İtalya'da kent merkezlerinde "Yeşil Geçiş" karşıtı protesto yürüyüşleri yasaklandı

Arşiv_AA
Arşiv_AA
TT

İtalya'da kent merkezlerinde "Yeşil Geçiş" karşıtı protesto yürüyüşleri yasaklandı

Arşiv_AA
Arşiv_AA

İtalya İçişleri Bakanlığı, Kovid-19 ile mücadele kapsamında uygulamaya konulan "Yeşil Geçiş" sertifikası karşıtı protesto yürüyüşlerinin kent merkezlerinde yapılmasını yasakladı.
Ülkede, hükümetin 6 Ağustos'ta yürürlüğe koyduğu, 15 Ekim'den itibaren tüm kamu ve özel sektör çalışanları için zorunlu hale getirilen, aşı veya son 48 saatte test yaptırmayı ya da kısa süre öncesinde Kovid-19 geçirmiş olmayı belgeleyen "Yeşil Geçiş" sertifikasına yönelik tartışmalar sürüyor.
İçişleri Bakanlığı, gündeme geldiği ilk günden bu yana hemen hemen her şehirde pek çok kez protesto edilen sertifikaya yönelik eylemlerde kısıtlayıcı düzenlemeye gitti.
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Carlo Sibilia, yaptığı açıklamada, "Yeşil Geçiş" sertifikası karşıtı bazı gösterilerin şiddet eylemlerine dönüştüğünü, bazılarının ise vaka sayılarını artırdığını belirterek, yarından itibaren şehir merkezlerinde protesto yürüyüşü yapılmasını yasakladıklarını bildirdi.
Bu protesto yürüyüşlerinin, hafta sonları kentin ticari ve ekonomik hayatına da zarar verdiğine dikkati çeken Sibilia, "Haftalardır 'Yeşil Geçiş'e hayır' adıyla düzenlen bu protestolar, her cumartesi pek çok şehir merkezini felç ediyor. Vatandaşları ve esnafı rahatsız ediyor" ifadelerini kullandı.
Sibilia, bu nedenle sadece oturma eylemlerine ve şehir merkezi dışında protesto yapılmasına izin verileceğini kaydetti.
Bu arada, Ticaret Odası Başkanı Carlo Sangalli, bu protestoların, mağazaların gelirlerinde yüzde 30'luk kayba yol açtığına işaret ederek, bunun "kabul edilemez" olduğunu belirtti.
ANSA haber ajansına konuşan Trieste kentindeki "Yeşil Geçiş" karşıtı protestolara katılanların lideri Stefano Puzzer ise insanların özgürlüklerine yönelik tüm kısıtlamaların yanlış olduğunu savundu. Bu uygulamanın kanuni olup olmadıklarına bakacaklarını dile getiren Puzzer, kanuna aykırılık tespit ederlerse yasal yoldan itiraz edecekleri sinyalini de verdi.
İtalya'da "Yeşil Geçiş" sertifikası, yürürlüğe girdiği tarihten bu yana başkent Roma başta olmak üzere Milano, Trieste gibi kentlerde sıkça protesto edildi.
Roma'da 9 Ekim'deki protestoda çıkan olaylarda, bina ve caddelerde maddi hasarlar oluşmuş, çok sayıda kişi hafif yaralanmış, 12 kişi gözaltına alınmıştı.
Trieste'de ise son haftalarda liman işçilerinin yaptığı protestolar sonucu kentteki Kovid-19 vakalarında hızlı artış yaşandığı kaydedilmişti.



Fransız belediye başkanı 'seks kaseti skandalı' nedeniyle mahkum oldu

Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
TT

Fransız belediye başkanı 'seks kaseti skandalı' nedeniyle mahkum oldu

Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)
Bir Fransız polisi (Arşiv- Reuters)

Fransa'da bir mahkeme, Lyon yakınlarındaki Saint-Etienne Belediye Başkanı Gaël Perdriau'yu, seks kaseti kullanarak siyasi rakibini şantaj yaptığı gerekçesiyle beş yıl hapis cezasına çarptırdı.

Fransız Le Figaro gazetesi dün, mahkemenin 53 yaşındaki muhafazakar siyasetçiyi, Paris'teki bir otelde birinci yardımcısını bir erkek seks işçisiyle gizlice filme almaktan suçlu bulduğunu bildirdi.

Gazete, belediye başkan yardımcısının kendisini siyasi olarak dışlama planı kapsamında kasıtlı olarak tuzağa düşürüldüğünü belirtti. Ayrıca, cezasının bir yıl ertelendiğini ifade etti.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığı habere göre belediye başkanı, mahkemede yargılamanın sonuna kadar suçsuz olduğunu savundu ve karara itiraz edeceğini açıkladı.

