Kuveyt Emiri, Ulusal Meclis oturumunu açtı ve herkesi ülkeye hizmet etmeye çağırdı

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah (KUNA)
Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah (KUNA)
TT

Kuveyt Emiri, Ulusal Meclis oturumunu açtı ve herkesi ülkeye hizmet etmeye çağırdı

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah (KUNA)
Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah (KUNA)

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah, Ulusal Meclis’in on altıncı yasama döneminin ikinci olağan oturumunu açtı.
Kuveyt Emiri açılış oturumuna, Yüce Allah’a Kuveyt devleti ve halkına hizmet etmek için herkesi doğruluk ve hikmetli olmada başarı vermesi için dua ederek başladı.
Ulusal Meclis Başkanı Merzuk Ali el-Ganim ise konuşmasında, Kuveyt Emiri’nin ülkedeki çıkmazın son bulmasına katkıda bulunmak üzere yaptığı iki otorite arasında diyalog çağrısına övgüde bulundu.
Ganim, kritik sorunları çözmek için siyasi çatışma, iftira, şüphecilik ve ihanet yerine diyalog, fikir birliği ve yapıcı eleştiri ilkelerini etkinleştirmenin önemini vurguladı.
Meclis Başkanı konuşmasına şu ifadelerle devam etti;
“Uzak ve yakın tarihi okuyarak şunu söyleyebiliriz; Diyalog, fikir birliği, beyin fırtınası, nazik ve samimi sözler tüm sorunlarımızı çözmek için her zaman mükemmel bir reçeteydi. Ne siyasi çatışma, ne şüphe, ne tehdit ve ne de ihanet, sorunlarımızı çözüm yoluna koymanın başarılı bir yolu değildir. Burada açıkça söylemek istiyorum. İstisnasız hepimiz yanıldık, kibirli olmayalım. İlk oturumdan itibaren tepkiler ve çekişmeler oldu.”
Vatandaşın hak ettiği gibi yeni bir sayfa açmak için ülke kurucularının çizdiği anayasanın değişmezlerine dönülmesi gerektiğini dile getiren Ganim, “Burada açıkça söylüyorum. Siyasi istikrarı sağlamak, bazılarının iddia ettiği gibi hesap verebilirliğin olmaması anlamına gelmez. Aksine siyasi istikrar, kurucu atalarımızın ortaya koyduğu anayasal araçların sağduyulu, doğru ve akıllıca kullanılmasıyla sağlanır” dedi.
Meclis Başkanı, çok zaman, enerji ve emek harcadıklarını söyleyerek, “Peki ne kazandık? Halk hala eğitim ve sağlık konularında şikayet ediyor. Kuveytli aileler hala konut sorununa pratik çözümler bekliyor. Ekonomi ve reformu hala durağan ve petrol hala tek gelir kaynağımız ve ne yazık ki bu faydalardan habersiziz” diye konuştu.
Ganim konuşmasının sonunda, “Ertelenemeyecek ve görmezden gelinemeyecek önemli ulusal meselelerimiz için çabalarımızı birleştirmek ve bunları gerçekçi bir şekilde üstlenmek için birlik olmak hepimizin görevidir” diye konuştu.



Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’a kendini savunma hakkına destek... Husilerin saldırılarına kınama

Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin dışişleri bakanları, Bahreyn’deki toplantıları sırasında (KİK)
Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin dışişleri bakanları, Bahreyn’deki toplantıları sırasında (KİK)
TT

Körfez ülkelerinden Suudi Arabistan’a kendini savunma hakkına destek... Husilerin saldırılarına kınama

Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin dışişleri bakanları, Bahreyn’deki toplantıları sırasında (KİK)
Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin dışişleri bakanları, Bahreyn’deki toplantıları sırasında (KİK)

Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları, Bahreyn’de gerçekleştirdikleri toplantıda başta Husilerin Suudi Arabistan topraklarına yönelik saldırıları olmak üzere bölgesel gelişmeleri ele aldı. Bakanlar, söz konusu saldırıları kınarken Suudi Arabistan’ın topraklarını savunma hakkını destekledi.

Toplantıda Yemen’deki gelişmelerin yanı sıra bölgedeki tırmanış ve Körfez ile Kızıldeniz’de seyrüsefer özgürlüğüne yönelik tehditler de görüşüldü.

Körfez dışişleri bakanlarının toplantısının ardından, iki taraf arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi ve çeşitli alanlarda ortaklık ufkunun genişletilmesi amacıyla Körfez-Rusya Stratejik Diyaloğu’nun 9. ortak bakanlar toplantısı gerçekleştirildi.

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi, Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları ile Rusya Dışişleri Bakanı arasındaki görüşmelerde Körfez-Rusya işbirliğinin geliştirilmesi yollarının ele alınacağını ve iki tarafın ortak çıkar alanlarına giren konularda görüş alışverişinde bulunacağını belirtti. Budeyvi, görüşmelerin tarafların çıkarlarına hizmet etmesini amaçladıklarını ifade etti.

Suudi Arabistan’la dayanışma

KİK ülkelerinin dışişleri bakanları, pazar günü Bahreyn’de düzenlenen toplantıda başta Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırıları olmak üzere bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyani, Körfez ülkelerinin Suudi Arabistan’la dayanışma içinde olduğunu ve Krallığın meşru müdafaa hakkını desteklediklerini vurguladı.

Zeyani, toplantıdaki konuşmasında, “Suudi Arabistan’ın yanında tek saf halinde duruyor ve Birleşmiş Milletler Şartı’nın 51. maddesi uyarınca sahip olduğu asli meşru müdafaa hakkını destekliyoruz” dedi.

Zeyani, “Suudi Arabistan’ın güvenliğinin KİK ülkelerinin güvenliğinden ayrılmaz bir parça olduğunu” ifade etti.

KİK ülkelerinin güvenliğinin bölgesel ve uluslararası güvenliğin temel unsurlarından biri olduğunu belirten Zeyani, “KİK ülkelerinin güvenliği, bölgesel ve uluslararası güvenliğin temel dayanaklarından biridir” dedi.

Zeyani, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını ve “sivil yerleşimlere, hayati tesislere ve sivil havalimanlarına kasıtlı saldırılar düzenlemesini” kınadı. Bu saldırıların can kayıpları ve yaralanmalara yol açtığını belirtti.

Zeyani, “bu saldırıların sonuncusunun Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’daki Kral Halid Uluslararası Havalimanı’na düzenlenen hain saldırı olduğunu” belirterek saldırıda 14 sivilin hayatını kaybettiğini ve 300’den fazla kişinin yaralandığını söyledi.

Bu saldırıların uluslararası insancıl hukuk ile uluslararası sivil havacılığa ilişkin Şikago Sözleşmesi’nin açık bir ihlali olduğunu vurgulayan Zeyani, Bahreyn’in Suudi Arabistan’a yönelik saldırılar karşısındaki değişmez ve destekleyici tutumunu yineledi.

Zeyani ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde başkanlık açıklaması konusunda sağlanan uzlaşıyı memnuniyetle karşıladı. Bahreyn’in desteklediği Suudi Arabistan tarafından Güvenlik Konseyi’ne sunulan karar tasarısına Rusya Federasyonu’nun desteğiyle bu uzlaşının ileri taşınmasını umduğunu ifade etti.

Zeyani, “Karar tasarısı sivillerin korunmasını, saldırıların durdurulmasını, bunların finansman ve silah kaynaklarının kurutulmasını, Yemen’de insani yardım çalışmalarının korunmasını ve BM Genel Sekreteri’nin Yemen Özel Temsilcisi’nin kapsamlı bir siyasi çözüme ulaşma çabalarının desteklenmesini amaçlıyor” dedi.

KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed el-Budeyvi de Körfez dışişleri bakanlarının toplantısında yaptığı konuşmada, “Husilerin Suudi Arabistan’a karşı gerçekleştirdiği hain saldırılar, bizi kanın dokunulmazlığına, sivil tesislerin güvenliğine ve tırmanışın bölgenin güvenliği ve istikrarı üzerindeki sonuçlarına hiçbir önem vermeyen kasıtlı bir suç davranışıyla karşı karşıya bırakıyor” dedi.

Budeyvi, “bu açık saldırıları” kınadığını ve “havalimanları, sivil tesisler ve enerji tesislerinin hedef alınmasının sürdürülmesini” reddettiğini yineledi.

Husilerin saldırılarını tekrarlamakta ısrar etmesinin, saldırıları durduracak, sorumluların hesap vermesini sağlayacak ve bölgenin güvenlik ve istikrarına yönelik tehdidi engelleyecek etkili bir uluslararası müdahaleyi gerektirdiğini belirten Budeyvi, “Bu milisin suçlarını tekrarlamakta ısrar etmesi, saldırılarını durduracak, sorumlularını hesap verebilir kılacak ve güvenlik ile istikrara yönelik tehditlerini önleyecek etkili bir uluslararası müdahaleyi zorunlu kılıyor” ifadelerini kullandı.

KİK Genel Sekreteri ayrıca İran’ın KİK ülkelerine yönelik tekrarlanan saldırılarını kınadı. Bu saldırıların “egemenliklerinin ve toprak bütünlüklerinin açık bir ihlali ve güvenlikleri ile istikrarlarına doğrudan tehdit” oluşturduğunu belirtti.

Budeyvi, İran’ın “Hürmüz Boğazı’ndaki deniz seyrüseferinin güvenliğini ve serbestisini hedef alan tehlikeli ve devam eden uygulamalarını” da kınadı. İran’ın bu hayati uluslararası su yolunu “baskı ve tehdit aracı olarak kullanma girişimlerinin” uluslararası ticaret ve küresel enerji arzını ciddi risklerle karşı karşıya bıraktığını ifade etti.

İran’a uluslararası hukuk ve BM Şartı’nın ilkelerine bağlı kalma, BM Güvenlik Konseyi’nin 2817 sayılı kararını eksiksiz uygulama ve Hürmüz Boğazı’nda herhangi bir kısıtlama veya tehdit olmaksızın seyrüsefer ve güvenli geçiş özgürlüğünü güvence altına alma çağrısında bulundu.

Budeyvi, başta BM Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası toplumun bölgenin güvenlik ve istikrarını güvence altına alacak kararlı bir tutum sergilemek ve uluslararası deniz geçiş yollarını bölgesel ve uluslararası güvenlik ile barışı tehdit eden uygulamalardan korumakla sorumlu olduğunu vurguladı.


Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşmek üzere Manama’da toplanıyor

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi (KİK)
Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi (KİK)
TT

Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri görüşmek üzere Manama’da toplanıyor

Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi (KİK)
Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi (KİK)

Körfez ülkelerinin dışişleri bakanları, bölgesel ve uluslararası gelişmeleri ele almak, siyasi koordinasyonu ve ortak çalışmaları güçlendirmek üzere pazar günü Bahreyn’in başkenti Manama’da bir araya gelecek. Toplantı, tarafların iş birliği alanlarını genişletme ve ortak meselelerde görüş alışverişinde bulunma çabaları kapsamında, Körfez-Rusya Stratejik Diyaloğu’nun yeni turuyla eş zamanlı olarak gerçekleştirilecek.

Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Casim el-Budeyvi, yaptığı açıklamada, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif ez-Zeyyani başkanlığında düzenlenecek toplantıda ortak çalışma süreciyle ilgili bir dizi konunun ele alınacağını ve bölgesel ve uluslararası arenadaki siyasi gelişmelerin değerlendirileceğini belirtti.

