sürecek olan festival El-Fursan bölgesinde, Fil Kayası’nın karşısında yapılıyor.
El-Ula Şehri Kraliyet Komisyonu, şehir açısından önemli bir ekonomik etkinlik olan festivalin, Krallığın dünya çapında en büyük hurma ihracatçısı olma konumunu güçlendirmeyi amaçlayan Vizyon 2030 hedeflerine ulaşılması için önemli olduğunu bildirdi. Açıklamada ayrıca milli gelir kaynaklarının çeşitlendirilmesi ve tarı sektöründe daha fazla iş fırsatı yaratılması için ağırlık verilen ekonomik paketler arasında yer aldığı kaydedildi.
El-Ula Şehri Kraliyet Komisyonu, çiftçiler ve alıcılar arasında ticaret fırsatlarını destekleme ve hurma satış hacmini artırma için önemli bir etkinlik olduğuna dikkat çektiği festivalin deneyim ve uzmanlık alanında da bilgi alışverişinin sağlanmasına destek verdiğini bildirdi.  Festivalin şehirdeki tarım sektörünü desteklemenin yanı sıra tüketicilerin zevklerine ve küresel pazarların gereksinimlerine uyan yüksek kaliteli hurmalar yetiştirmeleri için çiftçilerin bilgi birikiminin, ayrıca yerel ve uluslararası pazarlardaki rekabet gücünün artırılmasına imkan sağladığı ifade edildi.

Festivalin ilk gününde katılım yoğun oldu. (Fotoğraf: Abdullah el-Cabir)
Şarku’l Avsat dün el-Ula’da çiftçiler ile bir araya geldi. Çiftçiler arasında hurmalarının festival aracılığı ile hurmaların dünyaya açılması için bir dönüm noktası olacağına yönelik iyimser bir hava vardı. Katılımcılar, pazarın canlanmasına ve ürünlerinin yerel ve küresel düzeyde tanıtımına katkıda bulunan Krallık Komitesi’nin çalışmalarına ve bir önceki sezondaki başarısına övgüde bulundular.
Çiftçiler, bölgedeki 2,3 milyonu aşkın hurma ağacının çevre sorunlarına karşı korunması, kendilerine tüm imkanların sağlanmaya devam edilmesi, yurt dışına ihracat yapmaları ve dünya çapındaki firmalarla iletişim kurmalarına yardımcı olunmasının önemini vurguladılar.

Festival, hurma hakkında bilgi almak isteyen turistleri kendine çekiyor. (Fotoğraf: Abdullah el-Cabir)
Festivalde birçok etkinlik düzenleniyor. Söz konusu etkinliklerin arasında çiftçilerin el-Berni, el-Mecdul, el-Saki ve Mebrum da dahil olmak üzere en iyi el-Ula hurma çeşitlerini sunmalarını sağlayan sergi ön plana çıkıyor. Sergide şehrin antik tarihini yansıtan çok sayıda arkeolojik eserin yanı sıra geleneksel el sanatlarının önemli örnekleri de bulunuyor.
Festival aynı zamanda el-Ula çiftçileri ile çeşitli resmi ve özel kurumların yanı sıra ülke içinden ve dışından alıcı ve yatırımcılardan hurma sektörüyle ilgilenenlerin katılımına da sahne oluyor. Ticari fırsatlar sağlarken insanları kadim mirasın ve otantik bir uygarlığın kalbinde bir araya getiriyor.

Müzayedeye katılım yüksek. (Fotoğraf: Abdullah el-Cabir)
Hurma ağacı tarımı, Arap Yarımadası’nda antik çağlardan bu yana süregelen, en önemli gelir kaynakları arasında yer alıyor. Söz konusu bölgede hurma ağaçlarıyla dolu çok sayıda tarım arazisine ev sahipliği yapıyor. Hurma eski çağlardan bu yana Araplar arasında sosyal yaşamda ve ticarette önemli bir konuma sahipti. Cömertliğin göstergesi olarak misafirlikte sunulan hurma ayrıca tarih boyunca takas için de yerel para birimi olarak kullanıldı.



