Sudan'daki siyasi güçler, Burhan ve Hamduk arasında imzalanan anlaşmayı reddetti

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Sudan'daki siyasi güçler, Burhan ve Hamduk arasında imzalanan anlaşmayı reddetti

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Sudan Meslek Odalar Birliği, eski iktidar ortağı Özgürlük ve Değişim Bildirgesi Güçleri (ÖDBG) ile Komünist Parti; Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan ve Başbakan Abdullah Hamduk arasında imzalanan siyasi anlaşmayı reddettiklerini bildirdi.
Birlikten yapılan açıklamada, "Hamduk ve Burhan arasında bugün imzalanan ihanet anlaşmasını tamamen reddediyoruz. Bu sadece imzalayan tarafları ilgilendiriyor. Anlaşma, darbeyi meşrulaştırmaya yönelik yanlış bir girişimdir" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Abdullah Hamduk'un, bu anlaşmayı imzalaması "siyasi intihar" olarak nitelendirildi.

"Barışçıl yollarla protesto edilme" çağrısı
ÖDBG'den yapılan açıklamada ise bu anlaşmanın, biçim ve içerik açısından reddedildiği vurgulanarak, "Meşru rejimi baltalama, anayasayı devirme ve barışçıl devrimcileri öldürme, taciz, ve diğer belgelenmiş suçlar, darbe liderlerinin derhal yargılanmalarını gerektirir" değerlendirmesinde bulunuldu.
Açıklamada, "Tüm barışçıl, denenmiş ve yenilikçi yöntemlerle devrimcilerle meslek kuruluşları, Direniş Komiteleri ve tüm onurlu insanlarla birlikte bu anlaşmayı yıkmak için çalışıyoruz" görüşü paylaşıldı.
Sudan Komünist Partisi de açıklamasında, söz konusu anlaşmayı, devrimin görevlerinin tamamlanmasına ve canlar verilerek, sivil ve demokratik bir devletin kurulmasına giden yolu engellemeye yönelik bir başka girişim olarak gördü.
Açıklamada, herkese, anlaşmaya ve onu hazırlayanlara karşı kararlı duruş sergileme ve her türlü barışçıl yollarla protesto etme çağrısı yapıldı.

Sudan'da askeri müdahale
Başbakan Abdullah Hamduk ile çok sayıda siyasetçi, 25 Ekim sabahı güvenlik güçlerince gözaltına alınmıştı.
Sudan Ordusu Komutanı Burhan, olağanüstü hal (OHAL) ilan ettiklerini, Egemenlik Konseyi ve kabinenin feshedildiğini, ülkedeki tüm kesimleri temsil edecek teknokrat bir hükümet kurulacağını duyurmuştu.
Sudan'da Egemenlik Konseyi ile yeniden başbakanlığa getirilen Hamduk, 25 Ekim'deki askeri müdahalenin ardından yaşanan yönetim krizini sona erdirmek amacıyla siyasi anlaşmaya imza atmıştı.
Anlaşma kapsamında, Burhan, Hamduk'u başbakanlık görevinden azletme kararını iptal etmişti.
Başbakanlık Ofisi de Hamduk'un, resmen görevine başladığını bildirmişti.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz