Fenerbahçe ve Galatasaray, Avrupa Ligi'nde galibiyet peşinde... "En büyük sıkıntısı hücuma 6. oyuncuyu gönderememesi"

UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Antwerp'i konuk edecek. Galatasaray ise Lokomotiv Moskova deplasmanına çıkacak / Fotoğraf: AA
UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Antwerp'i konuk edecek. Galatasaray ise Lokomotiv Moskova deplasmanına çıkacak / Fotoğraf: AA
TT

Fenerbahçe ve Galatasaray, Avrupa Ligi'nde galibiyet peşinde... "En büyük sıkıntısı hücuma 6. oyuncuyu gönderememesi"

UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Antwerp'i konuk edecek. Galatasaray ise Lokomotiv Moskova deplasmanına çıkacak / Fotoğraf: AA
UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe Antwerp'i konuk edecek. Galatasaray ise Lokomotiv Moskova deplasmanına çıkacak / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki iki numaralı organizasyonu UEFA Avrupa Ligi'nde Fenerbahçe ile Galatasaray, üçüncü maçlarına çıkıyor.
D Grubu'nda Olimpiakos ve Eintracht Frankfut maçlarını geride bırakan Fenerbahçe, üçüncü hafta maçında Antwerp ile karşı karşıya gelecek. 
21 Ekim Perşembe günü Kadıköy'deki Ülker Stadı'nda oynanacak karşılaşmayı Rus hakem Sergey Ivanov yönetecek.
Sarı-lacivertliler gruptaki ilk maçında deplasmanda Frankfurt ile 1-1 berabere kalırken, ikinci maçta sahasında Olympiakos'a 3-0 yenilerek üçüncü sırada kaldı.
İstanbul temsilcisinde Serdar Aziz ile Mert Hakan Yandaş sakatlıkları, Miguel Crespo, Burak Kapacak ve Serdar Dursun da UEFA listesine isimleri bildirilmediği için Antwerp karşısında forma giyemeyecek.

Galatasaray ise Lazio ve Marsilya maçlarının ardından E Grubu'ndaki üçüncü maçını  Lokomotiv Moskova ile oynayacak.
Moskova'daki RZD Arena'da saat 22.00'de başlayacak müsabakada Avusturya Futbol Federasyonu'ndan Harald Lechner düdük çalacak.
Sarı-kırmızılılar, gruptaki ilk maçında sahasında Lazio'yu 1-0 yenmeyi başardı.
İkinci maçında Marsilya'ya konuk olan sarı-kırmızılar, sahadan 1-1 beraberlikle ayrılarak grup liderliğini sürdürdü.
Galatasaray, Moskova deplasmanında Arda Turan ve Sacha Boey'den sakatlıkları, Fatih Öztürk, Oğulcan Çağlayan, Aytaç Kara ve Gustavo Assunçao'dan da UEFA listesinde yer almadıkları için yararlanamayacak.

"Moskova maçını aldığı taktirde yüzünü Batı'ya çevirme olanağı doğacak"
Spor yorumcusu Serdar Kelleci, Galatasaray ve Fenerbahçe'nin son durumunu ve rakipleri karşısındaki şansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.
Galatasaray'ın grupta 4 puanla zirvede yer almasının kendisi için büyük bir avantaj sağladığını söyleyen Kelleci, "Galatasaray'ın 4 puanının olması büyük avantaj. Bu maçı aldığı taktirde yüzünü Batı'ya çevirme olanağı doğuyor. Galatasaray'ın uzun yıllardır Avrupa'da bir başarısı yok. Bu gruptan çıkabilmesi adına hedef maçı olduğu için büyük önem arz ediyor" şeklinde konuştu. 
Sarı-kırmızıların Lokomotiv Moskova maçının ardından Beşiktaş ile derbi maça çıkacağını hatırlatan Kelleci, "Fatih Terim'in maç maç baktığını biliyoruz. Bu karşılaşmaya tam kadro çıkacağını düşünüyorum. Moskova'da Galatasaray'ın alacağı üç puan nihayetinde hedef belirleyecek" yorumunu yaptı. 
Galatasaray'ın rakibi karşısındaki oyun planına da değinen Kelleci, "Galatasaray'ın geride bekleyeceğini düşünüyorum. Lazio ve Marsilya maçlarında bunu denedi. Oyunun belli anlarında arkada bekleyip belli alanlarda sete yerleşti. Lokomotiv Moskova, Marsilya ve Lazio maçlarına göre daha kolay bir karşılaşma olabilir. Burada alınacak bir beraberlik bile çok önemli olur. İçeride tekrar Lokomotiv Moskova ile oynanacak. Yenilgisiz götürmek Galatasaray'ı bir adım öne çıkartabilir" değerlendirmesinde bulundu. 

Galatasaray'da Mostafa Muhammed, son haftalarda formunu yükseltmeyi başardı / Fotoğraf: AA
"Galatasaray, Berkan ve Marcao'nun da etkisiyle Moskova'dan galibiyetle dönecektir"
Sacha Boey'in eksikliğinin takım için çok önemli olduğunu aktaran Kelleci, "Orada Yedlin olacak. Konyaspor maçında kötü bir performans sergilemedi. Galatasaray, Berkan ve Marcao'nun da etkisiyle Moskova'dan galibiyetle dönecektir. Bu da takıma bir momentum, bir özgüven kazandırır" dedi.
Galatasaray'da Moskova deplasmanının lige yansımalarının da olabileceğini aktaran Kelleci, şu noktaya dikkat çekti:
"Lokomotiv Moskova galibiyeti takıma momentum ve özgüven kazandırır. Derbi maça bile çok olumlu sirayet edebilir. Burada tek dezavantaj maçın perşembe günü oynanması ve Moskova'dan dönüş saat. Oyuncular ertesi gün sabah ancak uyuyabilecekler. Bunun etkisini hissedebilir Galatasaray. Bir uyku düzensizliğine yol açabilir. Pazartesi oynanacak Beşiktaş maçına etki edebilir."

"Moskova ve Marsilya maçları sonrası gruptan çıkmayı garantiler"
"Galatasaray'ın gruptan rahat çıkacağını düşünüyorum" diyen Kelleci, İstanbul ekibinin gruptaki şansını şöyle yorumladı:
"Lokomotiv Moskova'dan deplasmanda 1, içeride 3 puan alabilir. Sonra tekrar içeride Marsilya ile maçı var. Bu üç maç sonunda da gruptan çıkmayı garantiler diye düşünüyorum. Sonrasında oynanacak derbi maçına da olumlu sirayet edecektir."

"Fenerbahçe'nin en büyük sıkıntısı hücuma 6. oyuncuyu gönderememesi"
Gruptaki ilk iki maçında bir galibiyet ve bir beraberlik alan Fenerbahçe'nin Olympiakos karşısında oyunun 45-60. dakikalar arasını çok iyi geçirdiğini hatırlatan Kelleci, "Tam gol gelecek diye düşünürken 62'de Olympiakos gol buldu. Bu da tüm gardın düşmesine neden oldu. Bu maçta yine Fenerbahçe'nin benzer senaryo ile oyunu rakip sahaya yıkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Serdar Kelleci / Fotoğraf: Independent Türkçe
Sarı-lacivertlilerin geliştirilen atakları başarısız sonuçlandırmasının en büyük sebeplerinden birinin rakip sahaya yerleşirken fazla oyuncu gönderememesi olduğunu dile getiren Kelleci, "Fenerbahçe'nin en büyük dezavantajı çok oyuncuyla rakibin üstüne gidememesi. Bu da Pereira'nın oynattığı sistemden kaynaklı. Olympiakos maçında geride Kim-Szalai-Novak üçlüsü, önlerinde Gustavo ve Mert çok fazla çıkmadılar. Hücumda sadece Ferdi, Samuel, Valencia, Pelkas ve Rossi'nin katkısı oldu. Bazı maçlarda 1 oyuncu fazla göndermek zorundasınız. Olympiakos gibi biraz daha geride bekleyen takımlara karşı 6. oyuncuyu göndermek zorundasınız. Fenerbahçe bunu eksik yapıyor. En büyük sıkıntısı hücuma 6. oyuncuyu gönderememesi" şeklide görüş belirtti.

