Şiir ve şarkılar Suudi Arabistan’da ‘Hasret Tutsağı’ için buluştu

Suudi sanatının yıldızlarının bir araya geldiği şair “Hasret Tutsağı” için sıra dışı bir gece

Raşed el-Maced, Hasret Tutsağı gecesinde rol aldı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Raşed el-Maced, Hasret Tutsağı gecesinde rol aldı (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Şiir ve şarkılar Suudi Arabistan’da ‘Hasret Tutsağı’ için buluştu

Raşed el-Maced, Hasret Tutsağı gecesinde rol aldı (Fotoğraf: Beşir Salih)
Raşed el-Maced, Hasret Tutsağı gecesinde rol aldı (Fotoğraf: Beşir Salih)

Büyüleyici şiir gecesinde, geçmiş yıllar boyunca şiirleriyle sevgiyle kalpleri coşturan müstesna bir şair için anma töreni düzenlendi. Hayranları arasında “Hasret Tutsağı” olarak tanınan Şair Prens Nevaf bin Faysal anıldı. Hasret Tutsağı’nın Şiirlerini seslendiren sanatçılarsa Muhammed Abduh, Raşid el-Macid, Abadi el-Cevher, Asala Nasri ve Abdulmacid Abdullah oldu.
Geceyi tertip eden komite, sanat erbabının zihnine nakşolan eşsiz şiirleriyle Körfez sanatında derin izler bırakan ve onu çağımızın en önemli şairlerinden biri haline getiren ve bugün sahnede onun şiirlerini okuyan sanatçıların yıldızlaşmasına katkıda bulunan şair Prens Nevaf bin Faysal'ı onurlandırdı.
20 binden fazla seyircinin izlediği bu müstesna gece, Riyad Bulvarı'ndaki ses sanatçısı Muhammed Abduh ve bu geceye katılmaktan duyduğu mutluluğu ve gururu ifade etmeye başlayan sanatçı Asala Nasri'nin konuşmasıyla başladı. ‘Performansına Müsterih-al bal’ şarkısıyla başlayan Asala, hayranlarının yüreklerinde bıraktığı hoş etkiyle şarkılarını söylemeye devam ederek devam ederek ‘Taybet eradık” şarkısını söyledi. Sesi sahneyi dolduran seyircinin etkileşimi ile kapanışı ünlü şarkısı ‘Leylak Ğayali’ ile yaptı.
Ud üstadı olmadan eksik kalacak olan böyle büyülü bir gece, Abadi el-Cevher’in ud icrasıyla devam etti. Başyapıt olan ‘Senin Aşkın Bir Mesafe’ ile başlayan perfortmansı mesafeleri aşarak gönüllere dokundu. Ardından el-Cevher, sevginin ve aşkın güzelliğine güzellik katan büyük şairin mesajını ‘Yakılan Hasret’i seslendirerek dinleyicilere ulaştırdı.
Rahmetli yoldaşı Talal Maddah'a bir vefa ve samimiyet adına dinleyicilere ‘Zaryab’ın anılarını geri getirmek ve bedenen  bu dünyadan  göçmüş olsa bile onun kalplerde olduğunu teyit etmek için, Hasret Tutsağı adlı şairin Mahkûm için yazdığı “Parmak ısırığı” şarkısında tutsakla iş birliğinden daha önemli bir kimseyi anmadan o gece geçmiyor.
Sahneye çıkmasına engel olacak şartlara rağmen sanat kariyerinde büyük iz bırakan şaire atfedilen geceye katılmakta ısrar eden sanatçı Abdulmacid Abdullah ise naif sesiyle ‘Mint Raik’ ve ‘Allah dilerse’ şarkısını seslendirdi.
Akabinde Raşid el-Macid sahne aldı. 23 Yıldır Raşid'in nazik melodileri ve berrak sesiyle yankılanan ve Hasret Tutsağı'nın kendisi için yazdığı en önemli şarkılardan biri olan, aynı zamanda kendisinin de bestelediği  ‘Üzülme’ eserini seslendirdi. Ardından, duygu yüklü bir atmosferi içinde dinleyicilerinde kendisine katıldığı ünlü şarkısında “ustalaşmak” için hazırlıklara başladı. Kulakların pasını silen ‘En değerli aşık’ eseriyle performansını sonlandırdı.
Gecenin son sanatçısı Muhammed Abduh oldu. Sanatçı, kendi adını taşıyan sahnede dakikalarca alkışlandı. Sözleri aşıkları konu alan ‘Farklıyız’ eserini seslendirerek performansına başladı. Ardından sevginin ikonu “Fark ettik” diye başladı. En ünlü Arap şarkıcılarından biri olan Abduh, hala en iyi şarkılarını yapan ‘Hasret Tutsağı’ sözlerini söylemeye devam eden ideal Arap sanatçısının simgesi.
Abduh daha sonra güzel sesiyle ‘Kalbimin derdinden habersiz"’ şarkısını söylemeye başladı. Eskimeyen sesiyle dinleyenleri büyülerken, ‘Ne derlerse desinler’ şarkısıyla, dinleyicisini memnun etti. Ustalıkla icra ettiği performansı sahnenin duvarlarını aştı.
Muhammed Abduh ‘Özür dilerim aşkım’ şarkısıyla devam etti. Hayranlarını geçmişe götüren sözleri ve duyguları, dinleyen herkesi büyülemeye yetti.
Daha sonra Asala Nasri’nin de onunla ‘Ala el-Bal’e katılmasıyla dinleyenlerin gözlerini kamaştıran bir ikili oldular. Şarkının verdiği his mekanın atmosferini alt üst etmiş,, yolculukları, ateşi ve kakulesiyle tüm detayları ve en tatlı evleri ile sahneyi sevenler için bir cennete çevirdi.
 