Ancak, kararın açıklanmasının ardından belediye başkanının görevinden derhal ayrılması gerekiyor.


Trump, İsrail'i Suriye'ye 'müdahale etmemesi' konusunda uyardı

Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
TT

Trump, İsrail'i Suriye'ye 'müdahale etmemesi' konusunda uyardı

Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)
Şam'ın batısındaki kırsal Beyt Cin kasabası sakinleri, birkaç gün önce İsrail işgalinin kurbanları için başsağlığı dilemek üzere gelen Arap diplomatlardan oluşan bir heyeti kabul etti (SANA)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye-İsrail sınırında artan gerilimin ortasında, İsrail'i Suriye'yi ve yeni yönetimini istikrarsızlaştırmaması konusunda uyardı. Dün Truth Social platformundaki gönderisinde Trump, "İsrail'in Suriye ile güçlü ve samimi bir diyalog sürdürmesi ve Suriye'nin müreffeh bir ülkeye dönüşmesini engelleyebilecek hiçbir şeyin olmaması çok önemli" ifadelerini kullandı. Trump, Suriye'nin Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara yönetimindeki performansından "çok memnun" olduğunu da belirtti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ofisi, Netanyahu’nun Trump ile telefon görüşmesi yaptığını ve Trump'ın kendisini Beyaz Saray'a davet ettiğini bildirdi. ABD Başkanı, yaklaşık bir yıl önce Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara'nın Şam'da iktidara gelmesinin ardından İsrail ve Suriye arasında bir güvenlik anlaşması için baskı yapıyor.

Bu arada, BM Güvenlik Konseyi üye ülkelerinden temsilcilerden oluşan bir heyet, Suriye hükümetinin kuruluşundan bu yana ilk defa olarak bir ziyaret kapsamında 3-7 Aralık tarihleri ​​arasında Suriye ve Lübnan'ı ziyaret edecek. Estonya'nın BM Daimi Temsilcisi Samuel Zbogar'ın başkanlık ettiği heyete, daimi temsilciler ve diğer üyeler de katılıyor.


Nijerya Savunma Bakanı, ülkedeki bazı kaçırma vakalarının ardından istifa etti

Nijerya askerleri (sosyal medya)
Nijerya askerleri (sosyal medya)
TT

Nijerya Savunma Bakanı, ülkedeki bazı kaçırma vakalarının ardından istifa etti

Nijerya askerleri (sosyal medya)
Nijerya askerleri (sosyal medya)

Nijerya Devlet Başkanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Savunma Bakanı Muhammed Badaru Abubakar’ın istifa ettiği belirtildi. Ülke, Devlet Başkanı Bola Tinubu'nun ‘olağanüstü hal (OHAL)’ ilan etmesine neden olan toplu kaçırma vakalarıyla karşı karşıya.

Devlet Başkanı Tinubu'nun Sözcüsü Bayo Onanuga yaptığı açıklamada, Abubakar'ın (63) sağlık nedenleriyle istifasının derhal yürürlüğe girdiğini belirterek, “İstifası, Başkan Tinubu'nun güvenlik nedenleriyle OHAL ilan etmesiyle birlikte geldi. Tinubu, OHAL’in kapsamını zamanı geldiğinde açıklığa kavuşturacak” dedi.

Silahlı gruplar tarafından fidye için yapılan kaçırmalar, 2014 yılında ülkenin kuzeydoğundaki Chibok kasabasında, terör örgütü Boko Haram üyeleri tarafından 276 kız öğrencinin kaçırılmasından bu yana Nijerya'da sık sık görülmeye başlandı. Ancak, son iki hafta içinde çoğunluğu Nijer eyaletinde (orta-batı) olmak üzere 400'den fazla Nijeryalı'nın kaçırıldığı bu yeni kaçırma dalgası, Müslümanların çoğunlukta olduğu kuzey ile Hıristiyanların çoğunlukta olduğu güney arasında neredeyse eşit olarak dağıtılmış gibi görünürken Afrika'nın en kalabalık nüfusuna sahip (230 milyon) ülkesini sarstı.

Kaçırma vakalarının artmasıyla karşı karşıya kalan Tinubu, ek güvenlik güçlerinin işe alınması talimatı verdi. Son zamanlarda yaşanan toplu kaçırma olayları, ABD Başkanı Donald Trump'ın Nijerya'da ‘Hıristiyanların öldürüldüğünü’ öne sürdüğü olaylar nedeniyle askeri müdahale tehdidinde bulunmasının ardından meydana geldi. Nijerya ise bu suçlamaları reddetti.