Suudi Arabistan’ın Rical Alma Köyü, dünyanın en iyi turistik köyleri listesine girdi

Suudi Arabistan’ın Rical Alma Köyü, dünyanın en iyi turistik köyleri listesine girdi
TT

Suudi Arabistan’ın Rical Alma Köyü, dünyanın en iyi turistik köyleri listesine girdi

Suudi Arabistan’ın Rical Alma Köyü, dünyanın en iyi turistik köyleri listesine girdi

Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü (UNWTO), İspanya’nın başkenti Madrid’de düzenlenen oturumda Suudi Arabistan’ın Rical Alma Köyü’nü, dünyanın en iyi turistik köyleri listesine dahil etti.
Geçtiğimiz Mayıs ayında Riyad’da düzenlenen Turizm Sektörünü Canlandırma Zirvesi’nde açıklanan en turistik köy girişimi; doğal ve kültürel unsurların birleştirildiği, toplumsal değerlerin, yaşam biçimlerinin ve geleneksel hayat tarzının korunduğu kırsal turizme katkı sağlamayı hedefliyor.
Rical Alma Köyü’nün dünyanın en iyi turistik köyleri listesine girmesi, Suudi Arabistan’ın turizme verdiği önemi yansıtıyor.

UNWTO, 75 ülkeden 175 yer arasından Rical Alma Köyü’nü seçti. Yapılan açıklamalarda Suudi Arabistan’ın, turizm sektörü açısında sürdürülebilir bir gelecek oluşturma ve topluma olumlu bir değişim için turizmi kullanmasında önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Suudi Arabistan’ın Asir bölgesindeki Abha şehrinin 45 kilometre batısında yer alan Rical Alma Köyü, Suudi Arabistan, Yemen, Mekke ve Medine’nin kültürünün eşsiz bir örneği olarak kabul ediliyor.

Suudi Arabistan Turizm Bakan Yardımcısı Prenses Hayfa bint Muhammed, yaptığı konuşmada, “Kültürel mirası, eşsiz kültürü ve bölgesel tarihin korunduğu Rical Alma Köyü için gurur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Suudi Arabistan’ın kültürel ve doğal zenginliklere sahip olduğunu belirten Muhammed, Rical Alma’da ve Suudi Arabistan’ın genelinde turistleri görmeyi beklediklerini açıkladı.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), Rical Alma Köyünü Dünya Mirası listesine almış ve köyü, bölgenin eşsiz tarihini ve mimari örneğini yansıttığı için Fransa’daki Mont Saint- Michel köyüne benzemişti.

Rical Alma’daki müze, altı katlı bir binada yer alıyor ve sanat ve tarihi eserlerin merkezi olarak kabul ediliyor. Müzede fotoğraflar, sanat ve antika eserler yer alıyor.
2017 yılında köyde 16 kalenin restorasyonu yapıldı.
Rical Alma, zengin mimarisi nedeniyle Arap Şehirleri Ödülü Mudun’a ve 2017 yılında Prens Sultan bin Selman ödülüne layık görülmüştü.



Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
TT

Suudi Arabistan, yabancılar için güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman dün Cidde'de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık etti. (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu dün Cidde'de Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği toplantıda, yabancılar için 2026 yılı başında yürürlüğe girecek olan güncellenmiş mülk sahipliği sistemini onayladı.

Suudi Arabistan Belediye, Köy İşleri ve İskân Bakanı Macid el-Hakil, Bakanlar Kurulu’nun bu sistemi şu anda onaylamasının, sektörü geliştirmeyi ve doğrudan yabancı yatırımı teşvik etmeyi amaçlayan gayrimenkul mevzuatının bir uzantısı olduğunu; yatırımcıları ve gayrimenkul geliştirme şirketlerini Suudi pazarına çekerek arzın artırılmasına katkıda bulunacağını açıkladı.

Hakil, güncellenen sistemin, piyasa kontrolünü ve gayrimenkul dengesini sağlamak için belirli prosedürlere uyumu sağlayan mekanizmaların varlığının yanı sıra tüm ekonomik ve yatırım yönlerini dikkate alarak Suudi vatandaşlarının çıkarlarını göz önünde bulundurduğunu vurguladı.

Hakil, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olmasına başta Riyad ve Cidde şehirleri olmak üzere belirli coğrafi bölgelerde izin verileceğini ve Mekke ve Medine'de bunun için özel şartlar olduğunu ifade etti.

yu7
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman’ın dün Cidde'de başkanlık ettiği Bakanlar Kurulu toplantısından (SPA)

Güncellenen sisteme göre, Suudi olmayanların gayrimenkul sahibi olabileceği veya gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinebileceği coğrafi alanı önermek Gayrimenkul Genel Otoritesi’nin sorumluluğunda.

Kurum, Ocak 2026'da yürürlüğe girecek olan güncellenmiş sistemin idari düzenlemelerini Resmî Gazete'de yayınlandığı tarihten itibaren 180 gün içinde ‘İstilaa’ platformunda yayınlayacak.

Yönetmelik, Suudi olmayanların gayrimenkul üzerinde ayni hak edinme prosedürlerini, sistemin hükümlerinin uygulanmasına ilişkin gereklilikleri ve tüm ekonomik ve sosyal yönleri dikkate alarak uygulamanın ayrıntılarını belirleyecek.

Sistemin, Körfez vatandaşlarının Körfez İşbirliği Konseyi’ne (KİK) üye ülkelerde konut ve yatırım amacıyla gayrimenkul sahibi olmalarını düzenleyen imtiyazlı ikamet sistemi hükümleri veya Suudi olmayanlara gayrimenkul sahibi olma ve gayrimenkul üzerinde diğer ayni hakları edinme imtiyazı tanıyan diğer ilgili kanunlarla uyum içinde olması dikkat çekiyor.