Sahel, teröristlerin eline düşmek ile kaos arasında sıkıştı

Sorumluluk merkezi rejimlere ve Fransa’ya ait

Sahel’deki teröristler, tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını kutladılar. (Independent Arabia)
Sahel’deki teröristler, tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını kutladılar. (Independent Arabia)
TT

Sahel, teröristlerin eline düşmek ile kaos arasında sıkıştı

Sahel’deki teröristler, tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını kutladılar. (Independent Arabia)
Sahel’deki teröristler, tutukluların bir kısmının serbest bırakılmasını kutladılar. (Independent Arabia)

Ali Yahya
Sahel Bölgesi, Paris yönetimi kuvvetlerini kuzey Mali'den çektiğini açıkladığından bu yana terör faaliyetlerinde ciddi bir artışa tanıklık ediyor. Söz konusu endişeyle eş zanlı olarak Fransa ve Birleşmiş Milletler askeri saldırılarında terörist unsurlar da etkisiz hale getiriliyor.

Devam eden terör saldırılar
Sahel'deki ülkeler sivilleri, hükümet güçlerini ve yabancıları hedef alan terör saldırılarından kurtulamıyor. Mali’de bir askeri konvoya birkaç gün önce düzenlenen saldırıda 9 asker yaşamını yitirmiş, 11’i de yaralanmıştı. Diğer yandan 15 militan etkisiz hale getirilirken 20 araca da el konuldu.
Nijer’de ise Tillaberi bölgesinde bir camiye düzenlenen saldırıda 10 kişiyi öldüren silahlı grupların Banibango’da bir çarşıyı hedef almaları sonucu 4 kişi öldü. Bazı arabaları ateşe veren gruplar malları ve erzakları da yağmaladılar. Harekete geçen ordu güçleri 11 askerin ölümüne yol açan çatışmada söz konusu gruplardan 40 kişiyi etkisiz hale getirmeyi başardı.
Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre benzer bir sürece tanıklık eden Burkina Faso’da da bu ayın başlarında silahlı kişiler, sahil bölgesinde bir grup sivile saldırarak 10 kişiyi öldürdü, birçoğunu da yaraladı.

Saldırı ve yanıt
Sahel Bölgesi’nde son düzenlenen kanlı saldırıda Nijer'in güneybatısında 25 kişi silahlı kişilerce öldürüldü. Tahu bölgesindeki Tillia Belediye Başkanı Attawane Abeitane salırıya ilişkin şu açıklamada bulundu:
“Motosikletli saldırganlar yerel bir sivil savunma kampına baskın düzenledi. Nijer güvenlik güçlerinin bölgedeki saldırıya yanıt verdi. Silahlı çatışmalar birkaç saat boyunca sürdü.”
Kısa süre sonra Fransız güçleri de saldırıya cevap verdi. Düzenlenen hava saldırısında yaklaşık 20 terörist öldürüldü. Fransa Genelkurmay Başkanlığı, olayın Mali sınırına 1,5 kilometre uzaklıkta, Sahel ve Sahra DEAŞ’ının faaliyet gösterdiği bölgede kaydedildiğini duyurdu.

Kabileler arası misilleme
Siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler profesörü Abdulvahhab Hafyan, bölgedeki kaosun sık tekrar ettiğini ve sivillerin öldürülmesi nedeniyle aşiretler arasında misillemeler yaşandığını belirtti. Bu nedenle saldırıların yoğunlaştığını aktardı.
Devletin başarısızlığı neticesinde kargaşaya yol açan keskin aşiretsel ve etnik bölünme ile çatışmaların Fransızların geri çekilmesiyle körüklendiğini belirten Hafyan sözlerini şöyle sürdürdü:
“Kuzey Nijer ve Mali'deki kanlı çatışmalar gelecekte parlayacak. Ancak etnik çatışmalar siyasi amaçlar doğrultusunda, terörist gruplar için yakıt rolü oynuyor.”
Sorumluluğun merkezi rejimlerde ve herhangi bir yumuşak geçiş planı olmaksızın çekilen Fransa'da olduğunu söyleyen Hafyan, güvenlik ve istikrarın yeniden sağlanmasının merkezi yetkililerin diyalog kurmasından, söz konusu kesimleri siyasi sürece ve devlet inşa sürecine entegre etmesinden geçtiğini vurguladı.
Komşu ülkelerin taraflar arasındaki sürtüşmeyi sona erdirmede aktif rol oynayabileceğini belirten Hafyan, bunu başarmak için merkezi hükümetlere baskı yapabileceğini kaydetti. Ancak söz konusu ülkelerin pozisyonlarının değişken olduğuna dikkat çekti.

