Yemen: Suudi Arabistan’ın siviller için acil barınma projeleri uygulanıyor

Yemen’in Marib kentinde yerlerinden edilen siviller için Suudi fonlarıyla acil barınma projeleri uygulanıyor

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)
TT

Yemen: Suudi Arabistan’ın siviller için acil barınma projeleri uygulanıyor

Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)
Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi (KSRelief) Marib’de acil barınma yardımları dağıtmak üzere bir proje başlattı (SPA)

Yemen’in Marib şehrinde, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkez’nin (KSRelief) sağladığı fonlar ile “Yardımlar için Hayır Birliği” başlatıldı.  Bu girişim, şehrin güney ilçelerinde Husi milislerinin saldırılarından kaçan ve ciddi bir şekilde barınma, yiyecek ve su sıkıntısı çeken yerinden edilmiş yeni kişilere yardım sağlanması kapsamında geldi. Zira bölgedeki sıkıntılı durum, yetkililerin tüm yardım kuruluşlarına, hızla müdahale edilmesi ve hayati önem taşıyan ihtiyaçları karşılamaları için insani yardım çağrılarda bulunmasına neden olmuştu.
Projede bin aileye yardım sağlanması kapsamında, bin çadır ve barınmayla ilişkili eşyaların bulunduğu bin 400 çantanın dağıtılması hedefleniyor. Marib Müsteşarı Abdurrabbu Miftah, Kral Selman Yardım ve İnsani Çalışmalar Merkezi’nin bu projede hedeflenen ailelere yönelik hızlı ve acil müdahalesinin yanı sıra bazı ihtiyaçları temin etmesi ve acılarının hafifletilmesine katkıda bulunmasına övgüde bulundu.
Miftah “Geçtiğimiz günlerde İranlı Husi milisler tarafından Marib’in güneydeki bölgelerden göç ettirilen binlerce aile bulunuyor. Bu insanlar açık havada yaşıyorlar ve düzgün bir yaşamın gerektirdiği en temel gereksinimlerinden bile yoksun kalıyorlar.” ifadelerini kullanarak, insani yardım çevrelerine barınma, gıda, su ve sağlık alanlarında daha fazla yardım sağlama ve acil müdahalelerini genişletme çağrısında bulundu. Yerel yetkili aynı zamanda bölgelerinde devam eden askeri gerilim ve köylerine yönelik bombalamalarının yoğunlaşması nedeniyle son zamanlarda yerinden edilen tüm ailelere yardım edilmesi gerektiğini vurguladı. Marib’deki Yerinden Edilmiş Kişiler Kamplarının Yönetimi’ne bağlı Yürütme Birimi tarafından yayınlanan son raporda, İran Husi milisler ile askeri sürekli artmasının bir sonucu olarak, son iki ayda güney bölgelerinden 93 bin fazla kişinin göç etmesine neden olduğu belirtildi.
Yürütme Birimi tarafından medyaya dağıtılan bir raporda, Marib’in güney ilçelerinde milislerin neden olduğu askeri gerilimin, sivillere yönelik düşmanlıklarının, köyleri, nüfus merkezlerini ve kampların kasıtlı olarak hedef almalarının ve balistik füzeler, insansız hava araçları, ağır ve orta ağırlıkta silahlarla bombardımanlarının devam ettiği belirtildi.
Raporda, Husilerin neden olduğu askeri gerilimin, Marib’in güney bölgelerindeki insanların ve daha önce farklı bölgelerden gelerek oraya sığınan kişiler arasında büyük göç dalgalarına neden olduğunu açıklandı. Ayrıca bu bölgelerdeki ailelerin çoğunun güvenli ve istikrarlı bir yer arayışı ile üçüncü kez yerlerinden edildiğine ve bu durumun evlerini ve geçim kaynaklarını kaybettikten sonra yeniden göç etmelerinin yükünü ikiye katladığına dikkat çekildi.
Yürütme Birimi, güney bölgelerinden göçe zorlanan kişilere tahsis edilen yeni kampların, binlerce ailenin bulunması sebebiyle kalabalık olduğunu, kampların en temel ihtiyaçlardan ve hizmetlerden yoksun olduğunu, ihtiyaçlarının karşılanması ve acıların hafifletilmesi için acil müdahale gerekitiğini belirtti.
Kamplarının Yönetimi’ne bağlı Yürütme Birimi, Birleşmiş Milletler’e (BM) ve BM’ye bağlı kurum ve kuruluşlara, Marib’in güney bölgelerinden zorla göç ettirilen binlerce ailenin yanı sıra bu bölgelerde kamplarda yaşayan ve şimdi bir kez daha göç etmek durumunda kalarak acil insani yardıma ihtiyaç duyan insanlara karşı sorumluluklarını yerine getirmeleri ve yerel yönetimin barınma, gıda, temiz su, sağlık hizmetleri ve çevre temizliği sağlama çalışmalarını destekleme çağrısında bulundu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.