İran saldırısı Kuveyt ve Bahreyn'i hedef aldı

Kuveyt Şehri, Salmiya bölgesinde, Körfez’in karşı tarafından (AFP)
Kuveyt Şehri, Salmiya bölgesinde, Körfez’in karşı tarafından (AFP)
TT

İran saldırısı Kuveyt ve Bahreyn'i hedef aldı

Kuveyt Şehri, Salmiya bölgesinde, Körfez’in karşı tarafından (AFP)
Kuveyt Şehri, Salmiya bölgesinde, Körfez’in karşı tarafından (AFP)

Kuveyt ordusu, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada, "düşman füze ve insansız hava aracı (İHA) saldırılarının" hava savunma sistemleri tarafından püskürtüldüğünü duyurdu. Öte yandan, ABD'nin İran'a yönelik yeni hava saldırıları düzenlediğini açıklamasının ardından Bahreyn'de alarm sirenleri çaldı.

Kuveyt Genelkurmay Başkanlığı X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, "Kuveyt hava savunma sistemleri şu anda düşman füze ve İHA saldırılarını başarıyla karşılamaktadır" ifadelerini kullandı.

Bahreyn'de ise İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre ülke genelinde alarm sirenleri devreye girdi. Bakanlık, vatandaşlara sakin olmaları, en yakın güvenli bölgeye gitmeleri ve gelişmeleri yalnızca resmi kanallar üzerinden takip etmeleri çağrısında bulundu.

Şarku’l Avsat’ın İran Devrim Muhafızları'na yakınlığıyla bilinen Tesnim Haber Ajansı’ndan aktardığına göre Devrim Muhafızları Deniz ve Hava Kuvvetleri', ABD'nin son hava saldırılarına misilleme olarak Kuveyt ve Bahreyn'e yönelik füze ve İHA operasyonları düzenledi.


Körfez İşbirliği Konseyi, Umman'ın Hürmüz Boğazı'nda deniz koridoru açacağını duyurmasını memnuniyetle karşıladı

Körfez İşbirliği Konseyi, Umman'ın Hürmüz Boğazı'nda deniz koridoru açacağını duyurmasını memnuniyetle karşıladı
TT

Körfez İşbirliği Konseyi, Umman'ın Hürmüz Boğazı'nda deniz koridoru açacağını duyurmasını memnuniyetle karşıladı

Körfez İşbirliği Konseyi, Umman'ın Hürmüz Boğazı'nda deniz koridoru açacağını duyurmasını memnuniyetle karşıladı

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi, Umman Sultanlığı'nın, Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ile koordinasyon içinde Hürmüz Boğazı'nda geçici bir deniz koridoru oluşturacağını açıklamasını memnuniyetle karşıladı. Söz konusu koridorun, bölgede mahsur kalan 11 binden fazla denizcinin tahliyesine yardımcı olması amaçlanıyor.

El-Budeyvi, bugün yayımlanan açıklamasında ayrıca İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki seyrüsefer serbestisini tehdit ettiğini belirterek bu tutumu kınadı.

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid, İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD ile İran arasında varılan anlaşmanın tüm maddelerine eksiksiz uyulmasının ve Hürmüz Boğazı başta olmak üzere deniz ulaşım yollarının güvenliğinin korunmasının gerekli olduğunu vurguladı.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ise Orta Doğu'daki savaşın ardından İran'da nükleer silah geliştirilmediğinden emin olunabilmesi için "son derece kapsamlı" bir doğrulama ve denetim mekanizmasının uygulanması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Avn: Lübnan, Körfez ülkeleriyle en iyi ilişkileri sürdürmeye kararlıdır

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn, Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreterliği'nin, Lübnan ve halkına mevcut zorluklarla mücadelede destek veren açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirterek bunun, Lübnan ile Körfez ülkeleri arasındaki köklü ve kardeşlik bağlarının bir yansıması olduğunu ifade etti.

Avn, KİK ülkelerinin Lübnan'ın güvenliği, istikrarı ve toprak bütünlüğünün korunmasına verdiği önemi vurgulamasını, reform sürecine ve devlet kurumlarının güçlendirilmesine yönelik desteğini takdir etti. Bu desteğin, Lübnan halkının güçlü, etkin ve adil bir devlet beklentilerine katkı sağlayacağını söyledi.

