Irak ordusu DEAŞ’a yönelik operasyonlarını dört ilde sürdürüyor

Irak güçleri DEAŞ unsurlarını tutukladı
Irak güçleri DEAŞ unsurlarını tutukladı
TT

Irak ordusu DEAŞ’a yönelik operasyonlarını dört ilde sürdürüyor

Irak güçleri DEAŞ unsurlarını tutukladı
Irak güçleri DEAŞ unsurlarını tutukladı

Irak Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü General Yahya Resul yaptığı açıklamada Başbakan ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mustafa Kazimi'nin talimatıyla Terörle Mücadele Teşkilatı’nın, Irak'ın bazı illerinde çok sayıda DEAŞ unsuruna yönelik operasyon düzenleyip tutuklamalara imza attığını duyurdu.
Resul yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Doğru güvenlik bilgileri ışığında Anbar kentinde ve kentin çeşitli ilçelerinde 5 terörist tutuklandı. Kerkük ve Ninova kentlerinde iki terörist tutuklandı.”
Irak'taki Bağdat Operasyon Komutanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Bağdat kentinde çok sayıda terörist ve çeşitli davalarda suçlanan kişilere yönelik operasyonlar gerçekleştirildi.
Komutanlıktan yapılan açıklamada, “11'inci Piyade Tümeni tarafından temsil edilen Bağdat Operasyon Birimleri, sorumlu olduğu sektörlerde güvenlik ve istikrarı sağlamak amacıyla ve komutanlığımızın istihbarat teşkilatı ile koordineli olarak istihbarat bilgilerine dayalı uygulamalarını sürdürüyor. Bu kapsamda bir terör zanlısı yakalandı. 17. Piyade Tümeni, DEAŞ’ın operasyonlarında kullandığı mühimmat, patlayıcı madde, savaş kalıntıları, anti-zırh bombaları ve çeşitli mühimmat stoklarına el koymaktan sorumlu.” ifadelerine yer verildi.
İlgili bir bağlamda DEAŞ, Diyala kentine bağlı Celavla ilçesinin kuzeyinde çifte saldırı düzenledi. Bir güvenlik kaynağına göre, saldırı sonucunda 53. Tugay-Birinci Tümen'den iki asker yaralandı. Kaynağın aktardığına göre Irak güçlerine destek amacıyla müdahale eden savaş uçaklarının hava saldırısında öldürülen DEAŞ'lıların cesetlerini aramak için tarama seferberliği başlatıldı.
Irak'ın 2017 sonunda DEAŞ’a karşı askeri bir zafer ilan etmesine rağmen, örgütün Anbar, Selahaddin, Diyala, Kerkük ve Ninova kentlerini içeren ülkenin bir dizi batı ve kuzeybatı bölgesinde hala aktif olması dikkat çekici.
2009'da Bağdat ve Washington arasındaki güvenlik anlaşması sonucu Amerikan varlığı hakkında ülkede iç tartışmalar yaşanmasına rağmen ABD liderliğindeki uluslararası koalisyon, DEAŞ unsurlarına yönelik büyük bir çaba ile operasyonlarını sürdürüyor.
Bağdat ve Washington arasında, iki ülke arasındaki stratejik diyalog çerçevesinde dördüncü turda geçen Temmuz ayında imzalanan ve ABD muharip güçlerinin bu yılın sonunda Irak'tan çekilmesini öngören bir anlaşma imzalanmasına rağmen, ABD yönetimi, Irak'ın güvenliğine ve egemenliğine tamamen bağlı kalacağını yineledi.
Siyasi ve Askeri İşler Bürosu Bölgesel Güvenlik İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Mira Resnick, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi: “ABD güçlerinin Irak'ta bulunması, Irak hükümetinin DEAŞ’a karşı savaşında güçlerini desteklemeye yönelik talebi ve daveti üzerinedir. ABD güçlerinin Irak'taki muharebe misyonları, iki ülke arasındaki stratejik diyaloğun sonuçlarına göre, önümüzdeki 31 Aralık'tan sonra sona erecek.”
ABD'nin İran'ı caydırmak için Ortadoğu'daki ortaklarıyla çalışmaya devam edeceğini vurgulayan ABD'li yetkili, İran silahlı insansız hava araçlarının gerçek bir tehdit oluşturduğunu ve Washington'un, ortaklarının bu tehditlerle başa çıkmasına yardım etmek istediğini söyledi.
Ortak Görev Gücü Sözcüsü ve Uluslararası Koalisyon Genel İşler Direktörü Joel Harper, dün (Perşembe) yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Uluslararası koalisyonun Irak'taki rolü değişmeyecek. Koalisyon savaş operasyonları yerine danışma, güçlendirme ve yardım rolünü üstlenecek. Şu anda zaten bu rolü oynuyoruz, bu yüzden sayılarda veya şu anda sahip olduğumuz misyonda dinamik bir değişiklik olmayacak.”



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.