"Antwerp'in Zulte Waregem maçına yakın bir kadroyla çıkmasını bekliyorum"
Fenerbahçe'nin rakibi Antwerp'i de değerlendiren Kelleci, Belçika temsilcisinin öne çıkan özelliklerini şöyle aktardı:
"Fenerbahçe'den yaptığı transferlerden Frey'in çok büyük katkısını gördü. Burada beğenilmeyen Frey orada 12 gollük performansa imza attı. Onların da Fenerbahçe karşısında Zulte Waregem maçına yakın bir kadroyla çıkmasını bekliyorum. Belki Frey yerine Samatta veya tek başına Samatta ile başlayabilir. Bol gollü bir müsabaka olabilir. Samatta'nın da lig itibariyle iyi bir konumda olduğunu unutmamak lazım. Bazen takımların isimleriyle ölçüyoruz ama bu hata. Antwerp 11 maç sonunda ilk dörde oynuyor ve deplasman performansı iç sahaya göre daha iyi bir takım. Burada önde Samatta olursa Fenerbahçe geride pozisyon da verebilir. Fenerbahçe'nin buradaki en büyük avantajı ise iki stoperinin kalitesinin oldukça yüksek olması. Avrupa standartlarının da üstündeler."

"Fenerbahçe, yeni bir başlangıç gibi bakacak"
Trabzonspor maçı sonrası yaşananların takım üzerindeki olası etkilerine de değinen Kelleci, şunları kaydetti: 
"Bizim algımız ile Fenerbahçe'nin algısının çok farklı olduğunu düşünüyorum. Genel olarak kamuoyunun bakışı Fenerbahçe, 3-1 yenildi. Ancak havaalanındaki görüntüler Fenerbahçe'nin bu maçı kaybetmemesi gerektiği, hakem hatalarıyla kaybettiği gibi bir algı var. Dolayısıyla bunun takıma da sirayet ettiğini düşünüyorum. Takım içerisinde de 'Biz hakem hatası olmasa Trabzonspor'u rahatlıkla yenerdik' gibi bir algı kayması var. Özellikle Mesut Özil ve Ali Koç'un yaptıkları konuşma tüm takıma sirayet etmiştir. Bunun büyük bir tehlike olduğunu düşünüyorum. Oyuncular nasıl sahada penaltı yaptırıp hata yapıyorsa hakem de hata yapıyor. Bunlar oyunun içinde olan şeyler. Eğer hakem hatası var ise bunu da oyunun bir parçası olarak kabul etmek gerekiyor."

Tüm yaşananlara rağmen Fenerbahçe'nin Antwerp karşısında olumsuz etkilenmeyeceğini belirten Kelleci, "Fenerbahçe, yeni bir başlangıç gibi bakacak. Burası çok ayrı bir mecra ve orada olmak isteyecektir. Çünkü Fenerbahçe Avrupa'da iyi performanslar sergilediğinde mevcutta olan tribünlerin ihtişamını da tekrar yakalamak isteyecektir" yorumunu yaptı. 

"Olmypiakos-Frankfurt maçının berabere bitmesi Fenerbahçe için avantaj"
Fenerbahçe'nin gruptan çıkma şansını da değerlendiren Kelleci, sözlerini şöyle tamamladı:
"Antwerp'i yenerse 4 puana ulaşacak ve Eintracht Frankfurt ile puanları eşitleyecek. Diğer tarafta Olympiakos-Frankfurt maçı var. Oradaki maçtan bir beraberlik çıkmasını bekliyorum ki bizim için daha büyük avantaj olur. Kimsenin kopup gitmesini istemediğim bir grup burası. 'Olmypiakos kazansın, biz Frankfurt ile kozlarımızı paylaşalım' diye düşünenler var buna katılmıyorum. Çünkü Frankfurt toparlamaya geçen bir takım. Bizim son maçımız Frankfurt ile olacak. Oraya bırakmamak lazım. Bu maçın ardından Antwerp deplasmanı olacak orada alınacak 3 puan bizi liderlik konumuna getirebilir."
Independent Türkçe



Türki Al eş-Şeyh: Riyad Sezonu 2026’da Etnospor’a ev sahipliği yapacak, 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olacak

Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)
Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)
TT

Türki Al eş-Şeyh: Riyad Sezonu 2026’da Etnospor’a ev sahipliği yapacak, 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olacak

Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)
Anlaşmanın imza töreninde Türki Al eş-Şeyh ve Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan (Riyad Sezonu)

Genel Eğlence Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Danışman Türki Al eş-Şeyh, Riyad Sezonu’nun geleneksel sporların yer aldığı Etnospor Festivali’nin 2026 edisyonuna ev sahipliği yapacağını açıkladı. Kasım ayında başkent Riyad’da düzenlenmesi planlanan festivalin ardından Riyad Sezonu, 2027 yılında İstanbul’da düzenlenecek festival edisyonuna da sponsor olacak. İstanbul’daki organizasyonun Mayıs 2027’de gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Açıklama, Al eş-Şeyh ile Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan’ın katılımıyla perşembe günü İstanbul’da düzenlenen imza töreninde yapıldı. Törende Riyad’ın 2026 edisyonuna ev sahipliği yapmasına ve Riyad Sezonu’nun İstanbul’da düzenlenecek bir sonraki edisyona sponsor olmasına ilişkin anlaşmalar imzalandı.

Al eş-Şeyh, Etnospor Festivali’nin gelecek kasım ayında Riyad’da düzenlenecek edisyonunun izleyiciler için “büyük bir sürpriz” barındıracağını açıkladı. Al eş-Şeyh ayrıca gelecek yıl Bilal Erdoğan ve Dünya Etnospor Konfederasyonu ile işbirliğinin sürdürüleceğini ve Riyad Sezonu’nun 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olacağını belirtti.

Genel Eğlence Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı, anlaşmanın önümüzdeki dönemde daha fazla işbirliğinin önünü açacağını ifade etti. Al eş-Şeyh, kısa sürede elde edilen sonuçlardan duyduğu memnuniyeti dile getirirken ortaklığın başarıya ulaşmasına katkı sağlayan çalışmaları övdü.

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından düzenlenen festival, dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcıları geleneksel spor dallarına ilişkin farklı müsabaka ve deneyimlerde buluşturuyor. Uluslararası organizasyon, farklı yaş gruplarından geniş bir izleyici kitlesini kendine çekiyor.

Etnospor kapsamında çeşitli halkların kültürlerinde tarihsel köklere sahip geleneksel spor ve uygulamalar yer alıyor. Geleneksel okçuluk, binicilik sporları, güreş ve atlı sporların yanı sıra zamanla uluslararası etkinlik ve şampiyonalara dönüşen farklı müsabakalar da festival programında bulunuyor.

Bu spor dalları, son yıllarda uluslararası katılımla çeşitli Etnospor etkinliklerine ev sahipliği yapan Türkiye’de geniş bir ilgi görüyor. Riyad’da düzenlenecek 2026 edisyonu, Riyad Sezonu’nun ev sahipliği yaptığı uluslararası etkinlikler listesine yeni bir organizasyon eklerken Riyad Sezonu’nun 2027 İstanbul edisyonuna sponsor olması da etkinliğin Suudi Arabistan dışındaki varlığını genişletmesini sağlayacak.


Arteta, Sunderland'e verilen penaltı için hakeme ateş püskürdü

Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)
Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)
TT

Arteta, Sunderland'e verilen penaltı için hakeme ateş püskürdü

Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)
Arteta maçta daha önce sarı kart gördü (AP)

Mikel Arteta, Sunderland lehine verilen penaltı kararına sert tepki gösterdi. Arsenal, penaltıdan sonra iki gol bularak Premier Lig şampiyonluğunu koruma yolundaki yenilgisiz başlangıcını sürdürdü.

Bruno Guimaraes üst direğe çarparak ağlara giden sert bir şut çıkarırken, Bukayo Saka da uzatma dakikalarının sonlarına doğru bir penaltı vuruşunu gole çevirerek, coşkulu bir atmosfere sahne olan Işık Stadyumu'nda Topçular'a üst üste 4. galibiyetini kazandırdı.

Buna rağmen Arteta, ikinci yarının başlarında Ezri Konsa'nın ceza sahası içinde Dan Ballard'a faul yaptığına hükmederek ev sahibi ekip lehine penaltı veren hakem John Brooks'a öfkeliydi.

Bask teknik direktör, eski bir Arsenal savunmacısı Ballard'ın "judo yuvarlanışı" yaptığını belirterek, pozisyonun asla faul olarak değerlendirilmemesi gerektiğini savundu.

Kaleci David Raya, Enzo Le Fee'nin 11 metreden yaptığı vuruşu muhteşem bir kurtarışla engelledi. 2 dakika sonrasında ise Guimaraes golü kaydetti.

Ancak bu durum, Arteta'nın maç sonundaki tepkisini dile getirmesine engel olmadı. TNT Sports'a konuşan Arteta, "Çok önemli bir galibiyet ama sonuç bambaşka da olabilirdi" dedi.

Hakem Brooks'un hızlıca verdiği ve VAR tarafından da kontrol edilen penaltı kararını mı kastettiği sorulduğunda Arteta şunları ekledi:

Çok üzgünüm. Bu seviyede kabul edilemez bir durum. Kabul edilemez. Bu, bir sezonun gidişatını veya şampiyonu değiştirebilir. Kabul edilemez. Emin olmak için pozisyonu 10 kez izledim. Çünkü canlı izlediğimde 'Bu seviyede bunun penaltı olması mümkün değil' demiştim. Çünkü bu bir judo yuvarlanışı, pozisyon tam olarak bu. Böyle bir şey olamaz. Neredeyse 28 yıldır futbolun içindeyim; bu pozisyon hiçbir durumda, hiçbir maçta, hiçbir bağlamda ve hiçbir ligde penaltı değil.

VFRGHTY
Raya, Le Fee'nin şutunu kurtarmak için yere uzanıyor (Reuters)

Arteta'ya daha önce teknik direktörlere verilen alanın dışına çıktığı için sarı kart gösterilmişti.

Maçın sonlarına doğru Brian Brobbey'e de gol izni vermeyen Raya, penaltı kurtarışıyla ilgili şunları söyledi:

Bence o kurtarış, oyunculara ve takıma maça devam edip kazanma inancını aşıladı. Öyle de yaptık. 2 dakika sonra Bruno'nun ayağından harika bir gol bulduk. Ancak o golü yeseydik bile maça geri dönebileceğimize olan inancımızı korurduk. Dolayısıyla kaleyi gole kapatmak elbette çok önemli çünkü bu, maçları kazanmamıza yardımcı oluyor. Penaltıyı kurtarmak da bir o kadar önemliydi.

Topçular cumartesi günü Brighton deplasmanına gitmeden önce, salı akşamı Carabao Kupası üçüncü turunda Ipswich Town'a konuk olacak.

Independent Türkçe


Şampiyonlar Ligi: Fenerbahçe Roma ile berabere kaldı

Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)
Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)
TT

Şampiyonlar Ligi: Fenerbahçe Roma ile berabere kaldı

Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)
Fenerbahçe-Roma maçında hava topu mücadelesi (Reuters)

UEFA Şampiyonlar Ligi’nin lig aşamasının ilk haftasında Fenerbahçe, sahasında İtalya temsilcisi Roma ile 1-1 berabere kaldı.

Roma, 39. dakikada Bryan Cristante’nin attığı golle öne geçti. Fenerbahçe ise 48. dakikada Archie Brown’ın golüyle skora dengeyi getirdi.

Bu beraberlik, Roma’nın bu sezon elde ettiği üst üste galibiyet serisini sona erdirdi. İtalyan ekibi, Serie A’da sezonun ilk üç maçında Fiorentina, Lecce ve Atalanta’yı mağlup etmişti. Roma, şampiyonluk yarışında son şampiyon Inter’in averajla önünde lider durumda bulunuyor.

Fenerbahçe ise Trendyol Süper Lig’de dört hafta sonunda 9. sırada yer alıyor.

Fenerbahçe, lig aşamasının ikinci haftasında 14 Ekim’de İngiltere’de Aston Villa’ya konuk olacak. Aynı gün Roma ise sahasında İspanyol devi Real Madrid’i ağırlayacak.