Arap Koalisyonu: Sirvah ve el-Cevf’e düzenlenen 11 operasyonda 60 Husi unsuru etkisiz hale getirildi

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Arap Koalisyonu: Sirvah ve el-Cevf’e düzenlenen 11 operasyonda 60 Husi unsuru etkisiz hale getirildi

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu dün (Çarşamba) yaptığı açıklamada, son 24 saat içerisinde Sirvah ve el-Cevf’de Husi milisleri ve araçlarını hedef alan 11 operasyonun gerçekleştirildiğini duyurdu.
Arap Koalisyonu açıklamasında, operasyonlarla Husilere ait 8 askeri aracın imha edildiğini ve 60 terörist unsurun etkisiz hale getirildiğini bildirdi. Yemen’de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu, dün ayrıca Suudi Arabistan hava savunmasının, Husi milisleri tarafından Krallığın güneyine fırlatılan 3 balistik füzeyi engellediği açıkladı.
Koalisyon açıklamasında Husi milislerinin sivilleri ve sivillere ait alanları rastgele bir şekilde hedef alma girişimleri engellendiğini belirti. Husilerin imkanlarının etkisiz hale getirilmesi için uluslararası insancıl hukuka uygun bir şekilde gerekli adımların atılacağını vurguladı.
Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) Genel Sekreteri Dr. Nayef el-Hacref dün yaptığı açıklamada, terörist Husi milislerinin Suudi Arabistan’ın güney bölgesine yönelik üç balistik füze fırlatılmasını, sivilleri ve sivil nesneleri hedef alan girişimlerini kınadı.
KİK Genel Sekreteri el-Hacref, Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon güçlerinin ve Kraliyet Hava Savunma Kuvvetleri’nin dikkatine, kabiliyetine ve terörist Husi milisleri tarafından gerçekleştirilen tüm terör saldırılarına karşı mücadeledeki başarılarına övgüde bulundu. El-Hacref KİK’in, Suudi Arabistan’ın ülkenin güvenliğini, istikrarı ile topraklarındaki vatandaşların ve sakinlerinin güvenliğini korumak amacıyla terörist Husi milislerinin saldırıları ile mücadele kapsamında uyguladığı prosedürlere verdiği desteği vurguladı. Dr. el-Hacref, Körfez ülkelerinin güvenliğini, istikrarını ve toprak bütünlüğünü hedef alan tüm saldırılara karşı, Suudi Arabistan ile dayanışma içinde olduğunu dile getirdi.
İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Dr. Yusuf el-Useymin de, terörist Husi milislerinin Suudi Arabistan'ın güney bölgesine yönelik üç balistik füze fırlatmasını en sert ifadelerle kınadı ve uluslararası topluma, Husi milislerinin sivillere ve sivil nesnelere yönelik balistik füze ve bombalı uçaklarla yapılan korkakça tehditlerini durdurmak üzere kararlı bir şekilde tavır alınması çağrısında bulundu.
Husilerin Suudi Arabistan’ı hedef alan ve giderek artan saldırıları devam ederken, son dönemde Marib’e ve ülkenin batı kıyısındaki şehirlere, yerleşim bölgelerine ve hayati tesislere yönelik saldırılarını şiddetleniyor. Husiler bu saldırılarda bulunurken, Yemen’de yıllardır süren çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması amacıyla müzakereleri yeniden başlatılmasına yönelik ateşkesin sağlanması için yoğun çabalar dikkate almıyor.
Yemenli siyaset araştırmacısı Dr. Sabit el-Ahmedi, Husilerin sadece Yemen için değil, tüm Arap bölgesi için bir tehdit oluşturduğunu söyledi.
Dr. el-Ahmedi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “El-Husi barışçıl bir adam değil, asla da olmayacak. Barışa yönelimi, asıl doğasından bir sapma ve geçici bir siyasi taktikten öteye geçmiyor. Hayatı boyunca hiçbir sözleşmeye veya anlaşmaya bağlı kalmadığı için bulduğu ilk fırsatta, yaptığı tüm anlaşmalara ve anlaşmalara karşı çıkar. Bunu daha önceki deneyimlerimizden biliyoruz” ifadelerini kullandı.
Yemen halkının barışa olan özlemini vurgulayan Dr. el-Ahmedi sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm Yemenliler güvenlik ve emniyet istiyorlar ve ülkede farklı partiler ve akımlar olmasına rağmen birbirleriyle bir arada yaşayabiliyorlar. Kendisinden başka kimseyi kabul etmeyen sadece el-Husi’dir. Zira kendisinin en iyisi olduğuna inanıyor ve bu da diğer insanların onu takip etmesi gerektiğine inandığı düşüncesine dayanıyor. Meşruiyetini, göklerin hükmüne dayandırıyor.”



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.