Mısır'da koronavirüs aşısı için merkezler artırılıyor

Mısır'da koronavirüs aşısı için merkezler artırılıyor
TT

Mısır'da koronavirüs aşısı için merkezler artırılıyor

Mısır'da koronavirüs aşısı için merkezler artırılıyor

Mısır'da tren istasyonlarında, camilerin ve kiliselerin önlerinde koronavirüs aşısı yapılması için yer tahsis edildiği duyuruldu. Hükümetten yapılan açıklamalar hastanelerdeki doluluk oranının yüzde 25 olduğu yönünde.
Mısır Kabinesi Sözcüsü Nader Saad konuya dair şunları söyledi:
"Ağır hasta sayısı önceki üç dalgaya göre çok daha az. Hastanelerinin doluluk oranı da aynı şekilde. dedi. Salgının şu anki yayılma hızı öncekilere oranla sağlık sektörü üzerinde daha az baskı oluşturuyor.  Bu durum aşılamanın yaygınlaşmasından kaynaklanıyor.”
Mısır Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada 871 kişide daha koronavirüs tespit edildiği, 44 kişinin ise yaşamını yitirdiği kaydedildi. Sağlık Bakanlığı verilerine göre dün akşam itibari ile Mısır’da toplamda 318 bin 456 vaka kaydedilirken 268 bin 843 kişi iyileşti. 17 bin 970 kişi ise yaşamını yitirdi.
Mısır Kabinesi’nden bir sözcünün dün bir televizyon programında kasım ayından itibaren hayata geçirilecek uygulamayla aşı olmayan üniversite personelinin çalıştıkları kurumlara giremeyeceği, aynı kararın 15 Kasım'dan itibaren öğretmenler ve diğer okul personeli için de geçerli olacağını söyledi. Şu ana kadar toplam 60 milyon doz aşıdan 31,5 milyonunun vatandaşlara uygulandığına dikkat çeken sözcü bunlardan 16 milyonun ilk doz, 9 milyonun da ikinci doz olduğunu bildirdi. Mobil aşılama ile de 6 milyon doz aşı uygulandığı bilgisini paylaştı. Sözcü vatandaşların yüzde 40'ının aşılanması hedefine bu yılın sonuna kadar ulaşılmasının, aşılara erişilebilirliğe, bakanlığın sağlık hizmetlerinin halka anlatılmasına ve aşı olmaya yönelik talebe bağlı olduğunu söyledi. Luksor, Aswan, Kızıldeniz ve Güney Sina gibi aşıyı kabul eden şehirlerde epidemiyolojik durumun daha iyi ve enfeksiyon oranlarının da daha düşük olduğunu vurguladı.
Sözcü, hükümetin trafik kontrol noktalarında, kiliseler ve cami önlerinde, Kahire metro istasyonlarında, tren istasyonlarında ve toplu taşıma duraklarında aşılama noktaları kurmayı planladığınıbelirtti.
Evkaf Bakanlığı Savunma İşlerinden Sorumlu Müsteşar Ayman Ebu Ömar da şu açıklamada bulundu:
"Camilerdeki tuvaletlerin yeniden açılması kararının çarşamba gününden itibaren uygulanmaya başlanmasına karar verildi. Bununla birlikte camilerde namaz kılarken tüm ihtiyati tedbirler halen gereklidir. İbadet edenler, maske ve kişisel seccade kullanma ve mesafeyi koruma gibi ihtiyati tedbirlere uymaya devam etmeliler."



Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
TT

Husiler, Kızıldeniz'i kasıp kavuruyor: Tamamen yalnızsınız

Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)
Husiler, Magic Seas'in batırılma görüntülerini de paylaşmıştı (Reuters)

İran destekli Husilerin, Kızıldeniz'deki iki ticari gemiyi batırmasının yankıları sürüyor. 

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri, 7 Temmuz'da yaptığı açıklamada Magic Seas isimli gemiyi, iki insansız deniz aracının yanı sıra üç drone ve 5 balistik füzeyle vurduklarını duyurmuştu. 

Sözcü, 9 Temmuz’daki açıklamasında da Eternity C adlı geminin vurulduğunu söylemişti. 

Wall Street Journal’ın (WSJ) haberinde, Liberya bandıralı iki geminin de Yunan şirketlerine ait olduğu belirtiliyor.

Haberde yardım çağrısı yapılmasına rağmen ABD ya da müttefiklerinin bölgedeki hiçbir gemisinin olaya müdahale etmediği aktarılıyor.

Pazar günü düzenlenen saldırıda Magic Seas mürettebatının gemiyi terk ettiği belirtiliyor. 

Ancak pazartesi gecesi düzenlenen ikinci saldırıda Eternity C mürettebatının Husilerle çatışmaya girdiği, bazı kişilerin Şii örgüt tarafından rehin alındığı aktarılıyor. En az üç kişinin gemide ölü bulunduğu, 15 kişinin kayıp olduğu, 10 kişininse kurtarıldığı yazılıyor. 

Britanyalı denizcilik teknolojisi firması VanguardTech’ten Ellie Shafik, "Bu, Husilerin 48 saat içinde yarattığı en ciddi hasar" diyor. 

Eski Birleşik Krallık Donanması Subayı Christopher Long da Husi militanlarının kontrolündeki bölgelerde askeri varlığın çok zayıf olduğunu, bunun da ticari gemileri savunmasız bıraktığını söylüyor. Long, "Oradaysanız, tamamen yalnızsınız" ifadelerini kullanıyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın talimatıyla Husilere ait hedeflere 15 Mart’ta saldırı başlatılmıştı. 6 Mayıs’ta örgütle ateşkes yapıldığı ve operasyonun sonlandırıldığı duyurulmuştu. 

WSJ’nin aktardığına göre ABD, Husiler Amerikan gemilerine saldırmadıkça ateşkesi geçerli sayıyor. Pentagon’un bölgedeki askeri duruşunu değiştirmediği aktarılıyor. 

Diğer yandan Husilerin saldırıları, Gazze’de yeni bir ateşkes anlaşması için görüşmelerin yoğunlaştığı bir dönemde meydana geldi. 

Katar’ın başkenti Doha’da süren müzakerelerde Tel Aviv yönetimi ve Hamas arasındaki anlaşmazlıkların büyük ölçüde çözüldüğü fakat İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus kentlerini ayıran Morag Koridoru'nda işgali sürdürme ısrarının henüz aşılamadığı kaydedilmişti.

Husiler, Kızıldeniz’deki saldırıları Hamas’ın 7 Ekim 2023’teki Aksa Tufanı operasyonuna destek olarak başlatmıştı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, AP