Beyda’daki binlerce Yemenli aile gıda kriziyle mücadele eriyor

Reuters
Reuters
TT

Beyda’daki binlerce Yemenli aile gıda kriziyle mücadele eriyor

Reuters
Reuters

Husi milislerin Yemen'in Beyda kentine yönelik saldırılarını artırmasının ardından bölgedeki binlerce aile gıda güvensizliğinin neden olduğu krizle mücadele ediyor. Beyda’daki Yemenliler sağlık hizmetleri, temiz su ve temel ihtiyaçlarla ilgili sıkıntı yaşarken 26 milyon Yemenlinin tamamı kıtlık tehlikesiyle karşı karşıya. Ülkede faaliyet gösteren yardım kuruluşlarına göre kıtlığın daha kötü hale gelmesi şimdilik bağışçıların cömertliği sayesinde önleniyor.
Kırsal Kalkınma Programı verileri, Beyda vilayetindeki binlerce ailenin gıda güvensizliği, sağlık hizmetleri, susuzluk ve diğer temel ihtiyaçlardan büyük ölçüde muzdarip olduğunu ve yetersiz beslenen çocuk sayısının her geçen gün arttığını ortaya koydu.
Veriler, Yemen'deki çocukların savaşın patlak verdiği 2015’ten bu yana büyük risk altında kaldığını, yetersiz beslendiklerini ve önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamlarını yitirdiklerini gösteriyor. Bölgede yaşayanların sonu gelmeyen savaş yüzünden zor koşular altında yaşam mücadelesi verdikleri ifade ediliyor.
Program tarafından yayınlanan son rapora göre yaklaşık 30 milyon nüfusa sahip Yemen’de 16,2 milyon kişi bağışçıların cömertliği sayesinde hayatta. Bu durum önemli bir fark yaratsa da ülkenin daha kötü bir kıtlık krizine doğru ilerlediğine dikkat çekiliyor. Temel malzemelere ulaşımın olmadığı kırsal alanlarda halen büyük çapta gıda yardımına ihtiyaç duyuluyor.
Kırsal Kalkınma Programı, krizden en fazla etkilenen 53 bin 405 kişiye iki ayda bir toplam 658 bin 358 ton gıda yardımı sağlamak için Dünya Gıda Programı ile iş birliği yapmaya başladı. Beyda vilayetindeki el-Malagam, Ould Rabie ve Sawadiya ile son çatışmaların yaşandığı alanlardan uzak olan Zaher, Silo ve Nata ilçelerinde binlerce aile zorlu yaşam koşullarıyla mücadele ediyor.
İnsani İşler Ofisi, Marib'in güneyindeki Abdiye bölgesinde meydana gelen çatışmalarda 34 bin 600 kişinin mahsur kaldığını, temel ihtiyaç maddelerine ulaşamadıklarını, bölgeye giriş-çıkış yollarının kesildiğini ve nüfus hareketlerinin kısıtlandığını bildirdi.
BM’den yapılan açıklamada, Yemen'de Mart-Ekim ayları arasında yaşanan muson yağmurları nedeniyle batı ve kıyı bölgelerinde artan sellerin göçe, altyapıda ağır hasar oluşmasına, yaralanmalara ve hastalıklara neden olduğu kaydedildi. Halkın sel ve kasırgalara karşı savunmasız olduğu vurgulandı.
Rapora göre Temmuz - Ağustos 2021 döneminde de yaşanan şiddetli yağışlar ve sel baskınları, kamu altyapısına zarar vererek yaklaşık 10 bin evin yıkılmasına veya hasar görmesine neden oldu. Yemen genelinde yaklaşık 174 bin kişiyi etkileyen felaket birçok bölgede yollarda hasar oluşmasına neden oldu. Durumdan en çok etkilenen kesim yerlerinden edilenler oldu.
Rapora göre yağış ve sel baskınlarının yoğunluğu önceki yıllara göre daha düşük olsa da kaynakların tükenmesi aileleri tehlikelerle karşı karşıya bıraktı. Kamu altyapısının yenilenememesi ve daha önce selden zarar gören evlerin tamir edilememesi nedeniyle kriz daha da şiddetlendi.
Ayrıca raporda, Husilerin kontrolündeki bölgelerde yaşanan güvensizlik, bürokratik engeller ve koronavirüs kısıtlamaları nedeniyle yardıma muhtaç bölgelere erişimin son derece zor olduğu belirtildi. Bölgede 2021'in başından bu yana, yardım alanların listelerinin, araç kiralama sözleşmelerinin ve diğer hassas bilgilerin kopyalarının talep edilmesi de dahil olmak üzere bir dizi yeni seyahat izni şartı getirildiği bilgisi verildi.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.