Manama Diyalogu'nun gündeminde bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi var

Görüşmelerde ABD savunma stratejisi de ele alınacak.

Manama Diyalogu'nun gündeminde bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi var
TT

Manama Diyalogu'nun gündeminde bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi var

Manama Diyalogu'nun gündeminde bölgedeki çatışmaların sona erdirilmesi var

Bahreyn’in başkenti Manama’da dün başlayan 17. Bölgesel Güvenlik Forumu Manama Diyalogu’nda bölgesel güvenlik sorunları, barış ve çatışmaların çözümü ile ABD’nin savunma stratejisi görüşülecek.
Konferans bu yıl bölgesel ve uluslararası zorlukların arttığı bir dönemde gerçekleşiyor. Zirve bu yıl ‘çeşitlilik ve Ortadoğu’ temasına odaklandığı için oldukça büyük önem taşıyor. Yedi genel oturumda ele alınacak bölgesel ve uluslararası başlıklar şöyle sıralanıyor:
Ortadoğu, Körfez ve Asya'daki ABD savunma politikası, diplomasi ve caydırıcılık, çok taraflılık ve değişen çerçevede bölgesel güvenlik, bölgedeki çatışmaların sona ermesi, Kızıldeniz'deki güvenlik dinamikleri, milisler ile füzelerin ve nükleer silahların yayılması.
Forum, siyaset, savunma ve ulusal güvenlik konularında üst düzey yetkililerden 300 önde gelen ismin, elliden fazla ülkeyi temsil eden uzmanın ve birçok bölgesel ve uluslararası şirket ve kuruluşun katılımıyla 19-21 Kasım tarihleri ​​arasında düzenlenecek.
Manama Diyalogu, Ortadoğu ve ötesinden savunma bakanlarını ve diğer üst düzey hükümet yetkililerini de bir araya getiriyor.
Forum, dün akşam Endonezya Savunma Bakanı Prabowo Subianto'nun ülkesinin G-20 başkanlığını üstlendiğinde, Endonezya'nın savunma gündemine odaklandığı konuşmasıyla açıldı.
Uluslararası Stratejik Araştırmalar Enstitüsü tarafından 2004'teki başlangıcından bu yana düzenlenen Manama Diyalogu, en önemli yıllık küresel diplomatik ve güvenlik zirvelerden biri niteliğinde. Uluslar, kültürler ve medeniyetler arasındaki diyalogun ve ortak anlayışın güçlendirilmesine ve çatışmaları ve gerilimleri diplomatik yollarla çözme isteğine katkıda bulunuyor. Forum bu yolla e bölgesel ve küresel barış ve güvenliğin pekiştirilmesinin yanı sıra sürdürülebilir kalkınma hedeflerini de destekliyor.
Konferansta öne çıkan konuşmacılar arasında, bu sabah zirvenin ilk oturumunda konuşması beklenen ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin de bulunuyor.
ABD Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada Austin’in Bahreyn ve BAE'yi kapsayan Körfez turunda ABD'nin savunma ortaklığının gücünü vurgulamaya ve Ortadoğu'daki ortak öncelikleri tartışmaya odaklanacağını bildirdi.
Bakanlığa göre Austin ayrıca, ABD'nin kalıcı savunma ortaklıklarını güçlendirme ve destekleme niyetini, bölgesel güvenlik ve istikrarı teşvik etmede uzun vadeli liderlik rolüne olan bağlılığını da yeniden teyit edecek.
ABD’li Bakan’ın bugün Manama Diyalog Konferansı'nda yapacağı konuşmada, ABD savunma politikalarını ele alması ve diyaloga katılımı sırasında dünyanın dört bir yanından ortaklar ve müttefik liderlerle birçok ikili görüşme yapması bekleniyor. Konferansın öne çıkan katılımcıları arasında Suudi Arabistan'ın bölgesel önceliklerini ele alacağı zirvede bir konuşma yapacak olan Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Farhan da yer alıyor.
Bu yılki zirveye Ortadoğu, Asya, Avrupa ve Afrika'dan 20 uluslararası konuşmacı katılacak. Bu isimler arasında Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Devlet Bakanı Şeyh Şahbut bin Nehyan Al Nehyan, Bahreyn Dışişleri Bakanı Abdullatif bin Raşid ez-Zayani, Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri Nayef el-Hacraf ve Ürdün Dışişleri ve Göçmenler Bakanı Eyman es-Safedi de bulunuyor.
Zirveye ayrıca Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menkuş, Yemen Dışişleri Bakanı Ahmed Avad bin Mübarek, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin ve Pakistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Mueyyed Yusuf da katılıyor.
Foruma İngiliz Ulusal Güvenlik Danışmanı Sör Stephen Lovegrove, İngiliz Genelkurmay Başkan Yardımcısı ve bir dizi üst düzey İngiliz subay da katılacak.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre bu yılki zirvede ayrıca Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nils Schmid, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Kenya Savunma Bakanı Eugene Wamalwa ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı Peter Maurer de yer alacak.
Konferansta ayrıca birçok ülkedeki ulusal güvenlik danışmanlarının yanı sıra Körfez İşbirliği Konseyi Genel Sekreteri, Uluslararası Kızılhaç Komitesi Başkanı ve diğer üst düzey hükümet yetkilileri, şirketler ve uluslararası kuruluşların temsilcileri de konuşmalar yapacak.



