Aspirin kalp hastaları için riski artırıyor

Yapılan bir çalışma aspirinin kalp hastalarının kalp yetmezliği riskini artırdığını gösterdi

Aspirin kalp hastaları için riski artırıyor
TT

Aspirin kalp hastaları için riski artırıyor

Aspirin kalp hastaları için riski artırıyor

Birleşik Krallık merkezli sağlık temalı internet portalı Medical Express, aspirin kullanımının, kalp yetmezliğine yatkınlık oluşturan faktörlerden en az birine sahip olan kişilerde kalp yetmezliği riskini yüzde 26 oranında artırdığı sonucuna varan yeni bir çalışmanın sonuçlarını yayınladı.
Siteye göre, Avrupa Kardiyoloji Derneği (ESC) çalışmayı "ESC Kalp Yetmezliği" dergisinde yayınladı.
Yeni çalışmanın sonuçları; sigara, obezite, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, diyabet ve kardiyovasküler hastalığın da aralarında bulunduğu faktörlerin, predispozan faktörler olduğunu ortaya koydu.
Çalışmanın yazarı Almanya Freiburg Üniversitesi’nden Dr. Blerim Mujage şu ifadeleri kullandı: “Bu çalışma, kalp yetmezliği için en az bir risk faktörü olan kişiler arasında aspirin kullananların, ilacı kullanmayanlara göre daha geç hastalığa yakalanma olasılığının daha yüksek olduğunu öne süren ilk çalışma. Bulgular doğrulama gerektirse de aspirin ve kalp yetmezliği arasındaki potansiyel bağlantının açıklığa kavuşturulması gerekiyor.”
Aspirinin kalp yetmezliği üzerindeki etkisinin tartışmalı olduğu unutulmamalıdır. Yeni çalışma, kalp hastalığı olan ve olmayan kişilerde aspirinin kalp yetmezliği insidansı ile ilişkisini ve ilacın kullanımının risk altındaki kişilerde yeni kalp yetmezliği teşhisinde bulunulmasıyla ilişkisi olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladı. Analize, kalp yetmezliği riski taşıyan 30.827 kişi dahil edilirken; sigara, obezite, yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet ve kardiyovasküler hastalıktan biri veya birden fazlasından muzdarip olanlara "riskli" denildi. Araştırmacılar aspirin kullanımı ile kalp yetmezliği arasındaki ilişkiyi; cinsiyet, yaş, vücut kitle indeksi, sigara, alkol kullanımı, tansiyon, kalp hızı, kan kolesterolü, kreatinin, hipertansiyon, diyabet, kardiyovasküler hastalık, rezonans tedavisi, kalsiyum kanal blokerleri, diüretikler, beta blokerler ve lipid düşürücü ilaçları dikkate alarak değerlendirdi. Değerlendirmeden sonra aspirin almanın bağımsız olarak kalp yetmezliği riskini yüzde 26 artırdığı sonucuna ulaştılar.
Sonuçların tutarlılığını kontrol etmek için araştırmacılar, aspirin kullanıcılarının kalp yetmezliği risk faktörleri açısından kullanmayanlarla uyumuna baktıktan sonra analizi tekrarladılar. Bu uyum analizinde, aspirinin kalp yetmezliği riskinde %26 artışa neden olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuçların daha fazla doğrulanması için, kardiyovasküler hastalık öyküsü olan hastalar dışarda bırakıldıktan sonra analiz tekrarlandı.
Kardiyovasküler hastalığı olmayan 22 bin 690 katılımcıda (yüzde 74), aspirin kullanımın kalp yetmezliği riskinde yüzde 27 artışa neden olduğu görüldü.



Yellowstone Kalderası'ndaki volkanik aktivitenin hareket ettiği bulundu

Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
TT

Yellowstone Kalderası'ndaki volkanik aktivitenin hareket ettiği bulundu

Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)
Yellowstone Ulusal Parkı'ndaki süper yanardağın üzerinde dünyanın en büyük kaplıcalarından biri yer alıyor (Reuters)

ABD'deki Yellowstone Kalderası'nın derinlerindeki volkanik aktivitenin kuzeydoğuya doğru kaymaya başlamış olabileceği bulundu.

Süper yanardağ sınıfında yer alan Yellowstone Kalderası, yeryüzündeki en büyük volkanik sistemlerden biri. 

En az bir kere 1000 kilometreküp malzeme salan sistemleri ifade eden süper yanardağlar, yeraltında sıkışan magmanın patlama sonucu dışarı fışkırmasıyla devasa kraterler, yani kalderalar oluşturuyor. 

Yellowstone Kalderası'nın son 2 milyon yıl içinde küçük patlamaların yanı sıra kaldera oluşturan üç büyük patlama geçirdiği biliniyor. 

Bu büyük püskürmelere riyolitik magmanın yol açtığı tahmin ediliyor. Silika bakımından zengin ve yavaş hareket eden riyolitik magmanın, Yellowstone bölgesinin altında büyük miktarda depolandığı düşünülüyor.

Daha önce edinilen bulgular ayrıca bunun altında silika miktarı az, yüksek oranda demir ve magnezyum içeren bazaltik magma rezervleri olduğuna işaret ediyor.

ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu'ndan bilim insanları, iki tür magmanın elektriği iletme becerisindeki farktan yola çıkarak Yellowstone Kalderası'nın altındaki magma dağılımını yeni bir yöntemle hesapladı. 

Dünya'nın manyetik alanındaki değişimleri inceleyerek yerkabuğunun altında saklanan magmanın dağılımını gösteren bir model oluşturdular.

Hakemli dergi Nature'da dün (1 Ocak) yayımlanan çalışmaya göre Yellowstone'un altındaki en az 7 ayrı bölgede yüksek magma içeriği bulunuyor ve bazıları birbirini besliyor. 

Bölgelerin bir kısmı yerin 4 kilometre altında yer alırken, bazıları 47 kilometre derine uzanıyor. 

Araştırmacılar, kalderanın batısındaki volkanik aktivitenin azalarak yeni patlamaların kuzeydoğu kısmında yaşanabileceğini gösteren bulgular da edindi. 

Bu bölgenin altında, daha önce kaldera oluşturan patlamalarda açığa çıkan seviyelerde magma bulunduğu sanılıyor. 

Çalışmaya göre alt kabuktaki devasa bazaltik magma rezervuarları, üst kabuktaki riyolitik magma odacıklarını ısıtıp muhafaza ediyor. Bazaltik magmanın içeri girebilmesi için riyolitik magma odacıklarının tamamen soğuması gerektiği tahmin ediliyor.

Bilim insanları, Yellowstone Kalderası'nda bir sonraki patlamanın ne zaman yaşanacağını belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. 

Independent Türkçe, Science Alert, Newsweek, Nature