Lübnan Başbakanı Mikati: Beyrut'taki olaylar yargı ve güvenlik güçlerinin gözetiminde

Yüksek Yargı Konseyi, Salı günü liman patlaması ile ilgilenen yargıç Bitar ile bir araya gelecek

Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
TT

Lübnan Başbakanı Mikati: Beyrut'taki olaylar yargı ve güvenlik güçlerinin gözetiminde

Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)
Lübnan Başbakanı Necib Mikati (Reuters)

Lübnan Başbakanı Necib Mikati bugün (Cumartesi) hükümetin yargının ilgilendiği hiçbir dosyaya müdahale etmeme konusunda kararlı olduğu vurgulayarak, Perşembe günü Tayyuna’da olanlara yönelik dosyanın yargı ve güvenlik güçleri denetiminde olduğunu belirtti.
Lübnan Ulusal Haber Ajansı’nın (NNA) bugün aktardığına göre, Başbakan Mikati, Adalet Bakanı Marie Kloud Necm, Yüksek Yargı Konseyi Başkanı Suheyl Abbud, Cumhuriyet Başsavcısı Yargıç Gassan Uveydat ile ofisinde görüştü. Mikati görüşmede Tayyuna’da yaşanan kanlı çatışmaya ilişkin dosyanın tüm yönleriyle ele alınmasını istedi ve yaşananların tüm detaylarının ortaya çıkarılması için soruşturmaları hızlandırmanın ve sorumlu kişilerin yargıya sevk edilmesinin gerekliliğini belirtti.
Mikati, Tayyuna’daki olayla ilgili olarak yargı makamının uygun gördüğü her türlü adımı kendisinin atması gerektiğini belirtti.
Lübnan'da Şii Hizbullah ve Emel Hareketi destekçilerinin Beyrut Limanı'nda geçen yıl meydana gelen patlamayı soruşturan yargıç Tarık el-Bitar'ın yerine başkasının atanması talebiyle Beyrut Adalet Sarayı'na yürüdüğü sırada göstericilerin üzerine ateş açılmış, olayda 7 kişinin öldüğü, 32 kişinin yaralandığı bildirilmişti.
Yerel bir televizyon kanalı bugün Twitter’dan yaptığı paylaşımda, Yüksek Yargı Konseyi’nin Salı günü el-Bitar ile liman patlaması davasıyla ilgili soruşturmanın seyri hakkındaki görüşünü dinlemek için bir araya geleceğini bildirdi.
4 Ağustos 2020’de meydana gelen patlamayla ilgili soruşturma sonuçlanmadı. Tarihteki nükleer olmayan en büyük patlamalardan biri olan liman patlamasının soruşturulmasında, yargıç el-Bitar’a yönelik karalama kampanyası sebebiyle çok az ilerleme kaydedilebildi.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz