Fas hükümeti 250 bin genci istihdam etmeyi planlıyor

Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (Şarku’l Avsat)
Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (Şarku’l Avsat)
TT

Fas hükümeti 250 bin genci istihdam etmeyi planlıyor

Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (Şarku’l Avsat)
Fas Başbakanı Aziz Ahnuş (Şarku’l Avsat)

Fas Ekonomik Entegrasyon ve Mikro Girişim Bakanı Yunus es-Sukkari Bakanlar Kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, hükümetin 2,25 milyar dirhemlik (225 milyon dolar) bütçe ayırdığı ‘geçici’ küçük ve büyük kamu teşebbüsleri / atölyeleri ile ilgili bir program başlatılacağını açıkladı.
Dün yayınlanan bildiriye göre, Bakan Sukkari Bakanlar Kurulu’na yaptığı sunumda, bu teşebbüslerin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının sonuçlarına maruz kalanlar için acil çözümler sunmak amacıyla ilgili sektörler, kamu kurumları, yerel yönetimler ve toprak gruplarının yanı sıra sivil toplum kuruluşları ve yerel kooperatifler arasında "özel şartı aranmaksızın" ortaklaşa başlatılacağını açıkladı.
Sukkari ayrıca, yolların tamamlanması, anıtların ve kamu tesislerinin restorasyonu ve ağaçlandırma gibi vatandaşların ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren mesleki faaliyetleri uygulama fırsatlarına benzer niceliksel içerikli atölyelerin seçileceğini duyurdu.
Faslı Bakan ayrıca, işgücü piyasasının dışında kalan gençlerin uyum ve ekonomik entegrasyonlarını kolaylaştırma bağlamında, 2021-2026 hükümet programının istihdam edilebilirliği iyileştirmenin yanı sıra mesleki entegrasyon şansını arttırmak, diğer yandan iş kurmak için teknik ve finansal destek yoluyla bireysel inisiyatifi teşvik etmeyi amaçlayan yenilikçi programların geliştirilmesini şart koştuğunu açıkladı.
Bakan Sukkari, hükümetin, büyük ve küçük atölyeler programındaki yönlendirmelerle, 2022-2023 yılları arasındaki iki yıllık süreyi kapsayacak proje kapsamında 250 bin kişilik iş ve istihdam imkanı yaratmayı amaçladığını söyledi.
Öte yandan, hükümetin açıklamasında, Enerji Dönüşümü ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Leyla Benali tarafından sunulan, elektrik enerjisinin kendi kendine üretimi ile ilgili bir yasa taslağının onaylandığı belirtildi.
Hükümet tarafından yapılan açıklamada, bu yasanın, öz tüketim amacıyla kendi kendine elektrik enerjisi üretme faaliyetini düzenlemeyi hedeflediği belirtildi. Bunu yaparken de üretimin kaynağı, şebekenin niteliği, kullanılan gerilim seviyesi ve tesisin kapasitesi ne olursa olsun, ulusal elektrik şebekesinin güvenliğini ve emniyetinin sağlanması; tüm paydaşlar arasında şeffaflık ve ayrımcılık yapmama ilkelerine saygı göstermek suretiyle elektrik enerjisi üretimini kontrol eden yasal ve düzenleyici çerçeveye uyulmasının gözetileceği ifade edildi.
Açıklamada, bu yasa taslağının, herhangi bir kişisel veya tüzel kişinin “kendi kaynaklarıyla üretimi” sağlamak da dahil olmak üzere, elektrik şebekelerine bağlantı durumunda kendi kendine üretimi çerçeveleyen üç sistemi yani izin sistemi, bağlantı onay sistemi ve lisanslama sistemini şart koşmanın yanı sıra, yasanın gerekliliklerinin ve muhtemel cezaların uygulanmasına yönelik tedbirlerin takip ve uygulamasını içerdiği de ifade edildi.
Bir diğer kapsamda, Hükümet, "gayrimenkul koruma ve ilgili hizmetlerin" elektronik işlemlerinin koşullarının ve nasıl yönetileceğinin belirlenmesine ilişkin bir kararname taslağının yanı sıra Muhammed Saddigi ve Tarım, Balıkçılık, Kırsal Kalkınma, Su ve Orman Bakanı tarafından sunulan, gayrimenkul koruma prosedürleri konulu bir kararname taslağını onayladı.
Hükümet, 10 Aralık 2018'de, Ulusal Emlak Koruma, Kadastro ve Haritacılık Ajansı (ANCFCC) ekiplerinin sorunları ve taleplerini ele alma alanında maddi kapsamlı olmayan geçişi teşvik etmeyi ve gerçekleştirmeyi amaçlamayan gayrimenkul koruma operasyonlarının ve ilgili hizmetlerin elektronik yönetimine ilişkin koşulların ve yöntemlerin tanımlanmasına ilişkin bir kararname yayınlamıştı.



Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
TT

Irak'ta seçimlerin boykotu iktidar koalisyonunu karıştırdı

Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)
Bağdat'ta düzenlenen Koordinasyon Çerçevesi toplantısından (X)

Eski Başbakan Haydar el-İbadi Irak'ta ‘seçim sisteminin reforme edilmesi’ çağrısında bulunurken, Koordinasyon Çerçevesi’nin Mukteda es-Sadr'ın Kasım 2025'te yapılması planlanan seçimleri boykot etme kararına karşı tavır alması bekleniyor.

