Beyda’daki binlerce Yemenli aile gıda kriziyle mücadele eriyor

Reuters
Reuters
TT

Beyda’daki binlerce Yemenli aile gıda kriziyle mücadele eriyor

Reuters
Reuters

Husi milislerin Yemen'in Beyda kentine yönelik saldırılarını artırmasının ardından bölgedeki binlerce aile gıda güvensizliğinin neden olduğu krizle mücadele ediyor. Beyda’daki Yemenliler sağlık hizmetleri, temiz su ve temel ihtiyaçlarla ilgili sıkıntı yaşarken 26 milyon Yemenlinin tamamı kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. Ülkede faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına göre kıtlığın daha kötü hale gelmesi şimdilik bağışçıların cömertliği sayesinde önleniyor.
Kırsal Kalkınma Programı verileri, Beyda vilayetindeki binlerce ailenin gıda güvensizliği, sağlık hizmetleri, susuzluk ve diğer temel ihtiyaçlardan büyük ölçüde muzdarip olduğunu ve yetersiz beslenen çocuk sayısının her geçen gün arttığını ortaya koydu.
Veriler, Yemen'deki çocukların savaşın patlak verdiği 2015’ten bu yana büyük risk altında kaldığını, yetersiz beslendiklerini ve önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerini gösteriyor. Bölgede yaşayanların sonu gelmeyen savaş yüzünden zor koşular altında yaşam mücadelesi verdikleri ifade ediliyor.
Program tarafından yayınlanan son rapora göre yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip Yemen’de 16,2 milyon kişi bağışçıların cömertliği sayesinde hayatta. Bu durum önemli bir fark yaratsa da ülkenin daha kötü bir kıtlık krizine doğru ilerlediğine dikkat çekiliyor. Temel malzemelere ulaşımın olmadığı kırsal alanlarda halen büyük çapta gıda yardımına ihtiyaç duyuluyor.
Kırsal Kalkınma Programı, krizden en fazla etkilenen 53 bin 405 kişiye iki ayda bir toplam 658 bin 358 ton gıda yardımı sağlamak için Dünya Gıda Programı ile iş birliği yapmaya başladı. Beyda vilayetindeki el-Malagam, Ould Rabie ve Sawadiya ile son çatışmaların yaşandığı alanlardan uzak olan Zaher, Silo ve Nata ilçelerinde binlerce aile zorlu yaşam koşullarıyla mücadele ediyor.
İnsani İşler Ofisi, Marib'in güneyindeki Abdiye bölgesinde meydana gelen çatışmalarda 34 bin 600 kişinin mahsur kaldığını, temel ihtiyaç maddelerine ulaşamadıklarını, bölgeye giriş-çıkış yollarının kesildiğini ve nüfus hareketlerinin kısıtlandığını bildirdi.
BM’den yapılan açıklamada, Yemen'de Mart-Ekim ayları arasında yaşanan muson yağmurları nedeniyle batı ve kıyı bölgelerinde artan sellerin göçe, altyapıda ağır hasar oluşmasına, yaralanmalara ve hastalıklara neden olduğu kaydedildi. Halkın sel ve kasırgalara karşı savunmasız olduğu vurgulandı.
Rapora göre Temmuz - Ağustos 2021 döneminde de yaşanan şiddetli yağışlar ve sel baskınları, kamu altyapısına zarar vererek yaklaşık 10 bin evin yıkılmasına veya hasar görmesine neden oldu. Yemen genelinde yaklaşık 174 bin kişiyi etkileyen felaket birçok bölgede yollarda hasar oluşmasına neden oldu. Durumdan en çok etkilenen kesim yerlerinden edilenler oldu.
Rapora göre yağış ve sel baskınlarının yoğunluğu önceki yıllara göre daha düşük olsa da kaynakların tükenmesi aileleri tehlikelerle karşı karşıya bıraktı. Kamu altyapısının yenilenememesi ve daha önce selden zarar gören evlerin tamir edilememesi nedeniyle kriz daha da şiddetlendi.
Ayrıca raporda, Husilerin kontrolündeki bölgelerde yaşanan güvensizlik, bürokratik engeller ve koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle yardıma muhtaç bölgelere erişimin son derece zor olduğu belirtildi. Bölgede 2021'in başından bu yana, yardım alanların listelerinin, araç kiralama sözleşmelerinin ve diğer hassas bilgilerin kopyalarının talep edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi yeni seyahat izni şartı getirildiği bilgisi verildi.



Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
TT

Suriye kıyı kesiminde orman yangınları yayılıyor… Alevleri söndürmek için Türkiye ve Ürdün'den yardım

Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)
Suriye'nin Lazkiye kenti kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınından yükselen dumanları izleyen bir adam (EPA)

Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri bugün Suriye kıyı kesimindeki Lazkiye vilayetinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmalarına katılmaya başladı.

Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’nın Facebook sayfasından yapılan paylaşımda, “Ürdün Sivil Savunma Müdürlüğü ekipleri, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının söndürülmesinde Suriye Sivil Savunması Teşkilatı yangın söndürme ekiplerine destek olmak üzere Suriye kıyı bölgelerine girmeye başladı” denildi.

cdfgth
Suriye Sivil Savunma Teşkilatı’ndan bir görevli Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde büyük bir yangının çıktığı yerde yangınla mücadele ediyor. (EPA)

Paylaşımda, “Ürdün Krallığı, Lazkiye kırsalındaki orman yangınlarının kontrol altına alınması ve söndürülmesinde Suriye Sivil Savunma Teşkilatı ekiplerine katılmaya ve destek vermeye hazır olduğunu ifade etmiştir” ifadesi yer aldı.

Yangınla mücadele ekipleri, zorlu hava koşulları, şiddetli rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamına tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.

cdfgth
Büyük çaplı yangın üçüncü gününde de devam ediyor. (EPA)

Söndürme çalışmalarına Türkiye tarafından gönderilen 62 itfaiye ekibi, iki helikopter ve 11 araç katıldı.

cdfgty
Bir Türk yangın söndürme helikopteri, Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan yangını söndürme çalışmalarına katıldı. (EPA)

Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanlığı, Lazkiye'nin kuzey kırsalındaki yangın söndürme operasyonlarına lojistik ve saha desteği sağlamak üzere bir dizi aktif Suriyeli kuruluşla iş birliği içinde ortak bir saha operasyon odası kurulduğunu açıkladı.

dfgty
Suriye'nin Lazkiye kırsalındaki Kastal Maaf bölgesinde çıkan orman yangınının genel görünümü (EPA)

Şarku’l Avsat’ın Suriye resmi haber ajansı SANA’dan aktardığına göre, Suriye Acil Durum ve Afet Yönetimi Bakanı Raid es-Salih bugün X platformunda yaptığı paylaşımda, operasyon odasının yangın söndürme ekiplerini desteklemek için su taşıma araçları sağlayarak, eğitimli itfaiyecilerden oluşan gönüllü ekipler organize ederek ve yangın hatlarını açmak ve yangının yayılmasını önlemeye katkıda bulunmak için kullanılan ağır makineler sağlayarak görevine başladığını söyledi.

Bakan, bu zor koşullarda destek ve yardım sağlayan katılımcı kuruluşlara ve tüm bireylere takdirlerini sundu.

SANA’nın bildirdiğine göre yangınla mücadele ekipleri, sert iklim koşulları, güçlü rüzgarlar ve çalışmaları engelleyen ve personelin yaşamı için tehdit oluşturan savaş kalıntılarının varlığı gibi karşılaştıkları büyük zorluklara rağmen dört gündür çalışmalarını sürdürüyor.