Suudi Arabistan: Doğu Eyaleti, Rubülhali Çölü ve Riyad'da 28 İHA’yı imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
TT

Suudi Arabistan: Doğu Eyaleti, Rubülhali Çölü ve Riyad'da 28 İHA’yı imha edildi

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı sözcüsü Tümgeneral Turki el-Maliki, bu sabah erken saatlerde yaptığı açıklamada, doğu bölgesinde 23 insansız hava aracının (İHA) saldırı düzenlemesini önlendiğini ve düşürüldüklerini belirtti. Tümgeneral Maliki açıklamasında, ülkenin güneydoğusundaki Rubülhali Çölü’nde, Şeybe Petrol Sahası’na doğru ilerleyen dört İHA'nın ve başkent Riyad'daki elçilik bölgesine yaklaşmaya çalışan bir İHA’nın düşürüldüğünü de kaydetti.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı dün, İran'ın Körfez ülkeleri ve Ürdün'e yönelik saldırılarını en şiddetli şekilde kınayan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Bakanlık bu saldırıları uluslararası hukuka aykırı ve uluslararası barış ve güvenliğe ciddi bir tehdit olarak nitelendirdi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, kararın uluslararası destek gördüğünü ve İran'ın bu acımasız saldırılarının uluslararası kamuoyu tarafından kınandığını belirterek, saldırıların derhal ve koşulsuz olarak durdurulmasını ve komşu ülkelere yönelik her türlü provokasyon ve tehdidin, vekil güçlerin kullanılması da dahil olmak üzere, sona erdirilmesini talep etti. Suudi Arabistan, kararın içeriğini onayladı ve BM Şartı'nın 51. Maddesi uyarınca güvenliğini, egemenliğini ve toprak bütünlüğünü korumak ve saldırıları caydırmak için önlemler alma hakkını saklı tuttu.

Suudi Arabistan Savunma Bakanlığı, başkent Riyad'ın 80 kilometre güneydoğusunda bulunan el-Harc ilindeki Prens Sultan Hava Üssü'nü hedef alan dokuz balistik füzeyi ve eş-Şarkiya’ya fırlatılan bir füzeyi önlediğini ve imha ettiğini duyurdu.

Tümgeneral Maliki dün yaptığı açıklamada, eş-Şarkiye'da 12, Rubülhali Çölü’nde sekiz, el-Harc’ın doğusunda beş ve ülkenin kuzeydoğusundaki Hafer el-Batin'de iki İHA’nın önlendiğini ve imha edildiğini açıkladı.

Suudi Arabistan Sivil Savunması dün akşam, ‘Ulusal Acil Durum Erken Uyarı Platformu’ aracılığıyla el-Harc'da bir uyarı yayınladı. Ancak yaklaşık beş dakika sonra bu uyarıyı iptal ettiğini duyurdu ve talimatlara uyulmaya devam edilmesi, kalabalıklardan ve fotoğraf çekmekten kaçınılması ve tehlikeli yerlerden uzak durulması çağrısında bulundu.


Bahreyn: İran saldırısı Muharrak'taki bir tesiste bulunan yakıt depolarını hedef aldı

Muharrak'taki Riya Caddesi'nde trafik aksadı (BNA)
Muharrak'taki Riya Caddesi'nde trafik aksadı (BNA)
TT

Bahreyn: İran saldırısı Muharrak'taki bir tesiste bulunan yakıt depolarını hedef aldı

Muharrak'taki Riya Caddesi'nde trafik aksadı (BNA)
Muharrak'taki Riya Caddesi'nde trafik aksadı (BNA)

Bahreyn İçişleri Bakanlığı bugün erken saatlerde, İran'ın Muharrak Valiliği'ndeki bir tesiste bulunan yakıt depolarını hedef alan açık bir saldırı gerçekleştirdiğini ve yetkili makamların gerekli önlemleri aldığını duyurdu.

Bakanlık, sirenlerin devreye alındığını duyurarak vatandaşları ve bölge sakinlerini sakin kalmaya, en yakın güvenli yere sığınmaya ve resmi kanallar aracılığıyla haberleri takip etmeye çağırdı.

