HRW: Suriye’ye dönen mülteciler rejim güçlerinin ağır ihlallerine maruz kaldı

Suriyeli mülteciler (Reuters-Arşiv)
Suriyeli mülteciler (Reuters-Arşiv)
TT

HRW: Suriye’ye dönen mülteciler rejim güçlerinin ağır ihlallerine maruz kaldı

Suriyeli mülteciler (Reuters-Arşiv)
Suriyeli mülteciler (Reuters-Arşiv)

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) bugün yayınladığı bir raporda, 2017 ve 2021 yılları arasında Lübnan ve Ürdün’den ülkelerine dönen Suriyeli mültecilerin, rejim güçleri ve ona yakın milislerin ağır insan hakları ihlalleri ve zulümlerine maruz kaldığını bildirdi.
‘Hayatlarımız Ölüm Gibi: Lübnan ve Ürdün’den Geri Dönen Suriyeli Sığınmacılar’ başlıklı 72 sayfalı raporda, Suriye’nin geri dönüşler için güvenli olmadığı konusunda uyarı yapıldı.
HRW, ülkesinde geri dönen 65 kişi ile görüşmesi sonucu 21 tutuklama ve keyfi gözaltı, 13 işkence, 5 yargısız infaz, 20 zorla kaçırma ve 1 cinsel şiddet vakasını belgeledi.
HRW’nin mülteci ve göçmen hakları araştırmacısı Nadia Hardman, “Suriye’ye dönen mültecilerin maruz kaldığı işkence, zorla kaçırma ve ihlallere ilişkin anlatılanlar, Suriye’nin geri dönüş için güvenli olmadığını açıkça ortaya koymalıdır. Yaygın mülkiyet hakları ihlalleri ve diğer ekonomik zorluklar da birçok kişi için sürdürülebilir bir geri dönüşü imkansız kılıyor” dedi.
Suriye’de yaşanan iç savaş, Mart 2011’de patlak vermesinden bu yana, çoğunlukla komşu ülkeler Lübnan, Ürdün ve Türkiye’ye kaçan 6,6 milyondan fazla mülteci de dahil olmak üzere, ülke nüfusunun yarısından fazlasının ülke içi ve dışına göç etmesine neden oldu.
Rapora göre, Lübnan, Ürdün ve hatta Danimarka gibi bazı ülkeler, rejim güçlerinin geniş alanları kontrol altına almasının ardından çatışma yoğunluğunun azaldığı gerekçesiyle Suriyeli mültecilere ülkelerine dönmelerine yönelik doğrudan ve dolaylı yollardan yapılan baskının dozunu artırdı.
Ürdün, ülkelerine giden Suriyeli mültecilere resmi bir giriş yasağı uygulamasa da, HRW’ye bilgi veren mültecilere göre, Ürdün sınır muhafızları kendilerine Suriye’ye gittiklerinde üç ila beş yıl boyunca Ürdün’e tekrar giremeyeceklerini söyledi.
Bu da, Suriye’ye döndükten sonra zulme uğramaları halinde onları sığınma talebinde bulunmaktan mahrum etmek anlamına geliyor.
Lübnan’daki mültecilerin sayısı arttıkça, Lübnan sokağa çıkma yasakları, tahliyeler, gözaltılarının yanı sıra yasal ikamet, istihdam ve eğitime erişim kısıtlamaları gibi mültecilere karşı zorlayıcı önlemler aldı.
Raporda, “Son yıllarda aktif düşmanlıklar azalmış olsa da, Suriye hükümeti, keyfi gözaltı, kötü muamele ve işkence de dahil olmak üzere, vatandaşlarını ilk etapta kaçmalarına neden olan aynı ihlalleri sürdürmeye devam etti” denildi.
Hardman, “Suriye hükümeti yaygın insan hakları ihlalleri işlediği sürece hiçbir ülke mültecileri Suriye’ye dönmeye zorlamamalıdır. 10 yıl sonra, geri dönen mülteciler hala kaçtıkları hükümetin zulmüne uğrama riskiyle karşı karşıya” diye konuştu.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz