Formula 1'de sıradaki durak ABD

Formula 1 Dünya Şampiyonası'nda heyecan, ABD'de yapılacak sezonun 17. yarışıyla sürecek.

AA
AA
TT

Formula 1'de sıradaki durak ABD

AA
AA

ABD'nin Teksas eyaletinin başkenti Austin'deki 5 bin 513 metrelik Amerika Pisti'nde 56 tur üzerinden yapılacak yarışın sıralama turları 24 Ekim Pazar günü TSİ 00.00'da, yarış ise aynı gün TSİ 22.00'de başlayacak.
Sezonun bitimine 6 yarış kala kariyerinin ilk şampiyonluğunu kazanmak için mücadele eden Red Bull'un Hollandalı pilotu Max Verstappen ile sekizinci şampiyonluğunu kovalayan Mercedes pilotu Lewis Hamilton'ın arasında 6 puanlık fark bulunuyor.
Takımlar klasmanında ise 7 yıldır şampiyonluğu kimseye bırakmayan Mercedes, en yakın takipçisi Red Bull'un 36 puan önünde yer alıyor.

Pistin en başarılı ismi Hamilton
Bugüne kadar 6 farklı pistte 42. kez düzenlenecek olan ABD Grand Prix'sinin en başarılı ismi Mercedes'in 36 yaşındaki pilotu Lewis Hamilton.
ABD Grand Prix'sinde toplam 6 kez podyumun zirvesine çıkan Büyük Britanyalı pilot, 2016'da kariyerinin 50. zaferini bu pistte elde ederken, 2019'da da ikinci olarak kariyerinin 6. şampiyonluğunu ilan etmişti.

Hamilton'ı 5 galibiyetle Michael Schumacher, 3'er kezle de Büyük Britanyalı pilotlar Graham Hill ve Jim Clark takip ediyor.
Takımlarda ise ABD Grand Prix'sini en fazla kazanan 10 kezle Ferrari oldu.

İlk çizgide başlayan kazanıyor
Amerika Pisti'nde düzenlenen 8 yarışın tamamını ilk çizgide başlayan pilotlar kazandı.
8 yarıştan 4'ünde pole pozisyonundaki pilotlar, diğer yarısında ise ikinci sıradan start alan pilotlar damalı bayrağı ilk sırada gördü.

Son 6 yarışta pole pozisyonu Mercedes'in
ABD Grand Prix'sinde son 6 yarışın sıralama turlarında en hızlı isimler Mercedes pilotları oldu.
2014 ve 2015'te Nico Rosberg, 2016, 2017 ve 2018'de Lewis Hamilton, 2019'da ise Valtteri Bottas pole pozisyonunu kazandı.
Amerika Pisti'nin ev sahipliği yaptığı ilk iki yarışın (2012 ve 2013) sıralama turlarını ise o dönem Red Bull pilotu olan Alman Sebastian Vettel aldı.
Formula 1'de ABD Grand Prix'si öncesi pilotlar ve takımlar klasmanının ilk 5 sırası şu şekilde:

Pilotlar
1.Max Verstappen (Hollanda): 262,5 puan
2. Lewis Hamilton (Büyük Britanya): 256,5 puan
3. Valtteri Bottas (Finlandiya): 177
4. Lando Norris (Büyük Britanya): 145
5. Sergio Perez (Meksika): 135

Takımlar
1. Mercedes 433,5
2. Red Bull: 397.5
3. McLaren: 240
4. Ferrari: 232,5
5. Alpine: 104



Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
TT

Salah: Mısır'ın zaferi uzun zamandır beklenen bir başarı

Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)
Salah, İran'a karşı oynanacak maçın önemini vurguladı (Reuters)

Mısır Milli Takımı Kaptanı Muhammed Salah, takımının 2026 Dünya Kupası'nda Yeni Zelanda'yı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmanın ardından yaptığı açıklamada, bu galibiyetin uzun zamandır beklenen harika ve tarihi bir başarıyı temsil ettiğini söyledi.

Maçın ardından basına açıklamalarda bulunan Salah, iki yarı arasında performans açısından büyük bir değişim yaşandığını belirterek, Mısır takımının ilk yarıda iyi bir görüntü sergileyemediğini itiraf etti.

İlk yarıdaki eksikliklerin hücum koordinasyonu eksikliğinden kaynaklandığını ve rakibin hücum hattındaki kalitesi nedeniyle ilk 15 dakikada kalelerinde erken bir gol gördüklerini ifade eden yıldız oyuncu, ikinci yarıda ise durumun tamamen değiştiğini vurguladı. Salah, oyuncuların ikinci yarıdaki yüksek konsantrasyonu ve yapılan hataların düzeltilmesi sayesinde, Mısır'ın daha önceki üç turnuvanın ardından Dünya Kupası tarihindeki ilk galibiyetini aldığını belirtti.

Takım arkadaşlarına net mesaj gönderen Salah, bir üst tura yükselmeyi garantilemek ve galip gelmek için önlerindeki İran karşılaşmasına tamamen odaklanmaları gerektiğini vurguladı. Kaptan, takım arkadaşlarının bu turnuvada özel bir başarıya imza atabilecek güçte olduğuna inancının tam olduğunu ifade etti.

G Grubu'nda 4 puanla liderlik koltuğunda oturan Mısır, grubun üçüncü ve son maçında, önümüzdeki cumartesi günü 2 puanla ikinci sırada yer alan İran ile karşı karşıya gelecek. Grubun diğer takımları ise Belçika ve Yeni Zelanda.


Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
TT

Mısır'dan tarihi zafer

Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)
Salah, Yeni Zelanda'da attığı golü kutluyor (AFP)

Kanada’nın Vancouver kentinde oynanan Dünya Kupası grup maçında Mısır, Yeni Zelanda karşısında 1-0 geriye düşmesine rağmen muhteşem bir geri dönüşe imza atarak sahadan 3-1 galip ayrıldı. Bu sonuçla Mısır, tarihindeki 4. Dünya Kupası finallerindeki ilk galibiyetini elde etmiş oldu.

Maça hızlı başlayan Yeni Zelanda, 15. dakikada sol kanattan Tim Payne'in kullandığı köşe vuruşunda Fin Surman'ın şık kafa golüyle 1-0 öne geçti.

Yeni Zelanda bu golden önce ve sonra farkı ikiye çıkarma şansları yakalasa da Mısır kalecisi Mustafa Şubeyr, ilk yarıda kurtardığı üç net pozisyonla takımını ayakta tuttu. Mısır'ın ilk yarıdaki tek tehlikeli atağı ise 27. dakikada Ömer Mermuş'un sert şutunda geldi; bu pozisyonda kaleci Max Crocombe topu iki hamlede kontrol edebildi.

İkinci yarıda Mısır rüzgârı

İkinci yarıya tamamen farklı bir çehreyle çıkan Mısır, 58. dakikada beraberliği yakaladı. Muhammed Hani'nin sağ kanattan yaptığı ortada, ceza sahası içinde topa iyi yükselen Mustafa Abdülrauf (Ziko) nefis bir kafa vuruşuyla skoru 1-1'e getirdi. 67.dakikada sahneye çıkan Muhammed Salah, gelişen organize atakta Ziko'nun ceza sahası içindeki şık topuk pasını şık bir vuruşla ağlara göndererek Mısır'ı 2-1 öne geçirdi.

Maçın skorunu tayin eden gol ise 82. dakikada geldi. Salah’ın sol kanattan kullandığı köşe vuruşuna iyi yükselen oyuna sonradan dahil olan Mahmud Hasan (Trezeguet), kafa vuruşuyla topu filelerle buluşturdu: 3-1.