İçişleri Bakanlığı, el-Hidd, Arad, Qalali ve Samahic bölgelerinde yaşayan vatandaşları ve sakinleri, söndürülmeye çalışılan yangından kaynaklanan dumanın etkisinden korunmak için önlem olarak evlerinde kalmalarını ve pencereleri ile havalandırma deliklerini kapatmalarını istedi ve yetkili makamların kendilerine güncel bilgileri zamanında ileteceğini belirtti.

Trafik Müdürlüğü ise Muharrak'taki Riya Caddesi'nin her iki tarafında trafiğin kesildiğini belirterek, bu yolun kullanıcılarına alternatif güzergâhları kullanmalarını ve kamu güvenliğini sağlamak için trafik talimatlarına uymalarını istedi.

Bahreyn Savunma Kuvvetleri Genel Komutanlığı ise dün akşam, hava savunma sistemlerinin İran'ın arka arkaya gelen terörist saldırılarına karşı koyduğunu vurguladı ve acımasız saldırının başlamasından bu yana ülkeyi hedef alan 108 füze ve 177 insansız hava aracının (İHA) önlendiğini ve imha edildiğini belirtti.

Genel Komutanlık, sivil varlıkları ve özel mülkiyeti hedef almak için balistik füzeler ve İHA kullanılmasını uluslararası insani hukuk ve Birleşmiş Milletler Şartı'nın açık bir ihlali olarak değerlendirdi ve bu ayrım gözetmeyen ve suç niteliğindeki saldırıların bölgesel barış ve güvenliğe doğrudan bir tehdit oluşturduğunu vurguladı.

Herkesi evde kalmaya ve kesinlikle gerekli olmadıkça dışarı çıkmamaya, azami dikkat ve tedbirli davranmaya çağırdı. Güvenliklerini sağlamak için etkilenen bölgelerden ve şüpheli nesnelerden uzak durmalarını, askeri operasyonları ve enkaz alanlarını fotoğraflamamalarını veya söylentiler yaymamalarını, bilgi, uyarı ve ikazları resmi kaynaklardan almalarını istedi.

Bahreyn Merkez Bankası ise, mevcut bölgesel gelişmeler ve İran'ın bölgeye yönelik suç niteliğindeki saldırılarının yansımaları çerçevesinde, ülkenin bankacılık ve finans sektörünün tam kapasiteyle çalışmaya devam ettiğini ve istikrar, esneklik ve en yüksek düzeyde hazırlık durumunda olduğunu vurguladı.

Banka bugün yaptığı açıklamada, Bahreyn'deki bankalar ve finans kurumlarının, yıllar boyunca sistematik olarak güçlendirilen ve oluşturulan gelişmiş düzenleyici çerçeveler ve sağlam bir dijital altyapı ile desteklenerek, müşterilerine verimli ve kesintisiz hizmet vermeye devam ettiğini belirtti.

Açıklamada, tüm finans kurumlarındaki fiziksel ve elektronik güvenlik önlemlerinin, finansal hizmetler sektörü için entegre ve kapsamlı bir güvenlik sistemi içinde en yüksek hazırlık düzeyinde çalıştığı da belirtildi.

Banka, parasal ve finansal istikrarı korumaya ve ülke genelinde finansal hizmetlerin verimli bir şekilde sunulmasını sağlamaya yönelik kararlılığını yeniden teyit ederek, sektöre olan güveni güçlendirmeyi ve Bahreyn'in önde gelen bölgesel finans merkezi konumunu pekiştirmeyi hedeflediğini ifade etti.


Suudi Arabistan ve Türkiye, güvenlik ve istikrarlarını korumak için birlikte hareket ediyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve Türkiye, güvenlik ve istikrarlarını korumak için birlikte hareket ediyor

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)
Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman (SPA)

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman ve Türk mevkidaşı Yaşar Güler, iki ülkenin güvenlik ve istikrarını korumaya yönelik önlemler alma konusunda dayanışmalarını teyit ettiler.

SPA’da bugün yer alan habere göre gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Prens Halid bin Selman ve Bakan Güler, İran'ın Suudi Arabistan'a yönelik saldırganlığını ve Türkiye'yi hedef alan düşmanca saldırılarını kınadılar. Ayrıca, bölgede devam eden gerginliğin bölgesel ve uluslararası güvenlik üzerindeki etkisini de ele aldılar.

Öte yandan, Prens Halid bin Selman, Romanya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Radu Mirotta ile bir telefon görüşmesi yaptı ve görüşmede İran'ın Suudi Arabistan'ı hedef alan saldırıları kınandı.

Suudi Arabistan Savunma Bakanı ve Romanya Başbakan Yardımcısı, bölgedeki son gelişmeleri ve bölgede ve dünyada güvenlik ve istikrarı tehdit eden artan gerilimleri ele aldılar.

Prens Halid bin Selman ve Güney Kore Savunma Bakanı Ahn Gyu-bak ile yeptığı telefon görüşmesinde İran saldırılarını kınadı ve bölgedeki mevcut durumu ve bunun bölgesel ve uluslararası güvenlik ve istikrar üzerindeki yansımalarını değerlendirdi.