Erken ve beklenmedik don, Kuzey Buz Denizi'nde Rusya kıyıları açıklarındaki en az 18 yük gemisini buzda sıkıştırdı.
Norveç merkezli haber sitesi Barents Sea Observer'a göre Laptev Denizi ve Doğu Sibirya Denizi'nin çoğunu 30 cm kalınlığa varan bir buz tabakası kapladı.
Geçen yıllar boyunca iklim değişikliğinin neden olduğu daha sıcak hava koşulları gemilerin Rusya'nın kuzey deniz yolunun bazı kısımlarını kasımda sorunsuz geçmesine imkan vermişti.
Erken dona hazırlıksız yakalanan nakliye şirketleri şimdi buzkıranların gemilerine ulaşması için günlerce beklemek zorunda kalabilir.
Yaşananlardan ötürü şirketler Rusya'nın Meteoroloji Dairesi'ni hatalı bir hava tahmini yapmakla suçluyor.
Güzergahta mahsur kalan gemilerden The Mikhail Somov'un kaptanı Viktor Gil, durumun "hayli vahim" olduğunu söyledi.
Mürettebatın bir buzkıran onlara yaklaşık bir hafta içinde ulaşana dek yetecek kadar erzaka sahip olduğunu ekledi.
Rusya'nın nükleer enerjili buzkıran filosunu yöneten, devlete ait nükleer enerji şirketi Rosatom'un genel müdürü Aleksey Likhaçov pazartesi günü yaptığı açıklamada mahsur kalanlar arasında Hong Kong ve Marshall Adaları bandıralı gemiler olduğunu söyledi.
Gemilerin 5 ayrı noktada mahsur kalmış olmasının Moskova'yı endişelendirmesi muhtemel.
İklim değişikliği Avrupa ve Asya arasında yeni rotalar açtığı için Kremlin daha önce kuzey deniz yoluna çok büyük meblağlarda yatırım yapmıştı.
Rusya'nın Kuzey Kutbu'na bakan kıyı şeridi boyunca binlerce kilometreyi kapsayan rota Almanya'daki Hamburg'dan Mısır'daki Süveyş Kanalı aracılığıyla Tokyo'ya yapılacak bir yolculuğu yaklaşık 14 gün kısaltabilir.
Rusya'ya ait bir tanker olan Christophe de Margerie, buzkıranların yardımı olmadan kuzey deniz yolunu geçen ilk gemi olmuştu.
Güzergahtaki yük hacimleri son 10 yılda yaklaşık 10 kat artarak geçen yıl tahminen 32 milyon tona ulaştı.
Rusya Devlet Başkanı Putin daha önce bu rakamın 2024'e kadar neredeyse üç katına çıkmasını istediğini söylemişti.
Rusya'daki yetkililer aralarında iki petrol tankeri ve yük gemilerinin de olduğu mahsur kalmış gemileri kurtarmak için iki buzkıran gönderdi. Yetkililer gemileri gelecek aya kadar serbest kılmayı umduklarını söyledi.
Denizin üstü, Rusya'nın Kuzey Kutbu'na bakan kıyılarında ekimde kaydedilen sıcaklık normalden 4 santigrat derece kadar daha yüksek olmasına rağmen buz tuttu.
Independent Türkçe
Kuzey Buz Denizi aniden donunca birçok gemi Rusya açıklarında buzda sıkıştı
https://turkish.aawsat.com/home/article/3322271/kuzey-buz-denizi-aniden-donunca-bir%C3%A7ok-gemi-rusya-a%C3%A7%C4%B1klar%C4%B1nda-buzda-s%C4%B1k%C4%B1%C5%9Ft%C4%B1
Kuzey Buz Denizi aniden donunca birçok gemi Rusya açıklarında buzda sıkıştı
(Unsplash)
Kuzey Buz Denizi aniden donunca birçok gemi Rusya açıklarında buzda sıkıştı
(Unsplash)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler'in medya kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle yaptığı toplantıdan (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera ve SDG lideri Mazlum Abdi, 10 Mart 2025'te SDG'nin Suriye ordusuna entegre olma anlaşmasını imzalarken (EPA)
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve ABD’nin Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, geçtiğimiz salı günü Dışişleri Bakanlığı'nda gerçekleştirdikleri görüşmede, SDG’nin Suriye ordusuna entegrasyonu anlaşmasının uygulanmasını ele aldılar. (Dışişleri Bakanlığı)
Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve Suriye Savunma Bakanı Murhaf Ebu Kasra, geçtiğimiz ağustos ayında Ankara ile Şam arasında askeri iş birliğine ilişkin mutabakat zaptının imzalanması sırasında (Milli Savunma Bakanlığı)
Suriye'nin kuzeyinde tünelleri temizleme çalışması yapan Türk askerleri (Milli Savunma Bakanlığı)
GKRY Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn’ın katılımıyla Lübnan Bayındırlık Bakanı Fayez Rassami ile belgeleri imzaladı, 26 Kasım (AFP)
Total Energies tarafından yayınlanan bu tarihsiz fotoğraf, 16 Ağustos 2023 Çarşamba günü Akdeniz'deki yerine ulaşan Transocean Barents sondaj platformunu gösteriyor