Suriye: 15 DEAŞ militanı öldürüldü

Rus savaş uçakları, terör örgütü DEAŞ’ın Suriye’deki mevziilerine saldırılarını yoğunlaştırdı

Rus savaş uçakları, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgelere füze fırlattı (SOHR)
Rus savaş uçakları, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgelere füze fırlattı (SOHR)
TT

Suriye: 15 DEAŞ militanı öldürüldü

Rus savaş uçakları, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgelere füze fırlattı (SOHR)
Rus savaş uçakları, Suriye’nin kuzeydoğusundaki bölgelere füze fırlattı (SOHR)

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), 17 Ekim’de Rus savaş uçaklarının Suriye Çölü bölgesindeki mevziilerine düzenlediği saldırılarda DEAŞ’a mensup yaklaşık 15 teröristi öldürdüğünü açıkladı.
Şarku’l Avsat’ın SOHR’dan aktardığı bilgilere göre Rus savaş uçaklarının Suriye’nin çöl bölgesinde DEAŞ militanlarının barındığı yerleri bombalamaya devam ettiğine dikkati çekti. Son 48 saat içerisinde Rakka’nın güneyindeki Rusafa bölgesinde DEAŞ mevziilerini ve Suriye Çölü’nde yer alan Cebel el-Bişri’deki mevziilerini hedef alan Rus hava saldırılarının sayısının 55’e yükseldiği belirtildi.
Bu durum, Rusafa bölgesinde geçen cumartesi günü örgütün ilerlediği noktalara yönelik çatışmalar ve Rus hava saldırılarında 14 DEAŞ militanın öldürülmesinin ardından gelişti. Daha sonra Esed güçleri ve onlara bağlı milisler, 24 saatten az süren çatışmaların ardından Rakka kırsalındaki Rusafa bölgesinde geri çekildikleri noktaları yeniden ele geçirdi. Öyle ki DEAŞ militanlarının, Rusafa yakınlarında rejim güçlerine ait bir dizi noktaya yönelik saldırılarına yanıt verildi.
SOHR, 17 Ekim’de DEAŞ militanlarının güneybatıdaki Rakka çölünde yer alan Rusafa bölgesinde rejim güçleri ve onlara bağlı milislerin mevzilerine yönelik şiddetli saldırılarını sürdürdüğünü belirtti. İki taraf arasında şiddetli çatışmalar patlak verirken rejim güçleri, bölgeye yoğun saldırılar düzenleyen Rus savaş uçaklarının desteğiyle karşı koymaya çalışıyor. SOHR, geçen cumartesi akşamından dün sabaha kadar aralıksız devam eden saldırılar sonucu rejim güçlerine ve onlara bağlı milislere mensup 8 kişinin öldürüldüğünü belgeledi.
Böylece SOHR istatistiklerine göre 24 Mart 2019 tarihinden günümüze kadar olan süreçte yaşanan can kayıplarının sayısı şöyle; Rejim güçlerine bağlı Suriye veya yabancı uyruklu bin 578 kişi hayatını kaybetti. Bunlar arasında en az 3 Rus ve Suriye vatandaşı olmayan 153 İran yanlısı milis bulunuyor. Tamamı DEAŞ’ın Fırat, Deyr-i Zor çölü, Rakka, Humus, Suveyda, Hama ve Halep’te düzenlediği saldırılarda, bombardımanlarda ve pusularda öldürüldü. Aynı şekilde SOHR, gaz sahalarında çalışan 4 sivil ile onlarca çobanın, ayrıca aralarında çocukların ve kadınların da bulunduğu diğer sivillerin DEAŞ saldırılarında hayatını kaybettiğini de belgeledi. SOHR’a göre aynı dönemde bin 81 DEAŞ militanı, saldırı ve bombardımanlarda öldürüldü.
SOHR, 17 Ekim akşam saatlerinde Rakka’nın 35 km güneybatısındaki Rusafa kenti yakınlarında bir tarafta Suriye rejim güçleri ve kendilerine sadık milisler, diğer tarafta DEAŞ militanları arasında ağır silahlarla yaşanan çatışmaları takip etti. Yaşanan kayıplar hakkında henüz bilgi verilmedi.
Öte yandan Rus savaş uçakları, Suriye Çöl bölgesindeki farklı alanlarda 20 hava saldırısı düzenledi. Bu durumla birlikte Ekim ayının ilk gününden bugüne kadar Rus uçakları tarafından gerçekleştirilen saldırıların sayısı 380’e ulaştı. Deyr-i Zor’daki mevziilerin yanı sıra Esriya, Rusafa ve Halep- Hama- Rakka üçgeni içindeki diğer yerler, Sukna bölgesi, Tedmur (Palmira) kırsalı ve Humus’un doğusundaki çöl bölgesinde yer alan diğer alanlar hedef alındı.



Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
TT

Gazze'de bombalamalardan hasar gören binaların çökmesi sonucu dört Filistinli hayatını kaybetti

Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)
Filistinli yerinden edilmiş bir kadın, Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu yıkılan bir binada yaşıyor (AFP)

Gazze şehrinde İsrail bombardımanı sonucu hasar gören binalar ve evler, şiddetli rüzgar ve yağmur nedeniyle çöktü ve dört kişi hayatını kaybetti.

Filistin Haber Ajansı'nın (WAFA) bugün bildirdiğine göre, yerel kaynaklar, "Gazze şehrinin batısındaki dağ evlerinin yakınında bulunan Organza Salonu binasının bir bölümünün çökmesi sonucu 15 yaşındaki Rimas Bilal Hamuda'nın öldüğünü ve böylece çökme alanındaki şehitlerin sayısının üçe yükseldiğini" belirtti.

zxcsdfg
Yerinden edilmiş bir Filistinli çocuk Gazze şehrinde su kabını doldurmaya çalışıyor (AFP)

Wafa haberine şöyle devam etti: "Vatandaş Vefa Şerir (33 yaşında) da, Gazze şehrinin batısında, el-Sevra Caddesi yakınlarında, İsrail bombardımanı sonucu hasar gören bir evin duvarının fırtınalı hava koşulları nedeniyle yıkılması sonucu şehit oldu."


El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
TT

El-Alimi, Yemen'in güneyindeki yasadışı hapishanelerin kapatılması emrini verdi

Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)
Yemen Cumhurbaşkanlığı Liderlik Konseyi Başkanı, Riyad'da iki Alman yetkiliyi kabul etti (Saba)

Yemen Başkanlık Liderlik Konseyi Başkanı Reşad el-Alimi dün, Aden, Lahj ve el-Dhale vilayetlerindeki tüm yasadışı hapishanelerin kapatılmasını emretti ve devletin yetkisi dışındaki silahlı gruplara destek verilmemesi konusunda uyarıda bulundu.

El-Alimi'nin talimatları arasında tüm yasadışı hapishanelerin ve gözaltı merkezlerinin kapatılması ve yasadışı olarak gözaltında tutulanların derhal serbest bırakılması yer alıyordu. Bu görevi yerine getirmek için güvenlik ve askeri kurumları Savcılık ve Adalet Bakanlığı ile koordinasyon kurmakla görevlendirdi.

Bu hamle, feshedilen Güney Geçiş Konseyi'ne bağlı güçlerin devletin yetkisi dışında hapishaneler işlettiği yönündeki insan hakları suçlamalarıyla birlikte geldi.

El-Alimi ayrıca, devlete tabi olmayan silahlı grupları desteklemenin terörle mücadeleye katkıda bulunmadığını, aksine terörü yeniden ürettiğini ve terör ortamını genişlettiğini belirterek, güvenlik kaosu ve devlet kurumları dışında silahların yasallaştırılmasının Yemen'in, bölgenin ve uluslararası su yollarının güvenliği için en büyük tehdidi oluşturduğunu vurguladı.


Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
TT

Hamas Gazze'nin kontrolünü devretmeye hazır

Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)
Gazze'deki Hamas savaşçıları (Arşiv fotoğrafı - Reuters)

Hamas , Gazze Şeridi’nin kontrolünü Filistinli teknokrat bir komiteye devretmeye hazır olduğunu açıkladı.

Hamas liderliği, Mısır, Katar ve Türkiye'deki arabuluculara, Gazze Şeridi'nin kontrolünü Filistinli teknokrat komiteye devretmeye tamamen hazır olduğunu bildirdi. Komitenin oluşumunun ayrıntıları kısa süre önce kararlaştırılmıştı. Ancak anlaşma, komitenin Filistin Yönetimi'ne tam bağlı olması konusunda bazı sorunlar nedeniyle hâlâ tam olarak sonuçlanamadı. Filistin Yönetimi, komitenin tamamen kendi sorumluluğu altında olmasında ısrar ediyor.

Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, hareketin liderliğinin, arabulucular ve ABD'nin ikinci aşamaya geçmeyi amaçlayan diplomatik çabalarının hızlanması doğrultusunda, Gazze Şeridi'ndeki bağlı devlet kurumlarına bu adımı uygulamaya tam olarak hazırlıklı olmaları için açık ve kapsamlı talimatlar verdiğini bildirdi.

Kaynaklar, Hamas liderliği ve Gazze'deki hükümet yetkililerinin, Gazze Şeridi'ndeki iktidarı teknokrat komiteye derhal devretmek için hazırlıklara başladığını belirterek, şunları kaydetti “Bu komitenin görevlerini üstlenmesi, Filistin Yönetimi ve İsrail tarafından belirlenen koşullara bağlıdır. Filistin Yönetimi, komitenin, fraksiyonlar veya hatta ABD Başkanı Donald Trump tarafından açıklanacak barış konseyinin yürütme organı gibi başka hiçbir referans veya denetime tabi olmaksızın, tamamen kendi hükümetine bağlı olmasını isterken, İsrail ise Gazze Şeridi'ni yöneten herhangi bir Filistin organını reddediyor.”

Hamas'a yakın kaynaklar, “arabulucuların Filistin Yönetimi'nin şartlarını çözmek için çalışacaklarını, ABD'nin ise İsrail'i bu komiteyi bir gerçek olarak kabul etmeye zorlayabileceğini” tahmin ederek, “Fetih'in de katılacağı kapsamlı bir Filistin toplantısı düzenlenecek ve bu toplantıda ikinci aşama ve Filistin davasının geleceği ile ilgili tüm çözülmemiş konular üzerinde anlaşmaya varılmasının hedeflendiğini” belirtti.

Kaynaklar, bir yandan Hamas ve Filistinli gruplar, diğer yandan Mısırlı arabulucu arasında komitenin çalışmaları ve yapısı konusunda anlaşmaya varıldığını doğrularken, Filistin Yönetimi'nin komitenin birçok çalışma noktası hakkında hala çekinceleri olduğunu ifade etti. Bu konu, yakın zamanda Mısırlı yetkililer ve Filistinli Başkan Yardımcısı Hüseyin eş-Şeyh arasında görüşüldü ve bu görüşme, bu konuda daha kapsamlı bir anlaşmanın yolunu açabilir. Özellikle yaklaşan gruplar toplantısında.

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, hareketin Filistin sorununu çözme çerçevesinde olumlu ve ilerici tutumlar sergilediğini belirterek, Filistin Yönetimi liderliğini bu tarihi ana yanıt vermeye ve ulusal uzlaşma yolunda ilerlemeye çağırdı. Kasım şunları söyledi: “Hiçbir Filistinli parti belirsizlik durumundan yararlanamaz veya ulusal birliği engelleyemez, bu nedenle Filistin Yönetimi liderliği, halkımızın Gazze Şeridi'nde yaşadığı felaketten yararlanabileceğini düşünüyorsa yanılmaktadır.”

Fetih sözcüsü Munther el-Hayek yaptığı açıklamada, Gazze'nin yönetimi için düşünülen herhangi bir komitenin meşruiyetini Filistin Yönetimi'nden alması ve hükümetinin bir üyesi tarafından yönetilmesi gerektiğini vurguladı. Hayek, “buna aykırı herhangi bir hareketin Gazze ile Batı Şeria arasındaki siyasi bölünmeyi sürdüreceği” uyarısında bulundu.