Fas Kralı, Filistinliler ve İsrailliler arasındaki güveni yeniden inşa etmeye çağırdı

Fas’ın davanın adaleti konusundaki tutumunun ‘şartlı veya tesadüfi olmadığını’ söyledi.

Fas Kralı 6. Muhammed
Fas Kralı 6. Muhammed
TT

Fas Kralı, Filistinliler ve İsrailliler arasındaki güveni yeniden inşa etmeye çağırdı

Fas Kralı 6. Muhammed
Fas Kralı 6. Muhammed

Fas Kralı 6. Muhammed, Filistin-İsrail sorununa iki devletli çözüm çerçevesinde bir sonuca varılması için iki taraf arasındaki güvenin yeniden tesis edilmesi ve bu yönde çalışılması çağrısında bulundu. Kral, Fas’ın iki tarafın müzakere masasına dönmesi için uygun koşulları sağlama çabalarını sürdüreceğini de belirtti.
Kral 6. Muhammed, Filistin Halkıyla Uluslararası Dayanışma Günü münasebetiyle Filistin Halkının Vazgeçilmez Haklarının Kullanılması Komitesi Başkanı Şeyh Niang’a hitaben yazdığı bir mektupta, “Filistin meselesinin iki devletli çözüm çerçevesinde çözüme kavuşturulması ufkunda tarafları yeniden müzakere masasına oturtmak için yoğun ve etkili bir diplomatik çabanın başlatılması çağrısını yeniliyoruz” ifadelerine yer verdi.
Fas Kralı, mektupta uluslararası toplumu da iki tarafın güven temellerini oluşturmasına yardımcı olmaya ve barış sürecini engelleyen uygulamalardan kaçınmaya çağırırken, Filistin ve İsrail tarafları arasındaki doğrudan müzakerelerin durdurulmasının üzerinden yedi yıl geçtiğini hatırlattı.
Fas Kralı, “Bu, uluslararası toplumun arzuladığı çözüm için yatırım yapılabilecek taraflar arasındaki güvenin buharlaştığı bir dönemdir” diyerek, Ortadoğu’da barış sürecinin ulaştığı çıkmazın uluslararası topluma ağır bir yük ve büyük sorumluluk yüklediğini vurguladı.
‘Bunun için uygun koşullar sağlandıktan sonra iki taraf arasındaki güveni yeniden tesis etmek için çalışmak gerektiğini’ belirten Fas Kralı 6. Muhammed, “Fas, pozisyonundan ve kendisini tüm aktif uluslararası partiler ve güçlerle bir araya getiren seçkin ilişkilerden yararlanarak, müzakere masasına dönme yolunda uygun koşulları sağlamak için çabalarını sürdürecektir.
6. Muhammed, “Barış fırsatlarını yok eden, şiddeti ve nefreti körükleyen tek taraflı uygulamalar devam ederse, niyet ne kadar samimi olursa olsun hiçbir çaba başarılı olmayacaktır” dedi. Aynı şekilde Krallığın, Ortadoğu’daki çatışmanın çekirdeğini oluşturan Filistin davasının adaleti konusundaki kararlı tutumuna bir kez daha dikkati çekti.
Kral 6. Muhammed, Fas’ın bu katı tutumunun tesadüfi olmadığını ve kısır siyasi tartışmalar veya teklifler çerçevesine girmediğini söylerken, Fas’ın tavrının ‘Faslıların vicdanında olan inançtan, ayrıca ciddi ve hedefe sahip bir diplomatik çaba, adil Filistin davası ve Kudüs davası yararına somut saha çalışmasıyla desteklenen kesin bir inançtan’ kaynaklandığını ifade etti.
Fas Kralı ayrıca, ‘Kudüs’ün Arap ve İslam kimliğini, yasal, tarihi ve demografik statüsünü ve tek tanrılı dinlerin takipçilerine yönelik açıklığını’ kardeşlik, sevgi ve barış çerçevesinde koruma çağrısında bulundu. Kudüs Komitesi Başkanı olarak, bu kutsal şehrin özel ve eşsiz statüsünü korumak için mümkün olan her türlü çabayı göstermeye kişisel olarak hevesli olduğunu kaydetti.
Yıllarca süren bölünmeden sonra hala bocalayan Filistin uzlaşısı ile ilgili olarak Kral 6. Muhammed, Filistinli kardeşlere, aidiyetleri ne olursa olsun, anlaşmazlıklarını bir kenara bırakıp asil Filistin ulusal projesine hizmet etmek için uzlaşıyı hızlandırma çağrısını yineledi.
Fas Kralı, Devlet Başkanı Mahmud Abbas başkanlığındaki Filistin Ulusal Yönetimi’ne de Filistin halkının özgürlük, bağımsızlık, birlik ve refah özlemlerini gerçekleştirme çabalarında tam desteğini ifade etti.



Batı Şeria'da "savaş suçu"

Batı Şeria'da "savaş suçu"
TT

Batı Şeria'da "savaş suçu"

Batı Şeria'da "savaş suçu"

İsrail dün Batı Şeria'daki saldırılarını artırarak, iki yıl boyunca kuzeye yoğunlaştırdığı saldırılarını Batı Şeria'nın orta ve güney kesimlerine de genişletti.

BM İnsan Hakları Ofisi dün, yerleşimcilerin, İsrail güvenlik güçlerinin desteği ve katılımıyla Filistinlilerin geniş bölgelerden zorla göç ettirilmesine yol açtığını ve bunun "savaş suçu teşkil ettiğini" belirterek uyarıda bulundu.

Birleşmiş Milletler İşgal Altındaki Filistin Toprakları İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi Direktörü Ajith Sunghay, “İşgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi bir savaş suçudur ve insanlığa karşı suç teşkil edebilir” dedi.

Bu arada, Hamas kaynakları Şarku’l Avsat'a, ABD de dahil olmak üzere arabulucular aracılığıyla Refah sınır kapısının bu hafta içinde açılacağına dair güvenceler aldıklarını ve bugünün (Perşembe) en muhtemel tarih olduğunu vurguladı.

Ancak İsrail'deki haberler açılış tarihi konusunda çelişkili; İsrail Yayın Kurumu bugün açılacağını doğrularken, Walla web sitesi açılışın önümüzdeki pazar günü gerçekleşeceğini belirtti.


Filistinli bir genç Beytüllahim yakınlarında İsrail'in açtığı ateşle öldürüldü

Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
TT

Filistinli bir genç Beytüllahim yakınlarında İsrail'in açtığı ateşle öldürüldü

Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)
Batı Şeria'da bir İsrail polis kontrol noktası (AFP)

Filistin Sağlık Bakanlığı dün, Batı Şeria'nın en büyük vilayeti Hebron’a bağlı Aş-Şuyuk kasabasından genç bir Filistinli gencin Beytüllahim yakınlarındaki Tüneller kontrol noktasında İsrail güçleri tarafından vurularak öldürüldüğünü açıkladı.

Filistin Haber Ajansı'na (WAFA) göre, Filistin Sağlık Bakanlığı, "İsrail işgal güçleri tarafından Beytüllahim yakınlarında vurulan 28 yaşındaki Kusay Mahir Ismail Halayka'nın ölümüne ilişkin Genel Sivil İşler Otoritesi tarafından bilgilendirildiğini" belirtti.

İsrail yetkilileri, dün bir Filistinlinin, bir kontrol noktasında İsrail güçlerini bıçaklamaya çalışırken vurularak öldürüldüğünü bildirdi.

İsrail polisi ve sağlık görevlilerine göre Kudüs ile Beytüllahim arasındaki "Tüneller Kontrol Noktası"nda meydana gelen saldırıda hiçbir İsrail gücü mensubu yaralanmadı.

Şarku'l Avsat'ın Times of Israel'den aktardığına göre polis, kontrol noktasında görevli memurların "Batı Şeria'dan yaya olarak gelen şüpheliyi fark ettiklerini ve rutin bir arama sırasında şüphelinin kimlik kartını gösterdikten sonra bir bıçak çıkardığını" belirtti.

