Nefesler tutuldu: F1'de sıradaki durak Suudi Arabistan

Pisti denetleyen Prens Halid El Faysal son hazırlıklara ilişkin blgi aldı. (Şarku’l Avsat)
Pisti denetleyen Prens Halid El Faysal son hazırlıklara ilişkin blgi aldı. (Şarku’l Avsat)
TT

Nefesler tutuldu: F1'de sıradaki durak Suudi Arabistan

Pisti denetleyen Prens Halid El Faysal son hazırlıklara ilişkin blgi aldı. (Şarku’l Avsat)
Pisti denetleyen Prens Halid El Faysal son hazırlıklara ilişkin blgi aldı. (Şarku’l Avsat)

Motor sporları tutkunlarının gözleri, Formula 1 Suudi Arabistan GP’sinin ilk turunun yarın düzenleneceği Cidde'ye çevrilmiş durumda.
Formula 1 Suudi Arabistan GP’sinde yer alacak takımlar dün Suudi Arabistan’ın batısındaki Cidde’deki Korniş Pisti’nde düzenlenecek yarış için geri sayıma başladı. Yapımı sadece sekiz ayda tamamlanan ve Formula 1 tarihinde en hızlı hazır hale getirilen pist, mümkün olan en yüksek hızlarda yarışa başlamak ve yarış sırasındaki heyecanı artırmak adına sürücüler için birçok önemli avantaja sahip. Pist aynı zamanda en iyi sağlık ve güvenlik standartlarına göre inşa edildi.
Formula 1 pistlerinin dünyaca ünlü Alman tasarımcısı Hermann Tilke tarafından tasarlanan pist, Formula 1 tarihinde ilk kez kullanılan birçok özelliğe sahip. Tilke, pist sürücülerin mümkün olan en yüksek hızda yarışa başlaması için en yüksek motivasyonu sağlarken heyecan seviyesini de artırıyor.
Mekke Valisi ve Kral Selman’ın Danışmanı Prens Halid el Faysal dün, Formula 1 yarışı başlamadan önce yapılan son hazırlıkları denetledi. Suudi Arabistan Otomobil ve Motosiklet Federasyonu Başkanı Prens Halid bin Sultan el-Faysal’ın tesis hakkında yaptığı açıklamayı dinledi.
Prens Halid bin Sultan açıklamasında Suudi Arabistan’ın, Spor Bakanlığı ve Suudi Arabistan Otomobil ve Motosiklet Federasyonu tarafından temsil edilen Formula 1 ev sahipliği yapmak için hazırlıkların tamamlandığını belirterek yarışmanın ülkede düzenlenecek en büyük etkinliklerden biri olduğunu vurguladı. Pistin başlangıç ve bitiş noktasına dikkat çeken Prens Halid bin Sultan, Suudi Arabistan Krallığı’nın bu büyük spor etkinliğine ev sahipliği yapan 23 ülke arasında yer almasından duyduğu gururu ifade etti.
Suudi Arabistan Krallığı’nın büyük spor etkinlikleri için önemli bir konum haline geldiğine işaret eden Sultan, etkinliğin başarılı olması için sürekli takipte bulunan Mekke Valisi’ne de teşekkürlerini iletti.
Pistte yarışın en iyi şekilde takip edilmesine olanak sağlayan yedi tribün bulunuyor. Ünlü Korniş yolu pist boyunca genişletilerek çocuklar ve yetişkinler için adeta bir açık hava eğlencesi alanı haline getirildi. Alanda yeni yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve çocuk oyun alanlarının yanı sıra restoranlar, umumi tuvaletler ve otoparkın yanı sıra sosyal faaliyetlerin gerçekleştirilebileceği birçok mekan yer alınıyor.
Yarışın dört kez dünya şampiyonu Lewis Hamilton ile Hollanda'dan ilk şampiyonluğunu kazanmayı hayal eden sürücü Max Verstappen arasında kıyasıya bir rekabete sahne olması bekleniyor.
Suudi Arabistan GP’sine katılan taraflar, hafta sonu boyunca dünyanın en parlak yıldızlarının yer alacağı gece konserlerinin tadını çıkaracak. Justin Bieber, ASAP Rocky, David Guetta, Jason Derulo, Tiesto, Muhammed Hamaki ve DJ Snake yarış için sahne alacak isimler arasında yer alıyor.
Cidde’deki pistin yapımında 50 şirketten 3 bin müteahhit ve 300’ü aşkın mühendis yer aldı. Ayrıca 37 bin ton asfalt, 600 bin ton çimento, 30 bin metreküp yapı taşı ve bin 500 ampul kullanılan piste bin 900’ün üzerinde ağaç dikildi.



