UNICEF: Lübnan'daki ekonomik krizin çocuklara olumsuz etkisi artıyor

Beyrut'ta çöplükte ihtiyacı olanı arayan çocuklar (AP)
Beyrut'ta çöplükte ihtiyacı olanı arayan çocuklar (AP)
TT

UNICEF: Lübnan'daki ekonomik krizin çocuklara olumsuz etkisi artıyor

Beyrut'ta çöplükte ihtiyacı olanı arayan çocuklar (AP)
Beyrut'ta çöplükte ihtiyacı olanı arayan çocuklar (AP)

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Lübnan'daki ekonomik krizin çocuklara yönelik olumsuz etkisinin gittikçe arttığını bildirdi.
UNICEF Lübnan Temsilcisi Yukie Mokuo, başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, kurumun son 6 ayda yaptığı ve ülkedeki yaşam koşullarının kötüleşmesine bağlı olarak çocukların durumunu yansıtan anket ve araştırmaların sonuçlarını paylaştı.
Mokuo, mevcut ekonomik krizin çocuklara yönelik olumsuz etkilerinin aşamalı olarak arttığını, ufukta herhangi bir çözümün ise görünmediğini söyledi.

Çocukların yüzde 34'ü ihtiyacı olan sağlık hizmetini alamıyor
Yapılan anket ve araştırma sonuçlarına göre Lübnan'da açlık çeken, ailesinin geçimine katkı sağlamak için çalışmak zorunda kalan ve sağlık hizmetinden mahrum bulunan çocuk sayısının arttığını ifade eden Mokuo, çocukların yaklaşık yüzde 34'ünün ihtiyacı olan sağlık hizmetini alamadığını belirtti.
Mokuo, ilaç fiyatlarındaki artışın, birçok aileyi çocuklarının tedavi masraflarını karşılayamayacak duruma düşürdüğünü söyledi.
"Yüksek enflasyon, fakirliğin artması ve işsizlik nedeniyle her 10 aileden 7'si, gıda ihtiyacını ancak biriken faturalarını ödemeyerek ya da kredilerle karşılamak zorunda kalıyor" diyen Mokuo, son verilere göre her 10 Lübnanlıdan 8'inin fakirlik içinde yaşadığını kaydetti.
Lübnan hükümeti, 16 Kasım'da kalp, tansiyon gibi çeşitli kronik hastalıkların tedavisinde kullanılanlar dahil bazı ilaçlara yönelik sübvansiyonun bir kısmını kesmişti.

Lübnan'daki ekonomik kriz
Lübnan, özellikle 2019'dan bu yana ciddi bir ekonomik krizle mücadele ediyor.
Merkez Bankasındaki dolar likidite sorunu ve döviz rezervlerinin erimesi, ülkede başka ciddi krizlerin de patlak vermesine yol açtı.
Lübnan lirası ABD doları karşısında yüzde 90'a varan bir değer kaybı yaşadı ve ülkede resmi olmayan verilere göre enflasyon yüzde 700 arttı.
Birleşmiş Milletlerin (BM), 1 Temmuz'da yayımladığı değerlendirme raporunda, Lübnanlıların yarısından fazlasının yoksulluk sınırı altında yaşadığı, yaşam şartlarının 1975-1990 yıllarındaki iç savaş döneminden bile daha kötü olduğu vurgulandı.
Birleşmiş Milletler Batı Asya Ekonomik ve Sosyal Komisyonuna göre, 2021 yılı itibarıyla Lübnan nüfusunun yüzde 74'ü yoksulluk sıkıntısı çekiyor.
Uluslararası Para Fonunun 2020'ye ait raporuna göre de Lübnan'da kişi başına düşen yıllık gelir yaşanan krizden sonra 8 bin dolardan 3 bin doların altına kadar düştü.



Ukrayna, Hazar Denizi'nde Rus savaş gemisini İHA’larla hedef aldığını duyurdu

Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, bu ayın ortasında Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki bir limanda Rus denizaltısının İHA ile hedef alındığı görülüyor (Reuters)
Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, bu ayın ortasında Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki bir limanda Rus denizaltısının İHA ile hedef alındığı görülüyor (Reuters)
TT

Ukrayna, Hazar Denizi'nde Rus savaş gemisini İHA’larla hedef aldığını duyurdu

Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, bu ayın ortasında Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki bir limanda Rus denizaltısının İHA ile hedef alındığı görülüyor (Reuters)
Ukrayna Güvenlik Servisi tarafından yayınlanan bir fotoğrafta, bu ayın ortasında Rusya'nın Krasnodar bölgesindeki bir limanda Rus denizaltısının İHA ile hedef alındığı görülüyor (Reuters)

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı bugün Telegram uygulaması aracılığıyla, gece yarısından sonra Hazar Denizi'nde bir Rus savaş gemisini insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldığını duyurdu.

Bölge, Ukrayna kıyılarından bin 800 kilometreden fazla uzakta bulunuyor. Genelkurmay Başkanlığı, Ochotnik (Balıkçı) gemisinin, petrol ve doğalgaz üretim platformunun yakınlarında devriye gezerken bombalandığını belirtti.

Genelkurmay Başkanlığı ayrıca, Lukoil'e ait bir sondaj platformunun bombalandığını ve bu tesisin Rus kuvvetlerine ikmalde yardımcı olduğunu kaydetti.

Şunu belirtmek gerekir ki, ABD Hazine Bakanlığı ekim ayı sonlarında Lukoil ve Rusya'nın en büyük petrol şirketi Rosneft'e yaptırımlar uyguladı.

Washington, yaptırımların Moskova'nın "Ukrayna'daki savaşı sona erdirmek için barış sürecine ciddi bir bağlılık göstermemesinden" kaynaklandığını belirtmişti.

Ukrayna, 2 bin kilometreden fazla menzile sahip savaş dronları geliştirdiğini açıkladı.

Genelkurmay Başkanlığı açıklamasında, "Savunma kuvvetleri, işgalcilerin saldırı kabiliyetlerini zayıflatmak ve Rusya Federasyonu'nu Ukrayna'ya karşı silahlı saldırganlığını durdurmaya zorlamak için önlemler almaya devam edecektir" ifadeleri yer aldı.


ABD'nin Gazze'de turizm merkezi kurma planı: "Türkiye'ye de brifing verildi"

İsrail ordusunun saldırıları sonucu Gazze'de 70 milyon tonluk moloz oluştu (AFP)
İsrail ordusunun saldırıları sonucu Gazze'de 70 milyon tonluk moloz oluştu (AFP)
TT

ABD'nin Gazze'de turizm merkezi kurma planı: "Türkiye'ye de brifing verildi"

İsrail ordusunun saldırıları sonucu Gazze'de 70 milyon tonluk moloz oluştu (AFP)
İsrail ordusunun saldırıları sonucu Gazze'de 70 milyon tonluk moloz oluştu (AFP)

ABD, Gazze Şeridi'ni tatil merkezine dönüştürmek için hazırladığı "Project Sunrise" planını paylaştı.

Kimliklerinin açıklanmaması şartıyla Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer, projenin ilk 10 yıldaki maliyetinin 112 milyar doları aşacağını söylüyor.

Planın, ABD Başkanı Donald Trump'ın Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff ve Başkan'ın damadı Jared Kushner liderliğindeki bir ekip tarafından son 45 günde hazırlandığı aktarılıyor.

Yetkililer, "hassas ancak gizli olmayan" diye nitelendirilen 32 PowerPoint sunumundan oluşan proje brifinginin Körfez ülkeleri, Türkiye ve Mısır'la paylaşıldığını savunuyor. Toplantının ne zaman yapıldığı hakkında bilgi verilmiyor.

Planın "Gazze Şeridi'ni yeniden inşa etmek ve Filistinlileri yoksulluktan kurtarmak için 4 aşamalı bir vizyon" olarak sunulduğu yazılıyor.

Toplamda 20 yıl sürmesi öngörülen inşaat projesi, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah ve Han Yunus'tan başlayıp Gazze Şehri'nde son bulacak.

Bölgede infilak etmemiş patlayıcıların temizlenmesi ve Hamas'a ait tünel sisteminin imha edilmesi planlanıyor. Bu süreçte Gazzeliler için geçici barınak ve sağlık merkezleri kurulacağı da belirtiliyor.

Sözkonusu aşamaların tamamlanmasının ardından bölgeye lüks konutlar, oteller ve yüksek teknolojili bir demiryolu sistemi kurulması öngörülüyor.

Proje kapsamında "Yeni Refah" adlı bir şehir de inşa edilecek. Gazze Şeridi'nin "yönetim merkezi" haline getirilecek kentte 100 binden fazla konut, 200'den fazla okul, 180'i aşkın cami ve 75 tıbbi tesis yer alacak.

Gazze'nin "akıllı şehir" olarak yeniden tasarlanacağı plana göre bölgedeki inşaatlar uzun vadede 55 milyar doların üzerinde yatırım getirisi sağlayacak.
 

Görsel kaldırıldı.İsrail ordusunun çoğu kadın ve çocuk en az 70 bin kişiyi katlettiği Gazze'nin tatil merkezine dönüştürülmesi planlanıyor (WSJ)

Trump, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'yla 4 Şubat'ta düzenlediği basın toplantısında, Gazze Şeridi'ni "Ortadoğu'nun Rivierası'na" dönüştürmek istediğini söyleyerek büyük tepki çekmişti.

Cumhuriyetçi lider, Gazze'deki Filistinlilerin komşu ülkelere gönderileceğini ve ABD'nin bölgeyi "sahipleneceğini" söylemişti.

Diğer yandan Gazze savaşının sonlandırılması için ABD öncülüğünde hazırlanan 20 maddelik barış planı 10 Ekim'de devreye girmişti. Anlaşmanın garantörleri arasında Türkiye, Mısır ve Katar var.

Plan kapsamında Hamas'ın silah bırakması ve Gazze'nin geleceğinde söz sahibi olmaması isteniyor. Bunun yerine Gazze Şeridi'nin yönetiminin Filistinlilerin yer alacağı bir teknokratlar komitesine geçici olarak devredilmesi planlanıyor. Trump'ın başkanlık edeceği Barış Kurulu'na ek olarak bölgeye Uluslararası İstikrar Gücü (ISF) konuşlandırılması öngörülüyor.

Anlaşmanın ilk aşamasında Hamas ve İsrail arasında rehine takası gerçekleştirilmişti. Ayrıca İsrail askerleri belirlenen "sarı hatta" geri çekilmişti. İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin yaklaşık yüzde 53'ünü kontrol ediyor.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Times of Israel


Google, ABD vizesine sahip çalışanlarını uluslararası seyahatlerden kaçınmaları konusunda uyardı

Google logosu (Reuters)
Google logosu (Reuters)
TT

Google, ABD vizesine sahip çalışanlarını uluslararası seyahatlerden kaçınmaları konusunda uyardı

Google logosu (Reuters)
Google logosu (Reuters)

Business Insider, şirket içi bir e-postaya atıfta bulunarak, Alphabet'e bağlı Google'ın, elçiliklerdeki gecikmeler nedeniyle ABD vizesi olan bazı çalışanlarına uluslararası seyahatten kaçınmalarını tavsiye ettiğini bildirdi.

Reuters tarafından da yayınlanan haberde, şirket yetkilisi tarafından perşembe günü gönderilen e-postada, ABD'ye yeniden giriş için vize damgasına ihtiyaç duyan çalışanların, vize işlem sürelerinin uzaması nedeniyle ülkeyi terk etmemeleri konusunda uyarıldığı belirtildi.

Habere göre, notta bazı ABD büyükelçilikleri ve konsolosluklarının vize randevularında 12 aya kadar gecikmeler yaşadığı ve uluslararası seyahatin "Amerika Birleşik Devletleri'nden uzun süreli ayrılık riskini taşıdığı" uyarısında bulunuldu.

Trump yönetimi, bu ay, yüksek vasıflı işçiler için H-1B vizesi başvurularının sosyal medya hesaplarının incelenmesi de dahil olmak üzere, başvuru sahiplerine yönelik denetimin artırılacağını duyurdu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre bir e-postada, Google'ın ana şirketi Alphabet, eylül ayında çalışanlarına uluslararası seyahatlerden kaçınmalarını ve H-1B vizesi sahiplerinin Amerika Birleşik Devletleri'nde kalmalarını şiddetle tavsiye etti.