Eric Trump, Şarku’l Avsat'a konuştu: Körfez ülkeleri büyümeye inanıyor ve iddialı projeleri benimsiyor

Eric Trump
Eric Trump
TT

Eric Trump, Şarku’l Avsat'a konuştu: Körfez ülkeleri büyümeye inanıyor ve iddialı projeleri benimsiyor

Eric Trump
Eric Trump

Trump Organization’ın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Eric Trump, Körfez ülkelerini ‘büyümeye inanan ve iddialı projeleri benimseyen açık bir zihniyete’ sahip olarak tanımladı. Trump, bölgenin hızlı hükümet desteği, güvenilir ortakları ve büyük fikirleri barındıran dinamik ekonomisi sayesinde geleneksel normların ötesine geçen istisnai projeler oluşturmak için ideal bir ortam olduğunu vurguladı.

Trump'ın yorumları, Suudi Arabistanlı Dar Al Arkan'ın bir iştiraki olan DarGlobal ile ortaklaşa geliştirilen, Şeyh Zayed Yolu üzerinde 80 katlı, 350 metre yüksekliğinde ve dünyanın en yüksek yüzme havuzuna sahip bir konut kulesi olan Dubai'deki Trump International Hotel & Tower projesinin duyurulmasının ardından Şarku’l Avsat'a verdiği özel röportaj sırasında geldi.

Eric Trump, projenin Riyad, Cidde ve Umman'da duyurulan projelerin ardından Trump Organization’ın bölgedeki bir dizi yatırımının sonuncusu olduğunu vurgulayarak, Dubai seçiminin sadece ticari bir karar olmadığını, buranın öncü kültürüne ve farklı fikirleri kucaklamasına olan inançtan kaynaklandığını belirtti.

Kulenin felsefesi

Bu yeni kulenin şehirdeki diğer projelerden farklı olduğunu vurgulayan Trump, “Biz diğer markalar gibi niceliksel genişleme peşinde değiliz. Bizim felsefemiz, her şehirde o yerin karakterini ifade eden ve siluete katkıda bulunan ikonik bir proje inşa etmektir. Birbirinin kopyası değil, farklı deneyimler istiyoruz. Dubai'deki yeni bina şehrin her köşesinden görülebilecek, lüksü, yeniliği ve olağanüstü konumu bir araya getiren bir simge olacak” ifadelerini kullandı.

Kxkxk
Dubai'de yapılması planlanan Trump International Hotel & Tower (Şarku’l Avsat)

Trump sözlerini şöyle sürdürdü: “Çoğu marka, şehirleri otellerinin o kadar çok versiyonuyla dolduruyor ki aradaki fark artık tanınmaz hale geliyor. Biz bu modeli reddediyoruz. İnsanların kulemizi uzaktan görmelerini ve Trump'ın imzası olduğunu hemen anlamalarını istiyoruz.”

Uygulama hızı

Trump, Körfez'deki hükümet prosedürlerinin hızını överek, Dubai'deki kule için ruhsatların sadece altı haftada alındığını ve bunun ‘dünyada eşi benzeri görülmemiş’ bir hız olduğunu söyledi. Trump, “Benzer bir projeyi Avrupa'da yapmayı deneyin, altı ay sonra bile bir yanıt alamazsınız. Orada her şeye hayır diyen bir kültür var. Burada ise yenilikçi büyük projeler görmek için gerçek bir istek var” dedi.

Körfez'deki niteliksel değişim

Bölgedeki büyük değişimleri yorumlayan Trump şunları söyledi: “Körfez bugün emlak, turizm ve eğlence gelişiminde bir paradigma değişimine öncülük ediyor. Suudi Arabistan'ın Diriye'de yaptıkları ya da Dubai'nin yirmi yılda başardıkları dünyada rakipsiz. Dubai'yi 2005 yılından bu yana ziyaret ediyorum ve yaşanan dönüşümü kendi gözlerimle gördüm. Şehir artık sadece bir iş merkezi değil, yaşam, eğlence, turizm, eğitim ve inovasyon için küresel bir destinasyon haline geldi.”

Trump, “Körfez'de geleceğe yönelik bir tutku var. İnsanlar geriye değil ileriye bakıyor. En iyisini istiyorlar ve bunu başarabileceklerine inanıyorlar. Trump Organization gibi istisnai fırsatlar arayan markaların ihtiyacı olan şey de tam olarak bu” şeklinde konuştu.

Trump, bölgedeki iş ortamıyla ilgili olarak ise şu ifadeleri kullandı: “Körfez, özellikle de Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) muhteşem. Avrupa'da bürokrasi nedeniyle proje yapmak zorken, Körfez'de büyümeye inanan ve iddialı projeleri benimseyen açık bir zihniyet var. Bu proje için izinleri altı haftadan kısa bir sürede aldık ki bu dünyada nadir görülen bir durum.”

Suudi Arabistan ilham verici bir model

Eric Trump Suudi Arabistan'daki gelişmeleri överek, ülkenin küresel bir destinasyon olma yolunda ilerlediğini söyledi. Trump sözlerine şöyle devam etti: “Suudi Arabistan inanılmaz işler yapıyor. Diriye, Qiddiya ve NEOM gibi projeler vizyoner liderliğin ekonomiyi ve küresel konumu nasıl yeniden tanımlayabileceğini gösteriyor. Batı'da artık Körfez'deki güvenlik ya da yaşam kalitesi konusunda herhangi bir şüphe yok. Buradaki insanlar güvenli şehirlerde yaşıyor ve rakipsiz bir misafirperverlik ve lüks düzeyinin tadını çıkarıyor. Küresel bilinç değişti. Körfez kendini güçlü bir şekilde kanıtladı ve dünya bunu hayranlıkla izliyor.”

Çift haneli büyüme

Trump sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Dubai lüks markalara layık bir şehir. Ekonomisi çift haneli oranlarda büyüyor, sakinleri ve ziyaretçileri lüks ve ayrıcalığa değer veriyor. Dolayısıyla, bunu Trump Organization felsefesiyle birleştirdiğimizde mükemmel bir kombinasyon yaratıyoruz. Biz sadece bina satmıyoruz, ikonlar inşa ediyoruz.”

Eric Trump, ABD Başkanı Donald Trump'ın üçüncü oğludur ve Trump'ın dünya çapındaki gayrimenkul ve otel projelerini yöneten aile şirketi Trump Organization'ın İcra Kurulu Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Babasının iki dönem başkanlık yapmasının ardından aile şirketini kardeşi Donald Jr. ile birlikte yönetmektedir.