ABD Mahkemesi, bir Afgan'ın 14 yıl Guantanamo'da haksız tutulduğuna hükmetti

ABD'nin Washington eyaleti bölge mahkemesi, terör şüphelilerinin tutulduğu Guantanamo hapishanesinde tutuklu bulunan Esedullah Harun Gul isimli Afgan'ın 14 yıldır haksız yere hapis yattığına ve derhal serbest bırakılmasına hükmetti.

AA
AA
TT

ABD Mahkemesi, bir Afgan'ın 14 yıl Guantanamo'da haksız tutulduğuna hükmetti

AA
AA

Washington eyaleti federal yargıçlarından Amit Mehta, 2007'de Afgan güçlerince tutuklanıp Amerikan ordusuna teslim edilen Esedullah Harun Gul hakkında bir nihai karar ve iki gizli gerekçe sundu.
Gul'un avukatları, yaptıkları yazılı açıklamada, Yargıç Mehta'nın Gul hakkında "14 yıldır yasa dışı tutulduğuna" ve "derhal serbest bırakılmasına" ilişkin nihai karar verdiğini duyurdu.
Avukatlardan Tara Plochocki, açıklamasında "Bu, hukukun üstünlüğü için önemli bir zafer ve ABD hükümetine ulusal güvenlik adına yapabileceklerinin sınırlarının olduğu konusunda çok ihtiyaç duyulan bir hatırlatmadır." ifadelerine yer verdi.
Afgan güçleri tarafından 2007'de yakalanan Gul, ABD'ye teslim edilmiş, oradan da aynı yıl Küba'nın Guantanamo Körfezi'nde bulunan ABD hapishanesine nakledilmişti.
Guantanamo'daki 39 tutukludan biri olan Gul, 2001'de ABD'nin Afganistan'ı işgalinden sonra Guantanamo'ya gönderilen 219 Afgan'dan geriye kalan iki Afgan'dan biriydi.
Gul ayrıca, 16 Ekim'de ABD inceleme heyeti tarafından Guantanamo'dan gönderilecek 13 kişiden biri olarak belirlenmişti.



Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
TT

Arakçi: Tahran, uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacaktır

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi (DPA)

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi bugün yaptığı açıklamada, ülkesinin uranyum zenginleştirme hakkına saygı göstermeyen hiçbir anlaşmayı imzalamayacağını teyit etti ve müzakerelere büyük zarar vereceği için askeri güç kullanımına karşı uyarıda bulundu.

Devlet televizyonu Arakçi'nin, "İran'ın nükleer programı barışçıldır ve barışçıl kalacaktır ve Tahran uluslararası anlaşmalardan çekilmemiştir" dediğini aktararak, İran'ın barışçıl nükleer programına olan bağlılığını vurguladı.

Arakçi, Tahran'ın UAEK ile iş birliğinin sona ermeyeceğini, ancak ülkesinin nükleer tesislerinin güvenliğini sağlamak için “gelecekte farklı bir şekil” alacağını vurguladı.

Arakçi nükleer tesislere yönelik saldırının, İran'ın nükleer politikasının değişmesine yardımcı olabileceği uyarısında bulunurken, tesislere yönelik saldırıların radyasyonun yayılmasının yanı sıra ABD saldırısının geride bıraktığı patlamamış mühimmat nedeniyle büyük bir tehlike oluşturabileceğini vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD, İran'ın Fordo, Natanz ve İsfahan'daki ana nükleer tesislerini hedef alan, sığınak delici bombalarla donatılmış uçaklarıyla saldırı gerçekleştirmişti.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Müdürü Rafael Grossi, ABD saldırılarının İran nükleer programının “tamamen yok olmasına” neden olmadığını ve Tahran'ın uranyum zenginleştirmeye “aylar içinde” yeniden başlayabileceğini söyleyerek, saldırının İran'ın nükleer tesislerini “yok ettiğini” defalarca tekrarlayan ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamalarıyla çelişti.