Çin, koronavirüs vakalarının artmasının ardından yüzlerce uçuşu iptal etti

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)
TT

Çin, koronavirüs vakalarının artmasının ardından yüzlerce uçuşu iptal etti

Fotoğraf (AFP)
Fotoğraf (AFP)

Çin hükümeti cuma günü yaptığını açıklamada Şanghay’da yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı vakaların yeniden artmasının ardından turistlik faaliyetlerin askıya alındığını, birçok okulun kapatıldığını ve yüzlerce uçuşun iptal edildiğini duyurdu.
Şanghay'da koronavirüs vakalarının artması, Kış Olimpiyatları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanan Pekin yönetimi üzerindeki baskı yaratıyor.
Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Çin, 4 Şubat’ta başlayacak olan Pekin 2022 Kış Olimpiyat Oyunları öncesinde koronavirüs vakalarını önlemeyi amaçlayan bir sağlık politikası benimsemek istiyor.
Bu doğrultuda ülkeye girişlere katı kısıtlamalar getirilmesi, zorunlu karantina uygulanması ve az sayıda dahi olsa vaka tespit dilen bölgelerde geniş bir aşı kampanyası başlatılması hedefleniyor.
Ayrıca tüm hareketler, vakalarla temas tespit edilmesini sağlayan mobil uygulamalar aracılığıyla da yakından takip ediliyor.
Yerel yetkililer tarafından perşembe günü yapılan açıklamada, geçen hafta Şanghay bölgesinde seyahat eden, koronavirüse karşı aşılarını yaptırmış üç arkadaşın Kovid-19 testinin pozitif çıktığı kaydedildi.
‘Farifly’ adlı özel internet sitesinin haberine göre virüsün diğer bölgelere yayılmasını önlemek için cuma günü Çin ekonomik başkentinin iki havalimanından 500'den fazla uçuş iptal edildi.
Şanghay Belediyesi aynı zamanda test sonucu pozitif çıkan üç vakanın, ziyaret ettiği bölgenin yakındaki Suzhou şehrine yapılan tüm grup gezilerini de askıya aldı.
Yaklaşık 13 milyon nüfusa sahip Suzhou şehri, İmparatorluk Bahçeleri ve Kanalları ile ünlü.
Turistlik mevkilerini kapatan şehir, başka bir bölgeye gitmek isteyenlerden negatif koronavirüs testi sonucu talep ediyor.
Resmi medyada yer alan haberlere göre geniş bir bölgede kurulu Şanghay’da çalışanlar arasında koronavirüse bağlı enfeksiyon tespit edilmesinin ardından üniversite yerleşkesi karantina altına alındı.
Çin cuma günü, son 24 saatte yeni tip koronavirüse (Kovid-19) bağlı 13 yeni vakanın tespit edildiğini duyurdu.
Ülke genelinde kayıtlara geçen vaka sayısı dünya genelindeki durumla kıyaslanamayacak kadar az olmasına ve yetkililerin geçen aydan bu yana vakaları sınırlamak için teyakkuz halinde olmasına karşın virüs birçok eyalete yayıldı.
Pekin Kış Olimpiyatları, sporcuları nüfusun geri kalanından ayıran bir alanda düzenlenecek.  Olimpiyatlara katılan yaklaşık 3 bin sporcunun, Kovid-19’a karşı aşı yaptırması ya da ülkeye ulaşım sağladıkları andan itibaren 3 haftalık bir karantinaya tabi olması gerekiyor. Ayrıca katılımcıların günlük PCR testi yaptırmaları da zorunlu tutuluyor.



Trump, Tahran'la olan çatışmada tansiyonu yükseltiyor

Dün yayınlanan bir fotoğrafta, 9 Ocak'ta Tahran'da düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden biri görülüyor (AP)
Dün yayınlanan bir fotoğrafta, 9 Ocak'ta Tahran'da düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden biri görülüyor (AP)
TT

Trump, Tahran'la olan çatışmada tansiyonu yükseltiyor

Dün yayınlanan bir fotoğrafta, 9 Ocak'ta Tahran'da düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden biri görülüyor (AP)
Dün yayınlanan bir fotoğrafta, 9 Ocak'ta Tahran'da düzenlenen hükümet karşıtı gösterilerden biri görülüyor (AP)

ABD Başkanı Donald Trump dün, İran ile olan çatışmada bahisleri yükseltti ve “göstericilerin anlamsızca öldürülmesini” protesto etmek amacıyla İranlı yetkililerle planlanan toplantının iptal edildiğini duyurdu.

Trump, protestoculara “yardım yolda” diyerek doğrudan bir mesaj gönderdi ve hareketlerine devam etmelerini, kurumları basmalarını ve baskıdan sorumlu olanların isimlerini kaydetmelerini istedi. Trump, olası bir askeri saldırı ihtimalinin giderek artmasıyla birlikte, yönetiminin İran'daki gelişmelerle başa çıkmak için senaryolar arayışını yoğunlaştırdığı bir dönemde, kararının cinayetler durana kadar geçerli olacağını belirtti.

