ABD, Husileri Sana'daki büyükelçilik binasını boşaltmaya çağırdı

Sana’daki ABD Büyükelçiliği (Arşiv-AFP)
Sana’daki ABD Büyükelçiliği (Arşiv-AFP)
TT

ABD, Husileri Sana'daki büyükelçilik binasını boşaltmaya çağırdı

Sana’daki ABD Büyükelçiliği (Arşiv-AFP)
Sana’daki ABD Büyükelçiliği (Arşiv-AFP)

ABD, Husi milislerine Sana'daki Amerikan büyükelçiliğini derhal tahliye etme ve Sana'daki büyükelçiliğinde Yemenli çalışanların serbest bırakılması çağrısında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada, Yemen'in başkentindeki ABD büyükelçiliğinin yerel çalışanlarının çoğunun serbest bırakıldığını belirterek, "Büyükelçiliğimizdeki Yemenli çalışanlar açıklama yapılmadan hala tutuluyor, gözaltına alınanların sayısını veya görevlerini belirtmeden derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” dedi.
ABD sözcüsü Price sözlerini şöyle sürdürdü:
“Husileri bir an önce binayı boşaltmaya ve el konulan tüm ABD mallarını iade etmeye çağırıyoruz. ABD hükümeti, çalışanlarımızın serbest bırakılmasını ve büyükelçiliğimizin tahliyesini güvence altına almak için diplomatik çabalarını sürdürecek."
Bir süre önce çalışmalarını askıya alan ve yaklaşık 25 çalışanı kaçırılan Sana'daki ABD Büyükelçiliği binasına birkaç gün önce Husi milisleri tarafından baskın düzenlendiği ve çok miktarda teçhizat ve ekipmanın yağmalandığı haberleri çıktı.
ABD'nin Sana büyükelçiliği, Husiler Yemen’in başkentini ele geçirdikten sonra 2015 yılında kapatıldı. Ancak bazı Yemenli çalışanlar, Husi grubu onları tutuklamadan önce evden veya binalarda güvenlik görevlisi olarak çalışmaya devam etti.



İsrail'in Beyrut'ta bir Hizbullah üyesini hedef alan saldırısında 3 kişi öldü

TT

İsrail'in Beyrut'ta bir Hizbullah üyesini hedef alan saldırısında 3 kişi öldü

İsrail'in Beyrut'ta bir Hizbullah üyesini hedef alan saldırısında 3 kişi öldü

İsrail ordusu bugün Beyrut'un güney banliyölerinde bir Hizbullah üyesini hedef alan hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. Bu, Hizbullah ile İbrani devleti arasındaki ateşkesin yürürlüğe girdiği kasım ayından bu yana Hizbullah’ın kalesini hedef alan ikinci saldırı oldu.

İsrail ordusu, İç Güvenlik Teşkilatı (Shin Bet) ile yaptığı ortak açıklamada, "baskının, yakın zamanda (Filistinli) Hamas hareketinin üyelerine rehberlik eden ve onların İsrailli sivillere karşı büyük ve yakın bir terör saldırısı planlamalarına yardımcı olan bir Hizbullah üyesini hedef aldığını" belirtti.

Açıklamada, baskında hedef alınan kişinin kimliği belirtilmeden, "Bu teröristin oluşturduğu doğrudan tehdit göz önüne alındığında, ordu ve Şin Bet onu tasfiye etmek ve tehdidi ortadan kaldırmak için harekete geçti" denildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in güney banliyölerinde bir binaya düzenlediği saldırı sonucunda üç kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “İsrail'in güney banliyölerine düzenlediği düşman saldırısı 3 kişinin şehid olmasına ve 7 kişinin yaralanmasına neden oldu” denildi.

Saldırı, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun geçen hafta ordusunun " herhangi bir tehdide karşı Lübnan'ın her yerini vuracağı" yönündeki uyarısının ardından geldi.

Bu, İbrani devleti ile Hizbullah arasındaki ateşkesin 27 Kasım'da yürürlüğe girmesinden beri Hizbullah'ın kalesi olan Beyrut'un güney banliyösünü hedef alan ikinci İsrail saldırısı. İlk saldırı cuma günü gerçekleşti ve İsrail'in, Hizbullah'ın “insansız hava araçlarını depolamak” için kullandığını söylediği bir binayı hedef aldı.

O günkü saldırı, hiçbir tarafın sorumluluğunu üstlenmediği ve Hizbullah'ın sorumluluğunu reddettiği bir operasyonda Güney Lübnan'dan İsrail'e atılan iki füzeye yanıt olarak geldi.

Saldırının ardından Hizbullah Genel Sekreteri Naim Kasım, grubunun İsrail'in Lübnan başkentinin güney banliyösünü bombalamasını kabul edemeyeceğini vurguladı.

Kasım o gün, "İsrail'in, biz izlerken Lübnan'ı istediği anda özgür olmaktan, istediği zaman eğlenmekten mahrum bıraktığı bir denklemin varlığını kabul edemeyiz. Her şeyin bir sınırı var" ifadelerini kullandı.

Ateşkes anlaşmasına rağmen İsrail, güney ve doğu Lübnan'a baskınlar düzenlemeye devam ediyor ve Hizbullah'ın askeri hedeflerini vurduğunu söylüyor.

İsrail ayrıca Lübnan devletini, Hizbullah'ın askeri cephaneliğinin sökülmesi ve sınırlarından çıkarılması çağrısında bulunan anlaşmanın kendisine düşen kısmını uygulamamakla suçluyor.

Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre ateşkes anlaşması, İsrail ordusunun savaş sırasında girdiği tüm bölgelerden çekilmesini öngörüyordu ancak İbrani devleti, güçlerini sınırın her iki tarafındaki geniş alanları denetlemelerine olanak tanıyan beş stratejik noktada tuttu.