Filistinliler Kudüs'teki evlerinin yıkılmasının ardından uluslararası topuma yardım çağrısında bulundu

El-Hedmi: Tahliye değil, etnik temizlik

Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)
Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)
TT

Filistinliler Kudüs'teki evlerinin yıkılmasının ardından uluslararası topuma yardım çağrısında bulundu

Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)
Filistinli bir aile, evleri İsrail güvenlik güçleri tarafından yıkılmadan önce eşyalarını kurtaramaya çalıştı. (AP)

İsrail yargısının Kudüs'ün Silvan beldesine bağlı bir mahallede 100 Filistinlinin evinin yıkılması yönündeki kararının ardından işgal güçleri harekete geçti. Yıkımlara başladı. Şehrin ileri gelenleri ve çok sayıda İsrailli barış destekçisi, yıkım projesinin durdurulması için uluslararası kurumlara çağrıda bulundu.
Ramallah'taki Filistin Yönetimi’ne bağlı Kudüs İşleri Bakanı Fadi el-Hedmi, Batı ülkelerinin büyükelçilerine ve temsilcilerine hitaben Salı günü yazdığı mektupta şu ifadeleri kullandı:
“"İsrail'in bu tehlikeli uygulamasını durdurmak için acil müdahalede bulunmanızı umut ediyoruz. Bu yılın başından bu yana yıkılan evlerin sayısında gözle görülür bir artış var. Bu mektubu ev yıkımlarındaki tehlikeli artışa dikkatinizi çekmek için yazıyorum.”
El-Hedmi, Kudüs'teki İsrail Mahkemesi'nin kararını, Silvan'daki Vadi Yasul ve El-Beşir mahallelerinde düzinelerce evin yıkılmasına yeşil ışık yakılması olarak değerlendirdi. Karar, aralarında çok sayıda çocuk da bulunan yüzlerce Filistin vatandaşını yerinden etmekle tehdit ediyor.
Kudüs Bölge Mahkemesi üç hafta önce, 1948 öncesinde Yahudilere ait olduğu iddia edilen yerleşim birliklerinin Arap binalarının kontrol edilmesi taleplerini görüşmüştü. Mahkeme, yerleşimcilerin görüşünü kabul ederken Filistinlilerin itirazını ise reddetti. İşgal güçleri dün, mahkeme kararına istinaden Silvan'ın Vadi Hilveh semtinde içinde 4 daire ve bir sağlık ocağının da bulunduğu bir konutun yıkılması için Filistinli bir aileye talimat gönderdi. İşgal güçleri, El-Tur kasabasında da işgal belediyesinin 5 kattan oluşan binaları yıkma kararının ardından 10 aileye daha konutun yıkılması talimatını verdi. İşgal güçleri dün sabah işgal altındaki Kudüs'ün güneyinde bulunan Cebel el-Mükebber mahallesi sakini Emir Rabayia'nın ailesini de evlerini yıkmaya zorladı.
Kudüs'teki Vadi Hilveh Bilgi Merkezi dün, işgal güçlerinin geçen yıl işgal altındaki Kudüs'te 193 tesisi yıktığını bildirdi. Bunların 107'sinin fahiş para cezalarını ödememek için sahipleri tarafından yıkıldığını aktardı. Ayrıca söz konusu güçler, Batn el-Hava köyündeki yaklaşık 750 Filistinliyi, köyün üzerine kurulduğu arazinin tarihsel olarak Yahudilere ait olduğunu iddia ederek sınır dışı etmekle tehdit ediyor.
El-Hedmi mektubunda Silvan'ın başta el-Bustan olmak üzere birçok mahallede yüzlerce Filistinlinin evlerinin yıkılma riski altında olduğunu da belirtti. El-Hedmi mektubunda şu ifadeleri kullandı:
“Bu yılın başından bu yana kentte 139'dan fazla bina yıkıldı ve yıkım kararları önemli ölçüde arttı. Bir hafta geçmiyor ki işgal edilen şehrin topraklarında yeni yerleşim projeleri oluşturulmasın.”
El-Hedmi, bu saldırının sadece Filistinlilerin evlerini boşaltma süreci değil, Yahudileri yerlerine yerleştirmek için Filistinlilere yönelik bir etnik temizlik süreci olduğu görüşünde.
İşgal güçlerinin dün, işgal altındaki Kudüs'ün Silvan kasabasına baskın düzenledikten sonra yıkım operasyonlarına başlaması, Filistinlilerin yaralandığı çatışmalara neden oldu. İşgal güçleri el-Bustan mahallesindeki bir dükkan ile Mescid-i Aksa'nın güney kapısı olan El-Sîh mahallesindeki üç katlı binayı buldozerlerle yıktı.
İşgalin izinsiz inşa ettikleri bahanesiyle Filistinli ailelere evlerini kendilerinin yıkmaları için verdiği sürenin dolmasının ardından çok sayıda İsrail gücü Silvan’a baskın düzenledi. El-Bustan mahallesinde 20'den fazla aileye yıkım emri verildi. Baskın sürecinin başlamasıyla birlikte bölge sakinleri ile işgal güçleri arasında çatışmalar çıktı. Çatışmalarda gaz ve ses bombaları kullanıldı.
Kudüs'teki Filistin Kızılayı, çatışmalarda 13 Filistinlinin yaralandığını bildirdi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.