ABD kaynakları, senaryoların geleneksel hava saldırılarının ötesine geçen askeri, siber ve psikolojik seçenekleri içerdiğini söyledi.

Bu arada, Tahran ile Avrupa arasındaki gerginlik de arttı. İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, “Avrupa'nın çifte standardı” olarak nitelendirdiği durumu eleştirdi ve ülkesinin yeni kısıtlamalara veya yaptırımlara “aynı şekilde karşılık vereceği” uyarısında bulundu. Dün birkaç Avrupa ülkesi baskıyı artırdı ve gösterilere yönelik baskıyı protesto etmek için İran büyükelçilerini çağırdı.

Sahadaki insan hakları örgütleri, protestolarda ölü sayısının 2 bini aştığını bildirdi. HRANA 2 bin 3 ölüm belgelediğini aktarırken, İranlı bir yetkili de Reuters'e aynı rakamı doğruladı.


Kosta Rika, Cumhurbaşkanına yönelik bir suikast planının ortaya çıkarıldığını duyurdu

Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)
Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)
TT

Kosta Rika, Cumhurbaşkanına yönelik bir suikast planının ortaya çıkarıldığını duyurdu

Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)
Kosta Rika Cumhurbaşkanı Rodrigo Chavez (AFP)

Kosta Rika hükümeti dün, sağcı partisinin muhtemelen kazanacağı ulusal seçimler öncesinde Başkan Rodrigo Chavez'e suikast planını ortaya çıkardığını duyurdu.

Ülkenin İstihbarat ve Ulusal Güvenlik Müdürlüğü başkanı Jorge Torres, “anonim bir kaynak”tan alıntı yaparak, Chávez'e suikast için bir tetikçiye ödeme yapıldığını söyledi.

Başsavcı Carlo Diaz gazetecilere, “sosyal medyada çok aktif” olarak tanımlanan bir kadın şüphelinin soruşturma altında olduğunu söyledi, ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

1 Şubat'ta yapılacak cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimleriyle bağlantısı olduğuna dair herhangi bir kanıt bulunmadığını belirtti.

Anayasa gereği ikinci kez aday olamayan son derece popüler Chávez, eski bakanlarından Laura Fernández'i halefi olarak destekledi.

Fernández, Karayip ülkesinde artan şiddetin sorumlusu olarak gösterilen uyuşturucu kaçakçılarına karşı sert önlemler alacağına dair kampanyasıyla, kamuoyu yoklamalarında önde gidiyor.

Muhalefet grupları, El Salvador Cumhurbaşkanı Nayib Bukele'nin seçimlere müdahale edebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Chavez, Bukele'yi bugün Kosta Rika'ya davet ederek, El Salvador'daki terörle mücadele gözaltı merkezinden esinlenerek inşa edilecek devasa yeni bir hapishanenin temel atma törenine katılmasını istedi. Bu merkezde, Bukele'nin suç çetelerine karşı yürüttüğü savaşın bir parçası olarak binlerce genç yargılanmadan tutuluyor.

Geçen yıl ABD'den bu hapishaneye sınır dışı edilen birçok Venezuelalı, serbest bırakıldıklarında işkence gördüklerini söylediler.


Washington, üç Arap ülkesindeki Müslüman Kardeşler şubelerini terör listesine ekledi

Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)
Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)
TT

Washington, üç Arap ülkesindeki Müslüman Kardeşler şubelerini terör listesine ekledi

Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)
Mısır'ın Kahire kentinde 2013 yazında Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın genel merkezi yanarak kül oldu (Getty)

ABD yönetimi, Lübnan, Ürdün ve Mısır'daki Müslüman Kardeşler (İhvan-ı Müslimin) Teşkilatı’nın şubelerini, terör örgütü listesine aldı ve bu şubelere ve üyelerine yaptırımlar uyguladı. ABD Hazine ve Dışişleri bakanlıkları dün, bu şubelerin ABD ve çıkarları için tehdit oluşturduğunu açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı, Müslüman Kardeşler Teşkilatı’nın Lübnan şubesini en ağır niteleme olan ‘yabancı terör örgütü’ olarak nitelendirdi ve bu gruba mali destek sağlamayı suç saydı.

Ürdün ve Mısır şubeleri, özellikle Hamas'a verdikleri destek nedeniyle Hazine Bakanlığı tarafından ‘uluslararası terör örgütleri’ listesine eklendi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, bu sınıflandırmanın Müslüman Kardeşler Teşkilatı şubelerinin ‘şiddet ve istikrarsızlık faaliyetlerine’ karşı yürütülen çabaların ilk adımlarını yansıttığını söyledi.