Blinken'den Tunus'a reform çağrısı: Said, olağanüstü hali bitirme sözü verdi

Blinken'den Tunus'a reform çağrısı: Said, olağanüstü hali bitirme sözü verdi
TT

Blinken'den Tunus'a reform çağrısı: Said, olağanüstü hali bitirme sözü verdi

Blinken'den Tunus'a reform çağrısı: Said, olağanüstü hali bitirme sözü verdi

ABD Dışişleri Bakanlığı dün (Pazar) yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Antony Blinken'in Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said’i, Tunusluların ‘demokratik ilerleme’ umutlarını gerçekleştirmek için reformlar yapma çağrısında bulunduğunu bildirdi. Çağrı, Said'in siyasi iktidarı ele geçirmesinden yaklaşık dört ay sonra geldi.
ABD Dışişleri Bakanlığı, Blinken ve Said arasında gerçekleşen telefon görüşmesi hakkında yapılan açıklamada, "Bakan, Tunus'un siyasi, ekonomik ve sosyal zorluklarını ele almak ve Tunus halkının demokratik ilerleme konusundaki devamlı isteklerini karşılamak için şeffaf ve kapsayıcı bir reform süreci çağrısında bulundu" ifadeleri kullanıldı.
Açıklamada, Blinken ve Said'in yeni hükümetin kurulması ve ekonomik durumu iyileştirmeye yönelik adımlar da dahil olmak üzere Tunus'taki son gelişmeleri ele aldıkları da ifade edildi. Tunus Cumhurbaşkanlığı daha önce yaptığı açıklamada, siyasi reform gündemini açıklarken ABD'nin Tunus'a destek vereceğini belirtmişti.
Cumhurbaşkanlığı açıklamasında, geçtiğimiz Cumartesi günü gerçekleşen telefon görüşmesinin ‘Cumhurbaşkanı için Anayasa'nın 80. maddesine başvurmayı gerektiren nedenleri açıklama fırsatı’ olduğu belirtildi. Söz konusu açıklamada ‘parlamentonun çatışma ve kan dökülen bir arenaya dönüşmesinin ardından cumhurbaşkanının üstlendiği sorumluluğun bu kararı zorunlu kıldığı, fiziki ve sözlü şiddet sonucu birden fazla kez parlamentonun çalışmalarının aksadığı’ ifade edildi.
Açıklamaya "Bu görüşmede, sonraki aşamalar için hazırlıkların yapıldığı ve iradenin, bu istisnai durumdan normal duruma geçilmesi yönünde olduğu vurgulandı" denildi.
Said geçtiğimiz hafta, hükümeti görevden alıp parlamentoyu askıya aldığı geçtiğimiz Temmuz ayından bu yana, yurtiçinde ve yurtdışında artan eleştirileri bastıracak reformlar için bir takvim uygulamak adına yorulmadan çalıştığını ifade etti.
Binlerce Tunuslu geçtiğimiz hafta uluslararası bağışçılarında bu yöndeki ısrarı doğrultusunda Said’den parlamentonun askıya alınması kararına son vermesini talep ederek başkentte parlamento binası yakınında gösteri düzenledi. Ülke, anayasal düzene dönmek için IMF’den aldığı kredinin askıya alınması adına söz konusu bağışçıların mali yardımına ihtiyaç duyuyor.
Said, kendisini eleştirenlerin ‘Tunus'ta ilk ve tek başarılı Arap Baharı devriminin patlak vermesinden on yıl sonra gelen bir darbe’ olarak nitelendirdiği hamleyle Temmuz ayında yönetimi eline aldı.
Said, aldığı kararları savundu ve yıllarca süren siyasi mücadele ve ekonomik durgunluktan sonra hükümet felcini sona erdirmenin tek yolunun bu icraatlar olduğunu söyledi. Said, devrimden sonra elde edilen hak ve özgürlükleri koruma sözü verdi.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.