El-İbadi liderliğindeki Zafer Koalisyonu, seçim sisteminin ‘yolsuzluk’ suçu işleyen kişilerin seçime katılmasını engellemesi gerektiğini bildirdi. Koalisyon tarafından bugün yapılan basın açıklamasında, “Ülkenin karşı karşıya olduğu zorluklar, özellikle de bu tarihi anda, sistemin siyasi tabanını genişletmeyi, herkesi dahil etmeyi ve seçim sürecini yolsuzluğa bulaşmış kişilerden ve manipülatörlerden korumayı gerektiriyor” denildi.

Koalisyon, ‘herhangi bir devletin çöküşünün üstesinden gelmenin, halkın çıkarlarını ve devletin varlığını koruyarak iç siyasi ve sosyal birlikle başarılabileceğini’ vurguladı. Açıklamada, “Ulusal bir reform vizyonu temelinde aday olmamak, çıkarlar nedeniyle başkalarının seçimlere katılmasına izin vermemekten temelde farklıdır” ifadesi yer aldı.

Koordinasyon Çerçevesi’nin ana bileşenlerinden biri olan el-İbadi'nin koalisyonu, Sadr'ın benzer bir açıklama yapmasından bir gün sonra seçimleri boykot ettiğini duyurdu.

 Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)Eski Irak Başbakanı Haydar el-İbadi (X)

Koordinasyon Çerçevesi'nin pozisyonu

Koordinasyon Çerçevesi, Sadr ve el-İbadi'nin kararları ve bunların bir sonraki parlamentoda Şii temsiliyeti üzerindeki etkileri konusunda hemen bir görüş bildirmedi. Bilgi sahibi kaynaklar, “Sadr ve el-İbadi'nin kararlarını ele alma konusunda Şii meclisi içinde anlaşmazlıklar var” dedi.

Şarku’l Avsat'a konuşan kaynaklar şu ifadeleri kullandı: “Bedir Örgütü lideri Hadi el-Amiri ve Hikmet Hareketi lideri Ammar el-Hekim'in başını çektiği bazı Şii liderlerin durumu kontrol altına alma çabaları var. Yaşananlara uyum sağlamak için uzlaşmacı bir çözüm arayışının yanı sıra Sadr'a seçimlere katılması ve boykotu tersine çevirmesi için davette bulunma ve Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu'nu birkaç günlüğüne adaylık kapısını yeniden açmaya davet etme olasılığı da var… Koordinasyon Çerçevesi içinde farklı görüşler var, ancak Kanun Devleti Koalisyonu lideri Nuri el-Maliki'nin tutumunun Sadr'ı boykotu kırmaya ve seçimlere katılacağını açıklamaya davet etme eğiliminde olduğu dikkat çekiyor.”

Sadr, Kasım ayında yapılması planlanan parlamento seçimlerini boykot etme kararından dönmek için zorlu koşullar öne sürdü.

Sadr X platformundaki hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Yolsuzluk var olduğu sürece hiçbir seçime katılmayacağım. Doğruluk ancak kontrolsüz silahların teslim edilmesi, milislerin dağıtılması ve ordunun güçlendirilmesiyle tesis edilecektir” ifadelerini kullandı.

Yerel platformlarda, Sadr Hareketi liderleri ile aralarında Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin de bulunduğu Şii liderler arasında seçimlere katılma amacıyla temaslar kurulduğuna dair sızıntılar dolaşıyor.

Şarku’l Avsat'a konuşan siyasi bir kaynak, ‘Sadr Hareketi ile geri dönme olasılıkları konusunda şu ana kadar görüşmelerin durmadığını’ söyledi.

Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr (Sadr Hareketi medyası)

Seçimlerin meşruiyeti

Son dönemde izlenen çeşitli göstergelere göre seçimlerin meşruiyetine ilişkin endişeler bulunuyor. Boykotun kırılgan bir bölgesel ve uluslararası ortamda diğer kesimler tarafından da tekrarlanması, özellikle silah taşıyan ya da geçmişte silah taşımış olanlar başta olmak üzere pek çok Şii gücün, İran'ın hedef alınmasının ardından ABD ve İsrail tarafından hedef alınabilecekleri korkusunu taşımaya devam ettikleri bir dönemde, siyasi sistemin meşruiyetini etkileyebilir.

Aynı bağlamda araştırmacı Seyf es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı: “Irak'taki siyasi sınıf, boykot eden çoğunluğun seçimlere katılma güvenini yeniden tesis edecek olgun bir seçim sistemi sunamadı. Bunun nedeni, seçim yasasının her seçim döneminde, oy veren halkın gerekçeleri dikkate alınmaksızın, büyük geleneksel partilerin ölçülerine uyacak şekilde değiştirilmesidir… Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr ve iki eski başbakan Haydar el-İbadi ve Mustafa el-Kazımi'nin boykotu, seçimlere giden sürecin ciddiyetinin bir göstergesidir.”

Ancak es-Saadi, ‘seçim bölgesi sistemi, Sainte Lague sistemi ve benimsenen yüzde ile her seçimde sorunlara neden olan sonuç hızlandırma cihazlarına ilişkin doğru istatistiklere dayanan olgun bir yasanın çıkarılması yoluyla Irak'taki seçim sisteminde reform yapılabileceğini’ düşünüyor.