Cumhurbaşkanı Avn ayrıca, KİK ülkelerinin Lübnan devletinin egemenliğini ülkenin tamamına yayması ve silahların yalnızca meşru devlet kurumlarının elinde bulunması yönündeki çağrısını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Avn, bunun Lübnan Anayasası ile başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararı olmak üzere ilgili uluslararası kararlar ve Lübnan hükümetinin bu konuda aldığı kararlarla uyumlu olduğunu ifade etti.


Suudi Arabistan: Filistin sorunu, bölgesel güvenlik için ciddi vizyonun merkezinde yer almaktadır

Roma'da düzenlenen Akdeniz ve Körfez Zirvesi'nde, yetkililer, diplomatlar ve uzmanlar, (SPA)
Roma'da düzenlenen Akdeniz ve Körfez Zirvesi'nde, yetkililer, diplomatlar ve uzmanlar, (SPA)
TT

Suudi Arabistan: Filistin sorunu, bölgesel güvenlik için ciddi vizyonun merkezinde yer almaktadır

Roma'da düzenlenen Akdeniz ve Körfez Zirvesi'nde, yetkililer, diplomatlar ve uzmanlar, (SPA)
Roma'da düzenlenen Akdeniz ve Körfez Zirvesi'nde, yetkililer, diplomatlar ve uzmanlar, (SPA)

Suudi Arabistan, bölgenin güvenlik ve istikrara yönelik yeni yaklaşımların benimsenmesini zorunlu kılan derin bir stratejik yeniden yapılanma sürecinden geçtiğini vurgulayarak, Filistin davasının ciddi bir bölgesel güvenlik vizyonunun özünü oluşturmaya devam ettiğini açıkladı. Bu değerlendirme; İtalya'nın başkenti Roma'da Körfez İşbirliği Konseyi (KİK), Ortadoğu ve Avrupa ülkelerinden yetkililer, diplomatlar ve uzmanların katılımıyla düzenlenen "İstikrar ve Ekonomik İşbirliği İçin Stratejik Diyalog" başlıklı Akdeniz ve Körfez Zirvesi'nde yapıldı.

Zirvede ülkesini temsil eden Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı Murahhas Bakanı Dr. Menal Rıdvan, hegemonya veya yalnızca askeri güce dayalı politikaların sürdürülebilir güvenliği sağlamayacağına dikkat çekerek, bölgenin diyalog, iş birliği ve kolektif güvenlik için daha kapsamlı çerçevelere ihtiyaç duyduğunu belirtti. Rıdvan; Gazze Şeridi'nde kötüleşmeye devam eden insani durumun, Batı Şeria'daki yerleşim yerlerini genişletme ve ilhak politikalarının ve başta Kudüs-ü Şerif olmak üzere nihai statü konularının aşındırılmasının, bölgesel ve uluslararası istikrar zeminini baltaladığı uyarısında bulundu. Rıdvan, "Filistin halkının kendi kaderini tayin etme ve bağımsız devletini kurma hakkı başta olmak üzere meşru ulusal hakları, gelecekteki her türlü siyasi sürecin temelini oluşturmalıdır. İşgalin sona ermesi ve İsrail'in ihlallerinden hesap sorulması, adil bir barış ile sürdürülebilir bölgesel güvenliğin sağlanması için temel şarttır" dedi.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre konuşmasında devletlerin egemenliğine saygı duyulması ve iç işlerine müdahale edilmemesi gerektiğine değinen Rıdvan; devlet kurumlarını zayıflatma veya baltalama girişimlerine son verilmesinin yanı sıra seyrüsefer özgürlüğünün, deniz yollarının ve küresel tedarik zincirlerinin güvenliğinin korunmasının önemine dikkat çekti.

Suudi Arabistanlı Murahhas Bakan ayrıca; enerji, dijital ekonomi ve stratejik altyapı alanlarındaki ortak zorluklarla mücadele edebilmek için Körfez-Avrupa ortaklığının geliştirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Dr. Menal Rıdvan katıldığı oturumun sonunda, gerçek bir ilerleme kaydedilmesinin; krizlerin kök nedenlerini ele alabilecek, bölgede güvenlik, istikrar ve kalkınmayı güçlendirebilecek koordineli bir kolektif çalışmaya, uyumlu bölgesel ve uluslararası ortaklığa bağlı olduğunu ifade etti.