Mısır: Emel Hücresi’nden beş aktivist hapsedildi

Mahmud İzzet’in önümüzdeki Şubat ayında ‘sınıra saldırı’ davasından yargılanması bekleniyor

Mısır: Emel Hücresi’nden beş aktivist hapsedildi
TT

Mısır: Emel Hücresi’nden beş aktivist hapsedildi

Mısır: Emel Hücresi’nden beş aktivist hapsedildi

Mısır'daki Devlet Güvenlik Acil Durum Mahkemesi, dün aktivist Ziyad el-Alimi ve beş aktivisti hapis cezasına çarptırma kararı aldı. Medyada el-Emel (Umut) Hücresi ismiyle bilinen davada yargılanan söz konusu kişiler, sosyal medya hesapları üzerinden ‘yanlış beyan ve haber yayımlama’ suçundan hüküm giydiler.
Mahkeme, Alimi’yi beş yıl, Hişam Fuad ve Husam Munes’i dörder yıl hapis cezasına çarptırdı. Öte yandan Muhammed Behnasi Mesud ve Husam Nasır Kamil üç yıl hapis ve ağır işçilik cezasına çarptırıldı. Fatıma Ebu el-Maati’nin gıyaben yargılandığı bu davada hakkında üç yıl hapis cezası kararı verildi. Kararda ayrıca tüm sanıkların 500’er lira para cezasına çarptırılması da yer aldı.
Yüksek Devlet Güvenlik Savcılığı, 2012 tarihli 957 No'lu davayı, ulusal güvenliği tehdit eden asılsız haber ve açıklamalar yayınlamakla suçlayarak, Devlet Güvenlik Ağır Ceza Mahkemesi'ne havale etmişti.
Mahkemenin nihai kararı verdiği ve sanıkların temyiz hakkı bulunmadığı bildirildi.
Savcılık soruşturmasına göre sanıklar şahsi hesaplarında, ‘ülkedeki iç durumla ilgili devleti zayıflatacak, ülkenin ulusal çıkarlarına zarar verecek, ekonomik durumunu etkileyecek, kamuoyunu rahatsız edecek, barış, halk arasında terör yayacak ve çıkarlara zarar verecek söylentiler, açıklamalar ve yanlış haberleri kapsayan içerikler yayınladılar.
Öte yandan Kahire Ceza Mahkemesi, Müslüman Kardeşler'in (İhvan-ı Müslimin) vekil rehberi Mahmud İzzet'in ‘doğu sınırlarına saldırı’ suçlamasıyla ilgili yeniden yargılanma duruşmasının 21 Şubat'ta görülmesine karar verdi.
 Kahire Ceza Mahkemesi, 16 Haziran 2015 tarihinde 20 sanığı müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkeme, Mahmud İzzet ve 99 kişinin, 2011 Ocak devriminin ardından Mısır hapishanelerine baskın yapmak, güvenlik ve polis tesislerine saldırmak ve polis memurlarını öldürmekle suçlamasıyla idam edilmesine karar vermişti.
Soruşturmalara göre, sanıklar Ebu Zaabal cezaevinde 32 güvenlik görevlisi ve mahkumun, Vadi en-Natrun cezaevinde 14 mahkumun ve Marj cezaevinden bir mahkumun öldürülmesinin ve bahsi geçen üç cezaevinden yaklaşık 20 bin mahkumun kaçırılmasından sorumlu tutuluyor. Bunun yanı sıra sınırları korumakla görevli üç subay ve bir polis memurunu kaçırıp zorla Gazze Şeridi'ne götürmekle suçlandılar.
Soruşturmalar, sanıkların Hamas hareketi üyeleri ve Lübnanlı ‘Hizbullah’ milisleri ve Sina Bedevilerinden bazı tekfircilerin yardımıyla, kasten ülkenin bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü baltalayan eylemlerde bulunduğunu ve bu eylemlerin 25 Ocak 2011 gösterilerinin patlak vermesiyle aynı zamana denk geldiğini ortaya koydu.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.