Manama’daki toplantılar, 168. Bakanlar Konseyi oturumu kapsamında Körfez-Rusya Stratejik Diyaloğu’nun dokuzuncu ortak bakanlar toplantısının da düzenlenecek olması nedeniyle ayrı bir önem taşıyor. Toplantının, iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirmesi ve çeşitli alanlardaki ortaklığın geliştirilmesine yönelik yeni fırsatların önünü açması hedefleniyor.

El-Budeyvi, Körfez-Rusya toplantısının, KİK ülkelerinin bölgesel ve uluslararası ülkeler ve oluşumlarla ilişkilerini güçlendirme, uluslararası arenadaki varlıklarını ve rollerini pekiştirecek stratejik ortaklıklar kurma yönündeki politikaları çerçevesinde gerçekleştirildiğini ifade etti.

Genel Sekreter, görüşmelerde Körfez-Rusya iş birliğinin geliştirilmesine yönelik yolların ele alınacağını ve iki tarafın ortak ilgi alanlarına giren meselelerde görüş alışverişinde bulunacağını belirtti. Bu temasların, her iki tarafın çıkarlarına hizmet etmesi amaçlanıyor.

Körfez İşbirliği Konseyi ile Rusya arasındaki stratejik diyalog, tarafların Kasım 2011’de imzaladığı mutabakat zaptına dayanıyor. Söz konusu belge, ilişkilerin geliştirilmesi, siyasi istişarelerin yürütülmesi ve ortak alanlardaki iş birliğinin güçlendirilmesi için kurumsal bir çerçeve oluşturdu.

El-Budeyvi, karşılıklı çıkarların gerçekleştirilmesi ve iki taraf arasındaki ortaklığın güçlendirilmesi amacıyla Körfez-Rusya ilişkilerini daha ileri bir iş birliği düzeyine taşımaya yönelik çabaların sürdüğünü vurguladı.


BM Güvenlik Konseyi, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını kınadı

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in katılımıyla gerçekleştirilen, Güvenlik Konseyinin Yemen konulu oturumundan (Arşiv-Suudi Arabistan’ın BM Daimî Temsilciliği)
BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in katılımıyla gerçekleştirilen, Güvenlik Konseyinin Yemen konulu oturumundan (Arşiv-Suudi Arabistan’ın BM Daimî Temsilciliği)
TT

BM Güvenlik Konseyi, Husilerin Suudi Arabistan’a yönelik saldırılarını kınadı

BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in katılımıyla gerçekleştirilen, Güvenlik Konseyinin Yemen konulu oturumundan (Arşiv-Suudi Arabistan’ın BM Daimî Temsilciliği)
BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg’in katılımıyla gerçekleştirilen, Güvenlik Konseyinin Yemen konulu oturumundan (Arşiv-Suudi Arabistan’ın BM Daimî Temsilciliği)

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri, Suudi Arabistan’ı hedef alan ve giderek yoğunlaşan Husi saldırılarını en güçlü ifadelerle kınadı. Saldırılarda sivil havacılık ve enerji altyapısının da hedef alındığı, sivillerin hayatını kaybettiği ve yaralananların olduğu belirtildi.

Konsey Başkanı tarafından dün yayımlanan açıklamada, 10 ve 11 Ekim’de Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nı hedef alan “pervasız saldırıların” can kayıplarına ve yaralanmalara yol açtığı bildirildi. Açıklamada ayrıca diğer havalimanlarına ve Suudi Arabistan’ın Aramco tesislerine yönelik çok sayıda saldırıya da dikkat çekildi.

Güvenlik Konseyi üyeleri, hayatını kaybedenlerin ailelerine, Suudi Arabistan hükümetine ve halkına başsağlığı dileklerini iletirken, yaralılara acil şifalar diledi.

Konsey üyeleri, Suudi Arabistan’ın topraklarında sivilleri ve sivil altyapıyı hedef alan saldırılar karşısındaki tutumuyla dayanışma içinde olduklarını belirterek, ülkenin meşru müdafaa hakkını vurguladı.