İsrail ordusu ise kontrol noktasında konuşlanmış bir askeri polis birliğinin "saldırgana ateş açtığını" açıkladı.

Filistin Yönetimi Sivil İşler Genel Müdürlüğü'ne göre şüpheli öldürüldü ve İsrail cesedine el koydu.


Hamas, Gazze’ye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
TT

Hamas, Gazze’ye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor

İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda yaşamını yitirenlerin sayısı 71 bini aştı (Reuters)

Hamas, Gazze'de kurulacak geçiş yönetimiyle işbirliği içinde bölgeye 10 bin polis konuşlandırmak istiyor.

Kimliklerinin paylaşılmaması şartıyla Reuters'a konuşan yetkililer, Hamas yönetiminin örgüt üyelerine pazar günü gönderdiği mektupta, 40 binden fazla memur ve güvenlik görevlisinin, ABD'nin barış planı kapsamında kurulan Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'yle ortak çalışmasını istedi. 

Kaynaklar, yaklaşık 10 bin kişilik polis gücünün de bu rakama dahil olduğunu söylüyor. 

Hamas sözcüsü Hazım Kasım, Reuters'a gönderdiği açıklamada örgütün Gazze'nin yönetimini komiteye devretmeye hazır olduğunu söyledi. 

Sözcü, 40 bin nitelikli personele komite tarafından iş sağlanmasını talep ettiklerini belirtti. 

Yetkililer, Hamas'ın komitenin Gazze'deki bakanlıkları yeniden yapılandırmasına ve bazı çalışanları emekliye ayırmasına açık olduğunu da söylüyor. Diğer yandan toplu işten çıkarmaların kaosa yol açabileceği uyarısında bulunuyorlar. 

Gazze Yönetimi Ulusal Komitesi'nin başkanlığını eski Filistin Ulaştırma Bakan Yardımcısı Ali Şaas yürütüyor. Şaas'la Hamas yöneticilerinin henüz buluşmadığı belirtiliyor. 

Diğer yandan Gazze'nin geleceğinde Hamas'ın söz sahibi olmamasını isteyen İsrail yönetiminin böyle bir adıma nasıl yaklaşacağı bilinmiyor. 

Washington yönetimi, Gazze'de barış anlaşmasının ikinci aşamasına geçildiğini 14 Ocak'ta duyurmuştu. Bu kapsamda Hamas'ın silah bırakması da öngörülüyor. Beyaz Saray, silah bırakmaları karşılığında örgüt üyeleri hakkında af çıkarılabileceğini de söylemişti. 

Adının paylaşılmaması şartıyla konuşan Filistinli bir yetkili İsrail, Katar, Mısır ve Türkiye gibi tarafların da dahil olduğu silahsızlanma mekanizmalarını görüşmek için ABD'nin Hamas'la irtibata geçtiğini belirtiyor. 

Yetkiliye göre örgüt, 5 yıl ya da daha uzun süreli bir ateşkese hazır olduğunu söylemiş. Diğer yandan kaynak, örgütün bağımsız Filistin devletinin kurulmasına yönelik sürecin başlatılmasını istediğini de vurguluyor. Tel Aviv yönetimi iki devletli çözüme yanaşmadığını defalarca bildirmişti.

Öte yandan iki Hamas yetkilisi, Washington'ın ya da arabulucu ülkelerin somut bir silahsızlanma önerisi sunmadığını ifade ediyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dünkü açıklamasında Hamas silah bırakmadan Gazze'nin yeniden inşasına başlanmayacağını söylemişti. 

Netanyahu, İsrail ordusunun bölgeden çekilmesinin silahsızlanma sürecine bağlı olduğunu belirterek, Gazze ve Batı Şeria'daki “güvenlik önlemlerini” sürdüreceklerini ifade etmişti. 

Independent Türkçe, Reuters, Times of Israel