Mısırlı mahkum yuttuğu telefonu 6 ay boyunca midesinde sakladı

Mısırlı mahkum yuttuğu telefonu 6 ay boyunca midesinde sakladı
TT

Mısırlı mahkum yuttuğu telefonu 6 ay boyunca midesinde sakladı

Mısırlı mahkum yuttuğu telefonu 6 ay boyunca midesinde sakladı

Mısır’ın güneyindeki Asvan Üniversite Hastanesi'ndeki sağlık ekipleri, bir mahkumun midesinden 6 ay önce yuttuğu bir cep telefonu çıkardı. Doktorlar, servise girdiklerinde hastanın (M.A.) ağrısını fark ettiler. Testler sonucu hastanın mide ve bağırsakları arasında duran bir cep telefonunun bulunması ve bunun mide ve bağırsaklarda ciddi enfeksiyonlara sebep olduğu görülünce mahkumun hayatının kurtarılması için acilen ameliyata alındı.
Asvan Üniversite Hastaneleri İcra Direktörü Dr. Ashraf Maabad, hastanede daha evvel buna benzer bir olay yaşanmadığı için hastanın karnından bir cep telefonunun çıkmasının cerrahi ekip arasında gülüşmelere neden olduğunu söyledi. Asvan Üniversitesi'nin önceki gün yapmış olduğu açıklamaya göre mahkumun 6 ay önce yuttuğu telefon, doktorların telefonun mideden çıkartmasını gerektirecek şekilde bir etki meydana getirmişti.
Mısırlı mahkum sağlık personeline cep telefonunu hapishanede kullanmak için yuttuğunu ve tuvalette çıkararak sakladığını söyledi. Ancak cep telefonunu teslim eden sağlık ekibine göre, cep telefonunun sindirilmesini engelleyen ve olumsuz etkilerini azaltan plastik bir torbaya sardığı için mahkumun son seferde cep telefonunu çıkaramadığını söylediler.
Aslında bu garip olay Mısır'da ilk kez yaşanmıyor. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre geçen yıl Eylül ayında Benha Üniversite Hastanesindeki doktorlar Mısırlı bir gencin midesinden 7 ay önce yuttuğu cep telefonunu çıkarmıştı.
Aynı yıl Kahire Üniversites Kasr Al-Ainy Hastanesi’ndeki doktorlar, 4 saatlik bir ameliyat sonrası bir hastanın midesinden toplam 6 bin 500 Mısır lirası çıkardılar. Doktorların söylediğine göre banknotlar dört ayrı ruloya sarılmıştı.
Eylül 2019'da Mansura Üniversitesi'ndeki cerrahlar serebral atrofiden (beyin küçülmesi) mustarip 20 yaşındaki Mısırlı bir adamın bağırsaklarından halka ve zincirlere ek olarak çok sayıda çatal bıçak çıkarmayı başardı.
2019'un başında, Mısır’ın Dekayliye şehrindeki bir doktor, sürekli bir kusma halinden mustarip olan zihinsel engelli 10 yaşındaki bir çocuğun midesinden 20 madeni para çıkardı. Doktorlara göre, metal eşyaların yutulması bazen midede yanmaya, atardamarların ve kan damarlarının yaralanmasına, kan zehirlenmesine, sürekli bir ağrı hissi ve iştah kaybına neden olur.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.