Silahlı şiddet, katil ve yerinden etme
Bölgede yaşanan şiddet, merkezi yetkilileri bazı köyleri boşaltmaya, nüfusu daha büyük köylerde toplamaya zorluyor. Özellikle Burkina Faso, Mali ve Nijer'de milyonlarca kişi evlerini terk etmek zorunda kalıyor. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, son iki yılda, yalnızca Burkina Faso'da 1,3 milyon kişinin yerinden olduğu tahmininde bulundu.
Fransa Araştırma ve Uluslararası Politikalar Merkezi’nin yayınladığı araştırmaya göre Fransa başta DEAŞ'ın Büyük Sahra Çölü örgütü lideri Adnan Ebu Velid el-Sahravi'nin ağustos ayı ortalarında öldürülmesi olmak üzere Batı Afrika kıyılarındaki terör örgütleri liderlerine ağır darbeler indirdi. Merkez aynı zamanda bu başarının Sahel Bölgesi’ndeki DEAŞ’ın çöküşün eşiğinde olduğu anlamına gelmediğini, terörle mücadeleyi sekteye uğratan gelişmelerin ardından bölge güçlerinin yürüttüğü görevin daha karmaşık hale geldiğini vurguladı.

Durumun kötü yönetimi
Siyaset bilimi alanında çalışmalar yürüten Profesörü Mebruk Kahi de konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sahel'de terör saldırılarının artması, Fransa'nın durumu kötü yönetmesinin ve güvenlik yaklaşımındaki başarısızlığının yanı sıra Mali ve Çad'daki siyasi ve güvenlik istikrarsızlığının ve Nijer, Burkina Faso ve Moritanya'da iç tartışmaya sahne olan, terörist grupların silahsız sivilleri öldürmense imkan tanıyan kırılganlığın kaçınılmaz bir sonucu sayılıyor. Terörizm hiçbir zaman güçlü olmadı ancak zayıf güvenlik performansı ve Sahel ülkeleri arasındaki koordinasyon eksikliği suç gruplarına imkan sağladı. Şu an El Kaide ile DEAŞ arasında bölgeyi yönetmek için bir mücadelede olduğundan bahsetmek mümkün değil.”



Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
TT

Kanal 12: Trump, Noel'den önce Sisi ve Netanyahu'yu bir araya getirerek Gazze planının ikinci aşamasına geçişi duyurmak istiyor

ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Beyaz Saray'da karşılarken (Arşiv - Reuters)

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun yaklaşan ABD ziyareti kapsamında bazı ek görüşmeler yapılması bekleniyor. Netanyahu'nun 29 Aralık'ta ABD Başkanı Donald Trump ile Florida'daki tatil beldesinde bir araya gelmesi ve bazı üst düzey toplantılara katılması planlanıyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre bu ziyaret, ABD yönetiminin Gazze Şeridi için bir barış planında ilerleme kaydetme çabalarının bir parçası.

Pazartesi günü yayınlanan habere göre Beyaz Saray, İsrail'in Gazze ile ilgili Kahire ile stratejik bir anlaşmayı onaylamasını sağlamak için Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Florida'daki toplantıya davet etmeye çalışıyor.

Netanyahu'nun Florida'da sekiz gün kalması ve Trump ile iki görüşme gerçekleştirmesi planlanıyor. Ayrıca ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, Dışişleri Bakanı Marco Rubio ve Savunma Bakanı Pete Hegseth ile de görüşmeler yapacak.

Kanal 12, ABD'li yetkililerin Tel Aviv'e, Trump'ın Noel'den önce Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta sivil yönetim prototipini de içeren Gazze'deki barış planının ikinci aşamasına geçişi duyurmayı hedeflediğini bildirdiklerini aktardı.

Axios haber sitesi pazar günü, ABD’li ve İsrailli kaynaklara dayandırdığı haberinde, Beyaz Saray'ın iki yıldan fazla bir süre önce Gazze'de savaşın patlak vermesinden bu yana hiçbir temas kurmayan Sisi ve Netanyahu arasında bir zirveye aracılık etmeye çalıştığını bildirdi.

Ancak ABD'li yetkililer, Netanyahu'nun önce İsrail ile Mısır arasında stratejik bir doğalgaz anlaşmasını kabul etmesi ve Sisi'yi bir görüşmeye ikna edecek diğer adımları atması gerektiğini belirtiyor.

Axios, ABD'nin Lübnan ve Suriye dahil olmak üzere Arap ülkelerine teknoloji ve enerji gibi alanlarda ekonomik teşvikler sunarak İsrail ile ilişkiler kurmalarını sağlamayı amaçlayan benzer girişimleri değerlendirdiğini doğruladı.

ABD'li yetkililer, Gazze'deki ateşkesi istikrara kavuşturma ve barış sürecini ilerletme çabalarıyla paralel olarak bunu başarmayı umuyor.