Tyson Fury-Anthony Joshua maçında şimdi de saat tartışması

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tyson Fury-Anthony Joshua maçında şimdi de saat tartışması

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tyson Fury’nin menajeri, Fury'yle Anthony Joshua arasında yapılacak maça ilişkin tartışmaya katılarak Birleşik Krallık'taki (BK) izleyiciler için başlama saatinin öne çekilmesi gerektiğini savundu.

Cardiff'teki Principality Stadyumu'nda 11 Aralık'ta yapılması planlanan ağırsıklet mücadelesinin, şu an için yerel saatle gece 02.00'de başlaması öngörülüyor. Bu saat, ABD'deki primetime (televizyonun en çok izlendiği saatler -çn.) izleyici kitlesi için daha uygun bir zaman dilimine denk geliyor.

Joshua'nın organizatörü Eddie Hearn daha önce BK'de gerçekleşecek bir etkinlik için bu saatin çok geç olduğunu belirtmişti. Şimdiyse Fury'nin menajeri Spencer Brown bu görüşe katıldığını ifade ederek, gece 02.00'deki başlama saatinin henüz resmen kesinleşmediğini söyledi.

Brown, Playbook Boxing'e şöyle konuştu:

Bence gece 02.00 fazla geç bir saat. İngiltere'deki halkın maçı barlarda, kulüplerde ya da birbirlerinin evlerinde izlemek isteyeceğini düşünüyorum. İzlenen yerlerde parti havası olacak. Ve bence sadece daha erken bir saatte yapılması gerekiyor. Olay bu kadar basit. Şu anda görüşmeler sürüyor ancak maçın gece 02.00'de yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. İnsanların yüzde 99'u da size bunu söyleyecektir. İnsanlar gece 02.00'de stadyumda dondurucu soğukta kalmak istemez. Görüşmelerimiz hâlâ devam ediyor.

Britanyalı ağırsıklet boksörlerin düellosu Netflix'te canlı yayımlanacak. Amerikan izleyici kitlesine uygun olması amacıyla boksörlerin ringe çıkışlarının ertesi günün erken saatlerine sarkması muhtemel görünüyor.

Fury maçın Amerika'da yapılması için ısrar etmiş ancak Joshua ve Hearn'ün itirazları sonucunda tercih BK'den yana kullanılmıştı.

Ring Magazine muhabiri Mike Coppinger, hafta sonu karşılaşmanın ayrıntıları açıklanmayan bazı "sorunlar" nedeniyle iptal edilebileceğini öne sürmüştü. Bu açıklama, maçın yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru işaretleri yaratmıştı. Ancak gelen haberlere göre bu sorunlar çözüldü ve bugün Londra'da basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

Independent Türkçe


Wayne Rooney: Şampiyonluk madalyasını verseler de almam

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Wayne Rooney: Şampiyonluk madalyasını verseler de almam

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Wayne Rooney, Manchester City'nin şampiyonluklarının elinden alınması durumunda, bir başka Premier Lig şampiyonluk madalyasını kabul etmekten rahatsızlık duyacağını söyledi.

City'nin Premier Lig'in Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yöneltilen 115 suçlamanın büyük kısmında suçlu bulunmasıyla, kulübün 2009'la 2018 arasında kazandığı çok sayıdaki kupanın akıbetiyle ilgili soru işaretleri doğdu.

Henüz bir yaptırım kararı verilmese de şampiyonlukların geri alınması, yetkililerin başvurabileceği yollardan biri olabilir.

Böyle bir durumda Manchester United'a 2011-12 sezonu Premier Lig şampiyonluğu verilebilir. United bu şampiyonluğu, tarihin en dramatik sezon finallerinden birinde, Sergio Agüero'nun uzatma dakikalarının sonlarında QPR'a karşı attığı o belirleyici golle kaybetmişti.

O kadroda yer alan savunma oyuncusu Rio Ferdinand ve kaleci David de Gea gibi bazı United oyuncuları, sözkonusu kupanın müzelerine eklenmesi yönünde açıkça çağrıda bulunmuştu. Ancak Kırmızı Şeytanlar'la 5 Premier Lig şampiyonluğu yaşayan Rooney, takımının bu kupayı hak ettiğine inanmıyor ve yeni bir madalya talep etmeyi doğru bulmuyor.

Rooney, Stick To United adlı podcast'inde şunları söyledi:

Rio'nun yeni bir Premier Lig madalyası alma konusundaki açıklamalarını duydum... Dürüst olmak gerekirse, bir başka Premier Lig madalyasını kabul etmek beni pek de rahat hissettirmezdi.

Bunu hak ettiğimizi düşünmüyorum, o sezon ligi kazanmak için yeterince iyi iş çıkarmadık. Sanırım bitime 4 veya 5 maç kala 6 ya da 7 puan öndeydik ama şampiyonluğu kaptırdık. Son birkaç gündür çıkan her şeyi gördüm, insanları dinledim ve kendimi bir Manchester City oyuncusunun yerine koydum. Onlar futbolcu, Premier Lig şampiyonluğunu kazanmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ve kendi zihinlerinde bunu başardılar. Eğer bu oyuncuların, kulüp yönetiminde dönen dolaplardan hiç haberi yoksa... Ve şayet bu benim başıma gelseydi... Kahrolurdum. Bu gerçekleşebilir, [madalyaları] ellerinden alabilirler ancak ben o madalyayı istemezdim. Çünkü takım olarak o yıl şampiyonluğu hak ettiğimizi düşünmüyorum. Sonuçta ligi birinci sırada bitirmemiştik. Bu yüzden takım arkadaşlarımın 'Madalya istiyorum' dediğini gördüğümde... Ben kazandığım 5 madalyayla mutluyum. Bunu istemezdim. Kulüp sahiplerinin yaptıkları yüzünden şampiyonlukları ellerinden alınmalı mı? Evet, belki ama ben o madalyayı kabul ederken kendimi rahat hissetmezdim.

City'nin suçlu bulunduğuna dair iddialar ortaya çıktığında, hem De Gea hem de Ferdinand sosyal medya üzerinden bir Premier Lig şampiyonluk madalyasının daha kendilerine verilmesi gerektiğine dair imalı paylaşımlar yapmıştı.

İspanyol kaleci De Gea, "Ee... Hadi konuşalım bakalım. O zaman ben kaç tane Premier Lig şampiyonluğu kazanmış oldum?" diye yazarken, Ferdinand, "Vitrine eklenecek bir Premier Lig madalyası daha" paylaşımında bulunmuştu.

Independent Türkçe


Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
TT

Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)

Gianni Infantino, başarısızlıkla sonuçlanan Dünya Kupası haklarını satma girişiminin ardından yaşananların gölgesinde, FIFA üyelerine yeni bir finansman vaadinde bulundu.

Pazartesi günü 6 kıta konfederasyonuna gönderilen, çeşitli yayın organlarının ulaştığı mektupta Infantino, FIFA'nın mali kaynaklarından ulusal federasyonlara daha fazla para aktarılabileceğini öne sürdü.

Infantino'nun FIFA Forward Enterprise (FFE) kapsamında Dünya Kupası dahil turnuvalardaki hisseleri özel yatırımcılara satmaya çalışmasının ardından UEFA ve CONCACAF, dünya futbolunun yönetim organından 2,1 milyar dolarlık ödeme yapılmasını ve FIFA'nın mali kaynaklarının bağımsız biçimde incelenmesini istemişti. Yeni finansman vaadi bu çağrıların ardından geldi.

Infantino, "sorumlu bir şekilde sağlanabilecek en yüksek miktarda ek finansmanı" destekleyeceğini belirtti. Sözkonusu teklif 15 Ekim'de toplanacak FIFA Konseyi'nde ele alınacak.

Infantino mektubunda, "Miktar konusunda şimdiden bir hüküm vermeyeceğim" dedi.

Tek bir rakam tartışmayı başlatabilir ancak küresel bir politikayı tamamlayamaz.

Yönetim tarzına yönelik eleştiriler sürerken Infantino, sağlanacak her türlü finansmanın mali denetimlere ve resmi onaya tabi olacağını da sözlerine ekledi.

"Değerlendirme tamamlanıp gerekli onaylar alınana kadar, başlangıçta belirtilen hiçbir tutar üye federasyonlara verilmiş onaylı bir taahhüt sayılamaz" diye yazdı.

İsviçre asıllı İtalyan yönetici ayrıca, istifa çağrılarına yol açan başarısız FFE planını bir kez daha savundu ve amacının futbolun yararına ek gelir sağlamak olduğunu yineledi.

Daha önce üye federasyonlara olası finansman konusunda bir ültimatom vermiş ve federasyon başkanlarına, planını desteklememeleri halinde 30 milyon dolarlık kayba uğrayabileceklerini söylemişti.

Infantino, "Geri çekilmiş olan son ticari teklif, FIFA'nın mevcut kaynaklardan sorumlu bir şekilde sağlanabilecek desteğin yerini alması için değil, futbola daha fazla yatırım yapabilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştı" diye ekledi.

Yani, aslında bu desteğin üzerine ek bir katkı olacaktı.

Kendisine yöneltilen yoğun eleştirilere rağmen Infantino, Mart 2027'de yapılacak seçimde yeniden FIFA başkanlığına aday olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe