Birleşik Krallık, Hamas'ı resmen terör örgütü olarak tanıdı

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel (Reuters)
Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel (Reuters)
TT

Birleşik Krallık, Hamas'ı resmen terör örgütü olarak tanıdı

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel (Reuters)
Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel (Reuters)

Birleşik Krallık İçişleri Bakanı Priti Patel, Hamas'ın artık terör örgütü olarak kabul edildiğini açıkladı.
Patel Perşembe günü ABD Başkanı Joe Biden hükümetindeki yetkililerle görüşmelerinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, Hamas'ın siyasi kanadıyla askeri kanadını artık ayrı değerlendiremeyeceklerini söyledi.
Tasarıyı haftaya parlamentodan geçirmeyi umduklarını belirten İçişleri Bakanı, şu ifadeleri kullandı:
"Artık Hamas'ın askeri ve siyasi kanadını birbirinden ayıramayacağımız görüşüne vardık. Bu karar geniş çaplı istihbarat, bilgi ve terörizmle bağlardan yola çıkılarak verildi. Durumun ciddiyeti kendini belli ediyor."
Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları, ülkede 2001'de yasaklanmıştı.
Patel yaptığı açıklamada, "Hamas, birçok gelişmiş silaha sahip olmanın yanı sıra teröristleri eğitme tesisleri de dahil olmak üzere açık terörist yeteneklere sahiptir. Bu yüzden bugün Hamas'ı tamamen yasaklamak için önlemler aldım" dedi.
Bundan sonra Hamas'ın tamamını terörle mücadele yasası kapsamında değerlendirmeyi öngördüklerini belirten Patel, örgütün bayraklarının kullanılmasının ve örgüt adına organizasyon düzenlenmesinin de yasaklanacağını bildirdi.
Times of Israel'in aktardığı, İsrail'deki Birleşik Krallık Büyükelçiliği'nden yayımlanan duyuruya göre Patel'in bugün konuyla ilgili daha detaylı bir açıklama yapması bekleniyor.
İçişleri Bakanı'nın, duyurusunda şu ifadelere yer vereceği de bildirildi:
"Hamas'ın terörist saldırılar düzenlemek için ciddi bir kapasitesi bulunuyor. Gelişmiş nitelikte silahlara kapsamlı erişimleri olduğu gibi terörist yetiştirmek için tesislere de sahipler. Ayrıca uzun süredir terörizmle ilgili ciddi şiddet olaylarında yer aldılar."
Yeni uygulama kapsamında Hamas destekçileri 10 yıla kadar hapis cezası alabilir.
ABD, Kanada ve AB, Hamas'ı halihazırda terör örgütü olarak kabul ediyor. Öte yandan Türkiye, İran, Rusya ve Çin gibi ülkeler Hamas'ı terör örgütü olarak görmüyor.



Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
TT

Komutanı tarafından Gazze'ye girmeye zorlanan İsrail askeri intihar girişiminde bulundu

Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)
Geçtiğimiz nisan ayında Kudüs'teki askeri mezarlıkta bir askerin mezarına bayrak diken İsrail askeri (Reuters)

İsrail medyası, Gazze Şeridi'ne yönelik savaşın zorlukları nedeniyle sadece bir hafta içinde dört İsrail askerinin intihar ettiğini bildirdi. İsrail Kamu Yayın Kuruluşu KAN, komutanlarının sorumsuz davranışlarına karşı çıkan birlikteki arkadaşlarının uyanıklığı olmasaydı neredeyse listeye katılacak olan beşinci bir askerin hikayesini açıkladı.

Muhabir Carmela Menashe, askerlerden alıntı yaparak, arkadaşlarının ‘Gazze'ye girmeyi reddettiğini, ancak komutanının onu zorladığını, bunun üzerine askerin silahın namlusunu ağzına dayadığını ve kendini vurmakla tehdit ettiğini, bunun üzerine komutanın onu hafta sonu izninden men ederek cezalandırmaya karar verdiğini’ anlattı.

dfgthy
Meslektaşlarının cenaze töreni için mezarlığa giden yaralı İsrail askerleri, 8 Temmuz 2025 (AP)

İsrailli muhabire göre, ‘asker başlangıçta kabul etti ve Gazze'ye girdi. Ancak sonra geri döndü ve tekrar dışarı çıkmak istedi; komutana orada kalamayacağını açıklamaya çalıştı. Komutan onu hafife aldı ve onu başka cezalarla tehdit etti. Birlikteki arkadaşları son anda devreye girerek intihar etmesini engelledi ve onu psikolojik destek subayıyla görüşmeye zorladı.’

Psikolojik destek subayı, askerin durumunun Gazze Şeridi'ne girmesine izin vermediğine karar vererek onu birlik dışında tedavi görmesi için göndermiş; psikolojik durumunun ciddi olduğu teşhis edilmiş ve askerin ordudan tamamen terhis edilerek tedavi altına alınmasına karar verilmiş.

Muhabir, “Askerin durumu benzersiz değil; savaş binlerce askeri travmatize ediyor. Zamanında gerekli tedaviyi görmeyenler kendilerini ciddi bir depresyon içinde buluyor ve bu da aşırı durumlarda intihara yol açabiliyor” dedi.

4 asker intihar etti

Tel Aviv medyası sadece geçen hafta dört askerin intihar ettiğini ve savaşın başladığı 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana intihar eden asker sayısının 44'e yükseldiğini duyurdu.

İntihar eden askerlerin çoğunluğunun aktif görevdeki yedek askerler olduğunu belirten Haaretz gazetesi, İsrailli askeri kaynaklara dayandırdığı haberinde intihar eden askerlerin büyük bir kısmının savaş sırasında psikolojik durumlarını önemli ölçüde etkileyen durumlara maruz kaldıklarını aktardı.

xcvfgbh
Temmuz 2025'te Gazze Şeridi'nde öldürülen meslektaşlarının cenaze töreninde ağlayan İsrailli askerler (AFP)

Gazete, orduda aktif görevde olan İsrailli askerlerin intihar oranlarının önceki yıllara göre artış gösterdiğini doğruladı.

Kaynaklar, intiharların bazen iç raporlarda ‘çatışma dışı ölüm’ veya ‘soruşturma altındaki durumlar’ gibi muğlak etiketler altında kategorize edilmesi nedeniyle gerçek sayının daha yüksek olabileceğini tahmin ediyor.

Şarku’l Avsat’ın Haaretz'den aktardığına göre İsrail ordusu, 2024 yılının başından bu yana yaklaşık bin 600 askerin travma sonrası stres semptomlarından mustarip olduğunu kabul ediyor ve bu da yaklaşık 250 askeri ruh sağlığı nedenleriyle terhis etmesine neden oldu.

Veriler intihar eden askerlerin çoğunun geçtiğimiz mart ayında yeniden başlayan savaştan bu yana çatışmaların devam ettiği Gazze'deki çatışmalara katıldığını gösteriyor.

cdfgthy
Temmuz ayında Gazze'de öldürülen bir İsrail askerinin cenaze töreninden (EPA)

Cepheden dönen askerlerin psikolojik olarak yalnızlaştığı ve özellikle muharebe tugaylarına yeni katılanlar ile dışlanmış sosyal sınıflara mensup askerlere yeterli psikolojik bakım sağlanmadığı belirtiliyor.

Ordu, sahadan dönen askerlerle ilgili sessiz bir iç krizle karşı karşıya; bu askerler fiziksel yaralanmaların ötesinde derin psikolojik yaralar da taşıyor ve bu da bazılarının son bir kaçış olarak intiharı seçmesine neden oluyor.

Gözlemciler Gazze savaşının sadece Filistinlileri tüketmekle kalmadığını, aynı zamanda İsrail'in iç cephesinde de giderek artan bir çatlağa neden olduğunu, askerlerin karada savaşırken psikolojik kaderlerinin havada asılı kaldığını düşünüyor.