Axios, ABD Başkanı Trump’ın danışmanı ve damadı Jared Kushner'in Netanyahu’ya İsrail’in ‘barış sürecinde ekonomik diplomasiye ve özel sektörün katılımına’ ihtiyacı olduğunu söylediğini aktardı.

Netanyahu, daha önce ekim ayında Mısır'ın Şarm eş-Şeyh kentinde düzenlenen ve Trump’ın desteğiyle koordine edilen Gazze’de Barış Zirvesi’ne katılmamıştı.


Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
TT

Şara, güçlü Suriye vaadini yineledi

Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)
Cumhurbaşkanı Şara, Beşşar Esed rejiminin düşüşünün yıldönümünü kutlamak için dün Şam'daki Emevi Meydanı'nda toplanan Suriyelileri selamlıyor (AP)

Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara, dün yaptığı açıklamada, ülkesinin herhangi bir mezhebe karşı ihlallerin tekrarlanmaması için çalışacağını belirtirken geçiş dönemi adaletinin sağlanması konusundaki kararlılığını bir kez daha vurguladı.

Şam'daki Konferans Sarayı'nda Esed rejiminin düşüşünün birinci yıldönümü kutlamaları sırasında yaptığı konuşmada Şara, bir yıl önce Şam'a geldiğinde giydiği yeşil askeri üniformasıyla kalabalığın karşısına çıktı.

Despotizm ve zulüm dönemiyle tarihi bir kopuşu ve adalet, iyilik, vatandaşlık ve bir arada yaşama temelli yeni bir şafağı ilan eden Şara, halkın bilgi ve hesap verme hakkı ile ardından hesaplaşma veya uzlaşma hakkının devletin istikrarının temeli olduğunu ve ihlallerin tekrarlanmayacağının garantisi olduğunu vurguladı.

Çok sayıda destekçisinin önünde yaptığı konuşmada Şara, ‘güçlü bir Suriye’ inşa etmek ve ‘halkının fedakarlıklarına layık’ bir gelecek için Suriyelilerin ortak çabasının önemini vurguladı. Şara, Suriye halkına karşı suç işleyen ve yasaları ihlal edenlerin hesap vermesi, mağdurların haklarının korunması, adaletin sağlanması ve halkın bilgi, hesap verebilirlik ve şeffaflık haklarının korunması için geçiş dönemi adaleti ilkesine bağlı kalmaya devam ettiğinin altını bir kez daha çizdi.

Öte yandan ABD Kongresi uzun süren tartışmaların ardından Suriye’ye uygulanan Caesar (Sezar) Yasası yaptırımlarını kalıcı olarak kaldırma kararı aldı. Böylece, beş yılı aşkın bir süredir Esed rejimine uygulanan ağır yaptırımların yükü altında ezilen ülke için geçmişin sayfaları kapatıldı ve umut dolu yeni bir sayfa açıldı.

ABD Temsilciler Meclisi İçtüzük Komisyonu, gelecek yıl için nihai savunma bütçe tasarısının metnini yayınladı. Tasarıda, yaptırımları bağlayıcı koşullar olmadan veya yeniden uygulanması için koşullar eklemeden kaldıran bir hüküm yer alıyordu.

Bazı muhalif temsilcilerin yaptırımları koşulsuz olarak kaldırmaya ikna etmek için aylarca süren yoğun siyasi çabaların ardından yaptırımlar kaldırıldı.


Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
TT

Gözler Gazze anlaşmasının ikinci aşamasında

Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)
Hamas mensupları dün, Mısırlı bir ekibin Kızılhaç mensuplarıyla birlikte Gazze Şehri'nde son İsrail rehinesinin cesedini aradığı bölgeyi güvenlik altına aldı (AFP)

Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçilmesi yönünde ortak bir çaba içinde, dolaylı müzakerelerin ileri aşamasına geçilmesinin önünü açmak için "daha ciddi" görüşmelerin devam ettiği belirtiliyor. Hamas hareketi içindeki bilgili kaynaklardan gelen açıklamalara göre beklenen görüşmelerin, bu ay sonu veya gelecek ay başında yapılması bekleniyor.

Şarku'l Avsat'a bilgi veren kaynaklar, Kahire'de düzenlenecek kapsamlı bir Filistin ulusal toplantısı için hazırlıkların sürdüğünü, önemli ve acil konularda anlaşmaya varıldığını belirtti.

Fetih Sözcüsü Abdülfettah Devle ise özel açıklamasında, Gazze Şeridi'ni yönetecek bir komitenin kurulmasına ilişkin duyurunun "yakında yapılmasının muhtemel" olduğunu belirterek, beklenen oluşumun Filistin vizyonuyla uyumlu olmasının önemini vurguladı. Devle, "belgelenmiş ve resmi bir anlaşma yayınlanana kadar" belirli bir tarih vermedi.