İngiltere, şiddetli fırtınanın ardından buzlanma ile mücadele etmeye hazırlanıyor

İngiltere’de kötü hava koşulları ile mücadele ediyor (AFP)
İngiltere’de kötü hava koşulları ile mücadele ediyor (AFP)
TT

İngiltere, şiddetli fırtınanın ardından buzlanma ile mücadele etmeye hazırlanıyor

İngiltere’de kötü hava koşulları ile mücadele ediyor (AFP)
İngiltere’de kötü hava koşulları ile mücadele ediyor (AFP)

İngiltere, İskoçya’da üç kişinin hayatını kaybetmesine ve binlerce kişinin elektriksiz kalmasına neden olan güçlü bir fırtınanın ardından buzlanma ile mücadele etmeye hazırlanıyor.
Irwin Fırtınası, Avrupa’da etkisini göstermeden önce Cuma günü saatte yaklaşık 160 kilometre hıza ulaştı.
Şiddetli kar yağışı nedeniyle Premier Lig takımlarından Pazar (dün) günü oynanması beklenen Burnley- Tottenham maçı ertelendi. Fırtına nedeniyle ülke genelinde karayolu ve demiryolu ulaşımında aksaklıklar yaşandı.
Meteoroloji uzmanları İskoçya’dan güneye doğru hareket eden soğuk hava dalgası nedeniyle Londra’da sıcaklığın sıfırın altına düşeceğini, bazı bölgelerde ise eksi 10 dereceye kadar düşebileceği konusunda uyarıda bulundu.
İngiltere Sağlık Güvenliği Kurumu, hava durumu konusunda uyarıda bulunarak halkı buzlanma tehlikesine karşı önlem almaya çağırdı.
Birleşik Krallık’ta faaliyet yürüten bir elektrik şirketine göre geçtiğimiz Cuma günü İskoçya’da 100 binden fazla kişi elektriksiz kalırken, Pazar günü ise 45 bin kişi elektriksiz kaldı.
Şirketin operasyon müdürü Mark, Irwin Fırtınasının neden olduğu hasarın 2018 yılında Doğudan Gelen Canavar ismi verilen soğuk hava dalgasından 3 kat daha fazla hasar verdiğini açıkladı.
Mark, “Ekiplerimiz, fırtınadan etkilenen bölgelerin yıllar boyunca gördüğü en kötü koşullar ile mücadele ediyor. Elektrik kesintisi birkaç gün boyunca normale dönmeyebilir” dedi.
Polis, fırtına nedeniyle düşen ağaçların Cuma günü İngiltere’nin kuzeybatısında, İskoçya’da ve İrlanda’nın kuzeyinde toplamda 3 kişinin ölümüne neden olduğunu belirtti.



(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
TT

(Video haber) Avustralya'da Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında silahlı saldırı: En az 10 ölü

Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.
Medyada dolaşan bir fotoğrafta saldırının failleri görülüyor.

Avustralya'nın Sidney kentinde bir plajda Yahudilerin Hanuka Bayramı kutlamaları sırasında meydana gelen silahlı saldırıda en az 10 kişi öldü, çok sayıda  kişi yaralandı. İsrail gazetesi Yedioth Ahronoth'a göre olay sırasında yaklaşık 2 bin kişi panik içinde tahliye edildi ve birçoğu sığınaklara sığındı.

Öte yandan Avustralya polisi tarafından bugün yapılan açıklamada, olay nedeniyle Bondi Plajı'ndan uzak durulması çağrısı yapıldı. Polis daha sonra, silahlı saldırının ardından iki kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Şarku’l Avsat’ın Fransız Haber Ajansı AFP’den aktardığı  habere göre bir görgü tanığı, ‘siyah giysili iki kişinin’ plajda ateş açtığını söyledi.

dfgthy
Avustralya medyasında yayınlanan, saldırganlardan birine ait bir fotoğraf.

Avustralya medyası tarafından yayınlanan saldırganlardan birinin fotoğrafı

Öte yandan İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, saldırıyı ‘Yahudilere yönelik acımasız bir saldırı’ olarak nitelendirerek kınadı.

uı89o
Kurtarma ekipleri, Sidney sahilinde meydana gelen silahlı saldırının ardından yaralı bir kişiyi taşıyor (AP)

Herzog, açıklamasında şunları söyledi:

“Sidney'deki kardeşlerimiz, Bondi Plajı'nda Hanuka'nın ilk mumunu yakmaya giden Yahudilere yönelik acımasız bir saldırıda kötü niyetli teröristler tarafından saldırıya uğradı.”

Görgü tanıkları, kutlamaya katılanların saldırı mahallinden panik halinde kaçtıklarını söylerken yerel medya, silahlı saldırganların olay yerinden kaçtığını ve yetkililerin yoğun bir arama çalışması yürüttüğünü bildirdi.


Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)
TT

Almanya: Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle beş kişi gözaltına alındı

Alman polisi (EPA)
Alman polisi (EPA)

Münih savcılığı, Almanya'nın güneyindeki bir Noel pazarına saldırı planlamakla suçlanan beş kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

Alman Haber Ajansı'na (DPA) göre savcılık, bu kişilerden dördü hakkında resmi tutuklama emri çıkarıldığını, beşinci kişinin ise Bavyera'nın güneyindeki Dingolfing'deki bir Noel pazarına saldırı planlamak şüphesiyle önleyici gözaltına alındığını belirtti.

Savcılar, saldırının arkasında İslamcı bir motif olduğundan şüpheleniyor.

Geniş çapta tanınan Bild gazetesi daha önce olayla ilgili haber yapmıştı.

Gözaltıların cuma günü gerçekleştiği ve zanlıların dün soruşturma hakimi önüne çıkarıldığı düşünülüyor.


Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
TT

Trump: DEAŞ bize tekrar saldırırsa Suriye'de onlara karşılık vereceğiz

ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)
ABD Başkanı Donald Trump (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye'de bir silahlı saldırgan tarafından üç ABD askerinin öldürülmesiyle ilgili olarak, tekrar saldırılması halinde ABD'nin DEAŞ güçlerine karşılık vereceğini söyledi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Trump, Beyaz Saray dışında gazetecilere yaptığı açıklamada, üç Amerikalının bir pusu sonucu öldürüldüğünü belirtti.

Trump ayrıca Truth Social platformunda "Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara bu saldırıdan dolayı çok öfkeli ve üzgün" ifadelerini kullandı.

ABD ordusu, dün bir DEAŞ militanının ABD ve Suriye güçlerinden oluşan bir konvoya düzenlediği saldırıda üç personelinin (iki asker ve bir sivil tercüman) öldüğünü açıkladı.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM), üç ABD askeri personelinin de yaralandığını bildirdi.

Açıklamada, tek başına hareket eden bir silahlı saldırgan tarafından gerçekleştirilen saldırının, Suriye'nin merkezindeki Palmira şehrinde "askerlerin önemli bir komutanla çatışma halinde olduğu sırada" meydana geldiği belirtildi.

ABD Savunma Bakanı Pete Higseth ise "müttefik güçlerin" saldırganı öldürdüğünü ifade etti.