Iraklı Şii politikacı ve din adamı Mukteda es-Sadr, ülkenin bundan sonraki politikasının, Irak’ın iç işlerine müdahale etmeyen ülkelerle güvenlik, ticari ve diplomatik alanlarda ilişkileri geliştirme ve diplomatik rolü güçlendirmeye dayandığını bildirdi.
Sadr bugün Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Irak’ın iç işlerine müdahale etmeyen ülkelerle ilişkileri geliştireceklerini ve diplomatik rolü güçlendireceklerini belirtti.
Sadr açıklamasına şu ifadelerle devam etti;
“Irak’ın güvenlik, siyaseti ve diğer alanlarına açıkça müdahale eden komşu ülkelere gelince, onlarla üst düzey diyalog kanalları açılarak herhangi bir müdahalenin önüne geçilecek. Eğer buna olumlu karşılık gelirse memnun oluruz. Aksi takdirde müdahaleleri önlemek için uluslararası ve diplomatik yollara başvuracağız.”
Irak’ın sınırları, limanları ve havaalanlarını korumak ve bu konudaki anlaşmaları sıkılaştırmak için çalışacağını vurgulayan Sadr, Irak’ın egemenliğini ihlal edecek herhangi bir adım karşısında uluslararası olarak geçerli diplomatik temsili düşürme gibi katı kararlar alınacağını vurguladı.
Sadr, Irak’ın iç işlerine karışmayan komşu ülkelere değinerek, “Güvenlik, ekonomik, kültürel, sağlık, eğitim ve endüstriyel düzeylerde ortak projeler bulmak, her düzeyde deneyim alışverişinde bulunmak ve ortak diplomatik rolü etkinleştirmek için ilişkileri güçlendirmeye ve ortak projeler bulmaya çalışacağız. Irak onların işlerine hiçbir şekilde müdahale etmeyecektir” şeklinde paylaşımda bulundu.
Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr bloku, 10 Ekim’de yapılan erken seçimlerde 73 sandalye kazandı ve bu da yeni Irak hükümetini kurmak için müzakerelere girmesine izin verdi.
Sadr: Irak’a açıkça müdahale eden ülkelerle diyalog başlatacağız
https://turkish.aawsat.com/home/article/3264041/sadr-irak%E2%80%99-a%C3%A7%C4%B1k%C3%A7a-m%C3%BCdahale-eden-%C3%BClkelerle-diyalog-ba%C5%9Flataca%C4%9F%C4%B1z
Sadr: Irak’a açıkça müdahale eden ülkelerle diyalog başlatacağız
Mukteda es-Sadr (Reuters)
Sadr: Irak’a açıkça müdahale eden ülkelerle diyalog başlatacağız
Mukteda es-Sadr (Reuters)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Suriye hükümet güçleri, 19 Ocak 2026'da Suriye'nin doğusundaki Deyrizor'da konuşlandı (AFP)
Halep Valisi Azzam el-Garib, Abdurrahman Selame’nin Rakka Valiliği görevine atanması münasebetiyle X üzerinden tebrik mesajı yayınladı.
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera, 10 Mart 2025 tarihinde Suriye'nin başkenti Şam'da ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) lideri Mazlum Abdi ile tokalaşırken (SANA)
Gazze şehri sahilinde yerinden edilmiş Filistinli aileleri barındıran çadırlar (AFP)