BTS hayranlarından plak şirketine NFT boykotu

Güney Koreli grubun hayranları sosyal medyada BTS'in plak şirketini boykot kampanyası başlattı

BTS, Grammy Ödülleri'nde aday gösterilen ilk K-pop grubu olma unvanını taşıyor (AP)
BTS, Grammy Ödülleri'nde aday gösterilen ilk K-pop grubu olma unvanını taşıyor (AP)
TT

BTS hayranlarından plak şirketine NFT boykotu

BTS, Grammy Ödülleri'nde aday gösterilen ilk K-pop grubu olma unvanını taşıyor (AP)
BTS, Grammy Ödülleri'nde aday gösterilen ilk K-pop grubu olma unvanını taşıyor (AP)

Dünyaca ünlü K-pop grubu BTS'in hayranları, grubun plak şirketi HYBE'ı NFT planları nedeniyle sosyal medyada boykot etmekle tehdit etti. 
Güney Kore merkezli şirket 4 Kasım'da BTS ve TXT gibi gruplar üzerinden NFT odaklı yeni bir girişim başlatmak üzere finansal teknoloji şirketi Dunamu'yla ortaklık kurma hedefini duyurdu. HYBE'ın CEO'su Bang Si-hyuk örnek olarak K-pop idollerinin görsellerini içeren koleksiyon içeriklerinin üretilebileceğini belirtti. 
NME'nin haberine göre Bang basına yaptığı bilgilendirmede şu ifadeleri kullandı:
"Bu fotoğraf kartlarının benzersizliğini dijital olarak doğrulamak ve onları kalıcı kılmak gibi hayran deneyimini daha çeşitli ve güvenli bir şekilde genişletmeye olanak tanıması için Dunamu'yla birlikte çalışıyoruz. Fakat aynı zamanda bunları Weverse gibi küresel hayran topluluğu platformlarında toplanabilecek, takas edilebilecek ve sergilenebilecek şekilde oluşturuyoruz."
Bununla birlikte ARMY olarak bilinen BTS hayranlarıysa HYBE'ı söz konusu girişim nedeniyle eleştiriyor. Pek çok hayran dijital varlıkların çevre üzerindeki muhtemel etkileri nedeniyle şirketin yanlış bir hamle yaptığını düşünüyor. 
Hayranlar NFT planının, BTS'in iklim değişikliğini "önemli bir sorun" olarak tanımladığı bu yılki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki konuşmasıyla çeliştiğini ifade ediyor. 
ARMY'ler duydukları memnuniyetsizliği dile getirmek için sosyal medyada #BoycottHybeNFT (HYBE'ın NFT'sini boykot et) ve #ARMYsAgainstNFT (AMRY'ler NFT'ye karşı) gibi etiketler açtı. 
Öte yandan bazı hayranlar şirketten verdikleri ürün siparişlerini iptal etti. Ne HYBE ne de Dunamu tartışmaya dair herhangi bir açıklamada bulunmadı. 
Güney Kore haber ajansı Yonhap News Agency'nin bildirdiğine göre BTS'in hayranları ekimde Han Nehri Parkı'nda Kore Çevre Hareketi Federasyonu'yla birlikte çalışmış ve binlerce ağacın dikilmesinde görev almıştı. Ülkenin başkenti Seul'de bulunan "V Ormanı No.1" grubun üyelerinden V'ye adanmıştı. 
Hayranlar 2019 ve 2020'de Han Nehri Parkı'nda BTS'in lideri RM adına da ağaçlandırma çalışması yapmıştı. 
 
Independent Türkçe, NME, Yonhap News Agency



Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?
TT

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorlar asteroit çarpmasa da yok olmaya mahkum muydu?

Dinozorların asteroit çarpmasından önce çöküşe geçtiği teorisinin doğru olmadığı öne sürüldü.

Milyonlarca yıl boyunca yeryüzüne hükmeden dinozorların soyu, 66 milyon yıl önce Dünya'ya çarpan bir göktaşının etkisiyle tükenmişti. 

Bugüne kadar bulunan bazı fosiller, dinozorların bu olaydan önce sayı ve çeşitlilik açısından gerilediğine işaret ediyordu. Özellikle göktaşından önceki yıllarda fosil sayısının azalması bu teoriyi destekliyordu. Bazı bilim insanları, asteroit gezegene çarpmasa bile bu sürüngelerin yok olma sürecine girdiğine inanıyordu. 

University College London'dan paleontolog Chris Dean "Dinozorların asteroit çarpmadan önce de yok olmaya mahkum olup olmadığı 30 yılı aşkın süredir tartışılan bir konu" diyor.

Dean ve ekip arkadaşları bu soruya yanıt bulmak için 66 milyon ila 84 milyon yıl önce Kuzey Amerika'da yaşamış 4 dinozor türüne ait 8 binden fazla fosili inceledi. 

Bulguları hakemli dergi Current Biology'de dün (8 Nisan) yayımlanan çalışmada dinozor çeşitliliğinin yaklaşık 76 milyon yıl önce zirveye ulaştığı ve ardından kitlesel yok oluşa kadar azaldığı bulundu. Bu eğilim, dinozorların soyu tükenmeden önceki 6 milyon yılda daha belirgindi. 

Ancak araştırmacılar, paleontologların asteroit çarpmasından önceki yıllarda ne kadar araziye erişebildiğini ve bu bölgelerde kaç kazı çalışması yapıldığını hesaplayınca, bilim insanlarının elinde pek örnek olmadığını tespit etti. Ekip, bu döneme ait jeolojik kayıtların açığa çıkmadığını veya üstünün bitki örtüsüyle kaplı olduğunu buldu.

Ayrıca çevresel koşullar veya diğer faktörlerin bu düşüşü açıklayamadığını söylüyorlar. Geliştirdikleri modellere göre dinozorların sayısı, göktaşı çarpmasına kadar stabildi. 

Bilim insanlarına göre dinozorlar kitlesel yok oluştan önce muhtemelen çökmeye başlamamıştı. Bu izlenimin, döneme ait fosillerin iyi korunmamış ya da bulunmasının zor olmasından kaynaklandığını düşünüyorlar. 

Makalenin bir diğer yazarı Alfio Alessandro Chiarenza, "Dinozorlar muhtemelen kaçınılmaz bir yok oluşa mahkum değildi" diyerek ekliyor: 

Eğer o asteroit olmasaydı, hâlâ bu gezegeni memeliler, kertenkeleler ve hayatta kalan torunları olan kuşlarla paylaşıyor olabilirlerdi.

Diğer yandan bazı bilim insanları yeni çalışmanın, dinozorların türlerinin azalmaya başladığı teorisini çürütmediğini savunuyor.

Reading Üniversitesi'nden Manabu Sakamoto'nun araştırmasına göre dinozorların yaşadığı 175 milyon yıl boyunca, yeni dinozor türlerinin ortaya çıkma hızı genel olarak yavaşlamıştı ve yeni türlerinin gelişmesinden çok daha fazla sayıda türün nesli tükeniyordu. 

Sakamoto, yeni araştırma mevcut fosillerde sapma olduğunu öne sürmesine karşın dinozor çeşitliliğindeki bu uzun vadeli düşüşün geçerliliğini koruduğunu söylüyor: 

Bu iki durum aynı anda geçerli olabilir.

Independent Türkçe, Live Science, New Scientist, Current Biology