Mısır, Pfizer-BioNtech aşısının yeni partisini aldı

Mısır, Pfizer-BioNtech aşısının yeni partisini aldı
TT

Mısır, Pfizer-BioNtech aşısının yeni partisini aldı

Mısır, Pfizer-BioNtech aşısının yeni partisini aldı

Mısır hükümeti, Pfizer-BioNtech aşı dozlarını teslim aldığını duyurdu. Sağlık Bakanlığı, yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) varyantlarının kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.
Hükümet, pandeminin gidişatını ele almak için uluslararası kuruluşlar ile kalıcı iş birliği yoluyla vatandaşlarına ücretsiz aşı sağlamaya istekli olduğunu vurguladı.
Mısır Sağlık Bakanı Hala Zayed yaptığı açıklamada, hükümetin aşı tedarikini çeşitlendirme çerçevesinde, ABD hükümeti ile iş birliği yaptığını belirtti. Zayed bu kapsamda Küresel Aşı İttifakı (GAVI) ve Küresel Erişim Programı (COVAX) tarafından sağlanan ve ABD merkezli Pfizer şirketi tarafından üretilen 1 milyon 398 bin 150 doz koronavirüs aşısının üçüncü sevkiyatını alındığını duyurdu.
Mısır Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Halid Mücahid, Pfizer aşısından 21 gün arayla iki doz yapılmasının Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Mısır İlaç Kurumu (EDA) tarafından onaylandığını belirtti. Aşılar ülke geneline yayılmış bin bin 100 aşı merkezine sevk edilmeden önce Mısır İlaç Kurumu (EDA) laboratuvarlarında analiz edileceğini söyledi.
Mısır’ın Pazartesi (25 Ekim) günü bir milyondan fazla Johnson & Johnson aşısının üçüncü partisini alması bekleniyor.
Sağlık Bakanlığı, “Aşılar yurtdışına seyahat edecek yolcuların aşılanması ve vatandaşların aşılama işlemlerinin tamamlanması için belirlenen merkezlere dağıtılacak" dedi.
Bakanlık ayrıca, ilgili internet sitesine kayıt olarak en kısa sürede koronavirüs aşısını olmaları yönünde vatandaşlara çağrısını yeniledi.
Mısır Sağlık ve Önleyici İşler Başkanlık Danışmanı Muhammed Avad Taceddin, Sağlık yetkililerin koronavirüs varyantlarını dikkatle incelediklerini ve bunun sonucunda ciddi bir mutasyon olmadığını vurgulayarak, hastanelerin konaklama, yoğun bakım veya solunum cihazı gerektiren vakalarda yüksek hazırlık durumuna sahip olduğunu açıkladı.
Taceddin yaptığı açıklamada, ülke genelinde salgının dördüncü dalgasının devam ettiği, günlük vakalardaki artışta açıkça görüldüğünü belirterek, bu durum sabitleşene kadar devam edeceğini ve bu noktanın ardından dördüncü dalganın tekrar azalmaya başlayacağını belirtti.
Taceddin, aşının üçüncü dozuyla ilgili şunları söyledi: “Genel olarak aşılar ister mevsimsel ister Kovid-19 olsun, insanların başka bir aşı yaptırması gerektiğinden, sağlam bir bağışıklık sağlamaz. 22 milyon kişinin aşılandığı Mısır’da hedef bu yıl sonuna kadar 40 milyon aşı yapmak”.
Mısır’da son 24 saatte 885 yeni vaka ve 44 ölüm kaydedildi.
Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Mısır’da dün akşam itibariyle kaydedilen toplam vaka sayısı 322 bin 852’e yükseldi. Pandeminin başlangıcından bu yana virüse yakalananların 272 bin 505’i iyileşti 18 bin 195 kişi ise hayatını kaybetti.
 



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz