Fransız Senatör Nathalie Goulet, Şarku'l Avsat'a konuştu:Lübnanlılar hükümetlerinin eylemlerinin bedelini ödüyorlar

Yemen’e ilişki de açıklamalarda bulunan Goulet, Husilerin saldırılarının barış sürecini tehdit ettiğini vurguladı.

Nathalie Goulet
Nathalie Goulet
TT

Fransız Senatör Nathalie Goulet, Şarku'l Avsat'a konuştu:Lübnanlılar hükümetlerinin eylemlerinin bedelini ödüyorlar

Nathalie Goulet
Nathalie Goulet

Fransız Senatör Nathalie Goulet, Lübnan Enformasyon Bakanı George Kordahi'nin Suudi Arabistan aleyhine yaptığı açıklamaları kınayarak Lübnan hükümetinin acı verici sonuçlar doğurmaya gebe, rahatsız edici açıklamalardan kaçınılması gerektiğini vurguladı. Lübnan hükümetini, Suudi Arabistan’da yol açabileceği felaketi önlemek ve suların durulmasını sağlamak için beş maddede özetlediği adımları atmaya çağırdı.
Goulet, Şarku'l Avsat'a verdiği röportajda, beş adımı şöyle sıraladı:
 -Koalisyon için resmi özür dilenmesi
- Enformasyon Bakanı'nın istifa etmesi
- Hizbullah'ın silahlarını Lübnan ordusuna teslim etmesi
-Hizbullah'ın limanlarını ve sınırlarını silahsızlandırıp hükümete vermesi
-Uyuşturucuyla ile mücadele edilmesi
Goulet, Lübnan cephesinden gelen son açıklamaların kendilerini kritik ve tehlikeli bir konuma soktuğunu belirterek hükümetin eylemlerinin bedelini Lübnanlıların ödediğini vurguladı. Körfez ülkelerinde birçok Lübnanlının çalıştığına dikkat çekerek Körfez İşbirliği Konseyi ülkelerinin Lübnan’a sağladığı büyük katkıların altını çizdi. Suudi Arabistan’ı ziyaret eden bulunan Goulet, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Hizbullah'ın yarattığı durumu göz önüne aldığımızda Suudi Arabistan'ın sınırlarını tehdit eden başka bir Hizbullah'ın yaratılmasını önlemek için Yemen'deki savaşın neden bu kadar önemli olduğunu anlıyoruz.”
Fransız Senatör, Yemen kriziyle ilgili olarak uluslararası toplumun sadece terör saldırılarını kınamakta acele etmesini değil, aynı zamanda barış sürecini tamamen bozabilecek tehlikeli Husi saldırıları konusunda harekete geçmelerini istedi. Husilerin Suudi Arabistan'a yönelik saldırılarına sorumlu bir şekilde tepki vererek ciddi adımlar atmalarının önemini vurguladı.
Suudi Arabistan – Fransa arasındaki ilişkileri, iki ülkenin geleceği ve bölgenin istikrarı için önemi konusunda ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını belirten Nathalie Goulet söz konusu ilişkilerin bölgede güvenliğin temel direği olduğunu kaydetti. Suudi Arabistan’ın insanlığa hizmet etmek için ikili ve uluslararası ilişkileri teşvik eden girişimlerine ve programlarına övgüde bulundu.
"Son 10 yıldır Suudi Arabistan'ı ziyaret ediyorum. Vizyon 2030’un ülkede yarattığı farkı ve başarılarını görebiliyorum" diyen yaşanan değişimi şaşırtıcı olarak nitelendirdi. Senatör açıklamasına ayrıca Paris yönetiminin de Fransa 2030 planını başlattığına dikkat çekti.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.