Fas'ın ardından bu Dünya Kupası'nda Araplara ikinci galibiyet sevincini yaşatan Mısır, G Grubu'nda 4 puanla liderliğe yükseldi. Grupta ikişer puanı bulunan İran ve Belçika Mısır'ı takip ederken, Yeni Zelanda ise 1 puanla son sırada yer aldı.


2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
TT

2026 Dünya Kupası: İran teknik direktörü "dayanılmaz" koşulları kınadı

 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)
 İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi (AFP)

İran Milli Takımı Teknik Direktörü Emir Kalenuyi, takımının 2026 FIFA Dünya Kupası'nda dün Belçika ile 0-0 berabere kaldığı maçın ardından, Ortadoğu'daki savaşın gölgesinde turnuvaya katılan ekibinin yaşadığı zorluklara dikkat çekerek, "Hiçbir milli takımın bu şartlara dayanabileceğini sanmıyorum" dedi.

Los Angeles'ta oynanan karşılaşmanın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Kalenuyi, ülkesinin hâlen ABD ile savaş halinde olduğu bir dönemde Dünya Kupası'na geldiklerini belirtti. Ev sahibi ülkelerden biri olan ABD'de grup maçlarını oynayan İran Milli Takımı'nın, konaklama için Meksika'nın Los Angeles sınırındaki Tijuana kentini tercih etmek zorunda kaldığını hatırlattı.

Yeni Zelanda ile 2-2 berabere kaldıkları ilk maçın ardından ikinci beraberliklerini alan İran'ın teknik direktörü, "Dünya Kupası'na mümkün olan en kötü koşullarda geldik. Lig durmuştu. Bir kamp yeri seçtik ancak turnuvaya birkaç gün kala Tijuana'ya gitmemiz istendi. 16 saat içinde iki kez seyahat ediyoruz. Şimdi de havaalanına gidip tekrar Tijuana'ya dönmek zorundayız" ifadelerini kullandı.

Emir Kalenuyi, "Hiçbir takımın buna dayanabileceğini düşünmüyorum. Oyuncularım yürekleriyle mücadele ediyor. Gelecek nesillerin bunu hatırlaması gerekiyor" diye konuştu.

Belçika'nın 66. dakikada savunma oyuncusu Nathan Ngoy'nun kırmızı kart görmesiyle uzun süre 10 kişi oynadığı maçı değerlendiren İranlı teknik adam, "Dünya sıralamasında 10. sırada yer alan, yıldız oyunculara ve çok iyi teknik ekibe sahip bir takıma karşı oynamak önemli bir başarıdır" dedi.

Karşılaşmanın iki takım açısından da kazanılabilecek bir mücadele olduğunu söyleyen  Kalenuyi, oyuncularını tebrik ederek özellikle kaleci Alirıza Beiranvand'ın performansını övdü.

"Beiranvand, İran futbol tarihinin en iyi kalecilerinden biri ve bugün kariyerinin en iyi maçlarından birini çıkardı" diyen deneyimli çalıştırıcı, taktik planlarını da anlattı.

İran'ın maça 5-4-1 dizilişiyle çıktığını belirten Kalenuyi, "Her iki devrenin ilk 15 dakikasını kontrol etmeyi, ardından hızlı hücumlarla gol bulmayı hedefledik. Galibiyet fırsatını yakaladık ve ofsayt nedeniyle iptal edilen pozisyonda gole çok yaklaşmıştık. Ancak bu sonuç da önemli bir başarı. Bu kadar zor şartlarda iki maçta da yenilmedik" değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Seattle'da oynayacağı son grup maçı öncesinde rakipleri Mısır hakkında da konuşan Kalenuyi, "Bugün kutlama yapabiliriz ancak yarından itibaren güçlü oyunculara sahip güçlü bir Mısır takımına odaklanmalıyız. Bu maç için özel bir taktik planımız olacak. Temel hedefimiz Son 32 Turu'na yükselmek" ifadelerini kullandı.