Emtia piyasası 'Omikron' kıskacından kurtulamadı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Emtia piyasası 'Omikron' kıskacından kurtulamadı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Fed'in "şahinleşen" tutumu varlık fiyatlarında oynaklığı artırırken, emtia piyasasında da Omikron varyantı kaynaklı endişelerle geçen hafta genel olarak aşağı yönlü bir seyir izlendi.
Emtia piyasası, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan Omikron varyantına ilişkin endişelerin sürmesiyle geçen hafta da satış baskısından kurtulamadı.
Emtia piyasasında, Kovid-19 salgınında ortaya çıkan yeni varyanta ilişkin endişelerle artan satış baskısı geçen hafta da sürdü. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) "şahinleşen" tutumu varlık fiyatlarında oynaklığı artırırken, emtia piyasasında da Omikron varyantı kaynaklı endişelerle genel olarak aşağı yönlü bir seyir izlendi.
Analistler, Fed Başkanı Jerome Powell'ın "şahinleşen" söylemleriyle dolara olan talebin artması sonucu emtia piyasasında satışların hızlandığını belirterek, bu hafta ABD'de açıklanacak TÜFE verilerinin, faiz artışının zamanına ilişkin beklentiler dahil birçok fiyatlamayı etkileme ihtimali nedeniyle varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Alüminyumda dikkati çekici artış
Geçen hafta metallerde negatif bir seyir gözlemlenirken, alüminyumdaki yükseliş dikkati çekti.
Altın yüzde 0,5, gümüş yüzde 2,6, kurşun yüzde 0,9, platin yüzde 2 değer kaybederken, bakır ve çinkoda yatay bir seyir izlendi. Stoklardaki düşüş ve Çin'in kömür sözleşmeleri referans fiyatını yükseltmeyi planladığına dair haberlerle rallinin yaşandığı alüminyum, geçen hafta yüzde 34,8 artış kaydetti. Bir önceki hafta yüzde 15'ten fazla değer kaybeden paladyum ise gelen tepki alımlarıyla geçen hafta yüzde 2,4 değer kazandı.
Analistler, Omikron varyantının yarattığı belirsizlikler ve Fed Başkanı Powell'ın yaptığı "şahin" açıklamalarla altının ons fiyatı üzerindeki baskının devam ettiğini söyledi.
Omicron varyantına ilişkin iyimser açıklamalarla bakır fiyatlarında yükselişler görülse de ABD'de işlem gören Çinli şirketlerin, ABD'li regülatörlerin bu şirketleri ABD'deki borsa kotundan çıkarabileceği endişesiyle bakırda geri çekilmeler görüldü.
Bu durumun ABD-Çin arasındaki gerginliği tetikleyip küresel toparlanmayı tehlikeye sokabileceğini belirten analistler, küresel toparlanmada emtia piyasasında referans olarak kabul edilen bakırda da baskınını arttığını aktardı.

Enerji emtialarında sert satışlar
Geçen hafta enerji emtialarında da sert satışlar gözlemlendi. Brent petrol yüzde 2,5 ve doğal gaz yüzde 24,3 düşüş kaydetti. Brent petroldeki düşüşte, Kovid-19 salgınında ortaya çıkan Omikron varyantının küresel ekonomik toparlanmayı ve petrol talebini olumsuz etkileyeceğine yönelik endişeler etkili oldu.
Analistler, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olacağına yönelik öngörülerin doğal gaz talebini olumsuz etkilediğini, bunun da doğal gaz fiyatlarında sert satışlara sebep olduğunu söyledi.

Tarım emtialarında da kayda değer düşüşler görüldü
Bir önceki hafta zirvelere oynayan tarım emtialarında geçen hafta sert düşüşler görüldü. Kovid-19 salgınında vaka sayılarındaki artışla beraber talebe yönelik endişeler, üretim tahminlerindeki artış ve dolar endeksinin yükselmesi, tarım emtialarını etkileyen başlıca unsurlar oldu.
Geçen hafta pamuk yüzde 7, buğday yüzde 4,7, mısır yüzde 1,1, şeker yüzde 3,1 değer kaybederken, soya fasulyesinin yüzde 1,3, kakaonun ise yüzde 3,2 değer kazanması dikkati çekti.
ABD'den Çin'e soya fasulyesi satışının artacağına yönelik beklentiler fiyatları yukarı yönlü etkiledi. Kakao fiyatları ise üretimin düşmesiyle birlikte yükseldi.

"Üretim tahminlerinde düşüş olsa da ekonomilere yönelik endişeler satışların etkin olmasına yol açtı"
Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Omikron varyantının kısıtlamaların artacağı endişelerine neden olduğunu, bunun da emtia talebini olumsuz etkileyeceği endişelerine yol açtığını söyledi.
Buğdayın haftayı düşüşle tamamladığını bildiren Ergezen, dolar endeksindeki artış ve yeni varyant ile artan ekonomik endişelerin buğday piyasası üzerinde etkili olduğunu aktardı.
Ergezen, üretim tahminlerinde düşüş olsa da ekonomilere yönelik artan endişelerin satışların etkin olmasına yol açtığını, gübre ve enerji maliyetlerindeki artışın da özellikle hububatlar tarafında fiyat artışlarını desteklemeye devam ettiğini söyledi.
Mısırdaki düşüşe değinen Ergezen, "Arjantin ve Brezilya'da etkili olan yağışsız hava nedeniyle mısır üretimine yönelik endişeler artıyor. Bu nedenle emtialar genelindeki satış baskısına rağmen mısırda düşüşün sınırlı kaldığını gördük" dedi.
Ergezen, pamuktaki düşüşte de vaka sayılarındaki artış ve dolar endeksindeki yükselişin etkili olduğunu kaydetti.
Ergezen, özellikle kapanma endişeleri ile birlikte ekonomik büyümeye yönelik endişelerin de arttığını, bunun da pamukta talep endişelerini beraberinde getirdiğini söyledi.
Şekere değinen Ergezen, dolar endeksindeki yükseliş ve yeni varyant ile artan ekonomik endişelerin şeker fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirtti.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yapay zekâ çözümleri geliştirmek için HUMAIN adlı bir şirket kurulduğunu duyurdu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi, yapay zekâ çözümleri geliştirmek için HUMAIN adlı bir şirket kurulduğunu duyurdu

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bugün, yapay zekâ (AI) çözümleri ve teknolojileri geliştirmeyi, yönetmeyi ve sektörün ekosistemine yatırım yapmayı amaçlayan HUMAIN şirketinin Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu tarafından kurulduğunu duyurdu.

Yönetim kuruluna Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın başkanlık ettiği HUMAIN, Arapça'daki en iyi büyük dil modellerinden (LLM) birinin geliştirilmesi de dahil olmak üzere son teknoloji yapay zekâ modelleri ve uygulamalarının yanı sıra, yeni nesil veri merkezleri ve bulut bilişim altyapısı sunacak.

HUMAIN, yerel, bölgesel ve uluslararası düzeyde yapay zekâ uygulamaları ve çözümleri geliştirme ve sunma yeteneklerini güçlendirmeye ve geliştirmeye ve dijital ekonomide yeni ufuklar açmaya katkıda bulunacak.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu ve bir dizi portföy şirketi, yatırım ve uluslararası ortaklıklar yoluyla yapay zekâ ekosistemini güçlendirmek için çalışıyor ve Suudi Arabistan’ın üç kıta arasındaki stratejik coğrafi konumu da dahil olmak üzere, bağlantıyı kolaylaştıran ve büyük miktarda verinin hızlı bir şekilde işlenmesini sağlayan avantajlarından yararlanıyor. Suudi Arabistan'da artan ekonomik büyüme oranları ve modern teknolojilere ilgi duyan gençlerin yüksek oranı, yapay zekâ teknolojilerinde kapasite geliştirme, araştırma ve yeniliğin desteklenmesine katkıda bulunuyor.

Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu’nun yapay zekâ stratejisi, yerel kalkınma ve ekonomik çeşitlendirme çabalarını destekleme hedeflerinin bir parçası olarak Suudi Arabistan’ın küresel rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor. Suudi Arabistan, Küresel Yapay Zekâ Endeksi 2024'te dünyada ulusal yapay zekâ stratejisi geliştiren ilk ülkeler arasında yer aldı.

HUMAIN, veri merkezleri ve cihazlarla ilgili çeşitli girişimleri destekleyecek ve koordine edecek, çeşitli alanlarda yapay zekâ teknolojilerinin benimsenmesini hızlandıracak ve enerji, sağlık, endüstri ve finansal hizmetler gibi stratejik sektörlerde dijital ekonomi için entegre bir çözüm ekosistemi sağlayacak. Şirket ayrıca, yeniliklerin fikri mülkiyet haklarını korurken yerel kalkınma çabalarını teşvik edecek ve Suudi Arabistan’ı en iyi veri ve yapay zekâ teknolojilerini sağlamak için küresel bir merkez olarak kurmak ve Krallık'tan ve dünyadan yatırım fırsatlarını ve sektördeki en iyi yetenekleri çekmek de dahil olmak üzere Suudi Arabistan’ın veri ve yapay zekâ sektöründeki hedeflerine ulaşacak.