Arap Koalisyonu’nun düzenlediği operasyonlarda 280 Husi öldürüldü

Operasyonlarda Husilere ait 34 askeri aracın imha edildiği bilgisi paylaşıldı.

Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
TT

Arap Koalisyonu’nun düzenlediği operasyonlarda 280 Husi öldürüldü

Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)
Yemen'deki meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Sözcüsü Albay Turki el-Maliki (Şarku’l Avsat)

Yemen'de meşru hükümeti destekleyen Arap Koalisyonu Marib'de Husilere son haftalardaki en büyük darbenin indirildiğini duyurdu. El-Cevf’in doğusundaki milisleri ağır zayiatlar veren Koalisyon güçleri Husilerin Marib'in güneyindeki saldırılarını da püskürttü.
Yemen Ortak Kuvvetleri’nin Makbana, el-Cerrahi ve Cebel Ras’daki operasyonları sürüyor. Saha kaynakları, operasyonlarda Husi milislerinin ağır kayıplar verdiğini doğruladı. Kurtarılan bölgelerin de mayınlardan temizlendiği kaydedildi.
Arap Koalisyonu dün, son 24 saat içinde Marib'de Husi milislere yönelik 47 operasyonunun gerçekleştirildiğini, 280 teröristin etkisiz hale getirildiğini ve 34 askeri araç ile bir mühimmat deposunun imha edildiğini bildirdi.
Yemen hava sahasında Husilerin Suudi Arabistan'ı hedef aldığı iki insansız hava aracının (İHA) imha edildiğini duyuran Arap Koalisyonu, söz konusu barbarca eylemlerle kesin olarak mücadele edileceğini vurguladı. Koalisyon ayrıca operasyonlarını uluslararası insan hakları hukukuna ve geleneksel kurallara uygun olarak yürütüldüğünün altını çizdi.
Arap Koalisyonu pazar akşamı geç saatlerde Sana'da Husilere ait 3 operasyon merkezinin imha edildiğini, Suudi Arabistan’ın güney bölgesini hedef almak için milisler tarafından gönderilen 4 silahlı insansız hava aracının (SİHA) etkisiz hale getirildiğini duyurmuştu.
Ordu medyası dün, halk direnişi tarafından desteklenen güçlerin ve Arap Koalisyonu hava kuvvetlerinin Cevf’deki el-Hazm şehri doğusunda Husi milislerle şiddetli çatışmalara girdiğini bildirdi.
Askeri kaynaklara atıfta bulunan Yemen Silahlı Kuvvetleri medya merkezi, “El-Nudud ve el-Alem cephelerinde gerçekleşen çatışmalarda onlarca Husi milisi öldü, onlarcası da yaralandı. Husiler ayrıca ağır teçhizat kaybı verdi” açıklamasında bulundu.
Aynı kaynakların aktardığına göre Yemen ordusu cephe hattındaki milis toplulukları ve hareketlerini hedef alan yoğun bir bombardıman başlatıldı. Operasyonda 3 araç imha edilirken bir zırhlı araç ile bir de savaş aracı ekipmanlarıyla birlikte ele geçirildi.
Arap Koalisyonu’nun milis takviyelerini hedef aldığı hava saldırılarında araçların içindeki mislerin de öldüğü bildirildi.
İran destekli milisler Marib'e güneyden, batıdan ve kuzeybatıdan saldırmaya çalışırken Arap Koalisyonu son aylardaki çatışmaların milislere en az 27 bin can kaybına mal olduğunu aktardı. Batı medyası da sadece beş ayda yaklaşık 15 bin militanın öldürüldüğünü kaydetti.
Ordunun resmi internet sitesi September.Net'in haberine göre Yemen Ulusal Ordusu 22. Tugay Komutanı Abdu Abdullah el-Mahlafi, “Ulusal Ordu mensupları, Marib’in güneyinde terörist Husi milisleri ağır can ve mal kaybına uğrattı” açıklamasında bulundu.
Komutan Mahlafi, ordu üyelerinin Husi milislerin Zenne Cephesi'nin sağ kısmına yönelik saldırılarını engellediğini, milisleri ağır ekipman ve can kayıplarına maruz bırakarak geri çekilmeye ve kaçmaya zorladığını doğruladı. Milislerin ilerlemek için zorladıklarını ancak ‘bir santim dahi ilerleyemediklerini’ belirten Mahlafi, Arap Koalisyonu’nun Husi topluluklarını hedef alan ve onlara ağır kayıplar verdiren saldırılarla orduyu desteklediğini söyledi.
September.Net'in haberine göre 149. Tugay operasyonlarında görevli Albay Ali Muhsin el-Vaşah da pusuya düşürülen Husi milislerin ağır kayıplar verdiğini, milis cesetlerinin savaş alanlarına dağılmış durumda olduğunu aktardı.
İran destekli milisler bu yıl da uluslararası ve bölgesel taraflarca yapılan kapsamlı ateşkes çağrılarını reddederken yeni Birleşmiş Milletler Yemen Özel Temsilcisi de göreve başladığından bu yana barış umutlarını canlandırmak için çabalarını sürdürüyor. Meşru hükümet kapsamlı bir çözüme ulaşma yönünde üç referansa bağlı kalırken Yemen siyasi çevreleri ise Husi milislerinin askeri şiddeti artırma konusundaki ısrarı nedeniyle duruma dair umutsuz.
Meşru yönetim, barış sürecini yeniden tesis etmenin, Husi milislere saldırılarını durdurmaları ve kapsamlı bir ateşkesi kabul etmeleri yönünde baskı yapmaktan geçtiğini bildirdi. Barışın yeniden teis edilmesiyle yıkıcı savaşın ekonomik ve insani yansımalarının hafifletileceği kaydedildi.
Son hutbelerinde takipçilerini seferberlik sağlamaya ve para toplamaya devam etmeye çağıran darbeci grup lideri Abdulmelik el-Husi, başta petrol bölgesi Marib olmak üzere tüm Yemen bölgelerinde Husi kontrolü sağlanana dek savaşı sürdürme sözü verdi.
Atanan Hans Grundberg'e güvenmediklerini açıkça belirten diğer milis liderleri de öncelikle petrol ve gaz kaynaklarını kontrol etmeyi ve geri kalan illerde genişlemeyi sürdürmeyi amaçlayan askeri operasyonların devam etmesi gerektiğini savunuyor.



Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
TT

Lübnan Ordusu: Güneyde bir UNIFIL devriyesine saldıran altı kişi yakalandı

Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)
Birleşmiş Milletler barış gücü güçleri, Marjeyoun'un Bouayda bölgesinde UNIFIL gücüne ait araçlarla devriye geziyor (AFP)

Lübnan Ordusu bugün, Lübnan'ın güneyindeki el-Tayri-Bint Cebeli yolunda Birleşmiş Milletler Lübnan Geçici Gücü'ne (UNIFIL) ait bir devriyeye saldıran altı kişinin yakalandığını duyurdu.

Ordu "X" platformunda yayınlanan bir açıklamasında, UNIFIL gücüne yönelik saldırıda bir UNIFIL aracının hasar gördüğünü, ancak personel arasında herhangi bir yaralanma bildirilmediğini ifade etti.

Ordu, UNIFIL'e yönelik herhangi bir saldırının ciddiyetini vurgulayarak, olaya karışanların cezalandırılmasında hiçbir hoşgörü ve müsamaha gösterilmeyeceğini belirtti.

Ayrıca, UNIFIL'in Litani Nehri'nin güneyinde bulunan bölgedeki temel rolünü, ordu ile yakın koordinasyonunu ve istikrarın yeniden sağlanmasına aktif katkısını vurguladı.

UNIFIL dün yaptığı açıklamada, Güney Lübnan'daki devriyelerinden birine ateş açıldığını, ancak herhangi bir yaralanma bildirilmediğini duyurdu.

Bint Cubeyl yakınlarında devriye gezen üç motosikletli altı kişinin barış gücüne yaklaştığını ve içlerinden birinin aracın arkasına yaklaşık üç el ateş ettiğini açıkladı. Olayda yaralanan olmadı.


Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
TT

Arap ve İslam dünyası, İsrail'in Gazzelileri Mısır'a sürme niyetinden endişe duyuyor

Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)
Mısır ile Filistin toprakları arasındaki Refah sınır kapısı (Arşiv- Reuters)

Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Birleşik Arap Emirlikleri, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar, İsrail'in Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a geçişine olanak sağlamak için Refah sınır kapısını tek yönlü açacağı yönündeki açıklamalarından derin endişe duyduklarını belirtti.

Sekiz ülkenin dışişleri bakanları yaptıkları açıklamada, Filistin halkını topraklarından çıkarma girişimlerini tamamen reddettiklerini vurgulayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın Refah sınır kapısının her iki yönde de açılması, bölge sakinlerine hareket özgürlüğünün garanti altına alınması, Gazze Şeridi halkından hiçbirinin ayrılmaya zorlanmaması, aksine topraklarında kalmaları ve vatanlarının inşasına katılmaları için uygun koşulların yaratılması, istikrarın yeniden sağlanması ve insani koşulların iyileştirilmesine yönelik bütünleşik bir vizyonun oluşturulması planına tam bağlılık gösterilmesi gerektiğini vurguladı.

Bakanlar, Başkan Trump'ın bölgede barışı sağlama konusundaki kararlılığına ilişkin takdirlerini yineleyerek, güvenlik ve barışın sağlanması ve bölgesel istikrarın temellerinin sağlamlaştırılması amacıyla, planının tüm yönleriyle, gecikme veya aksama olmaksızın uygulanmasının önemini vurguladılar.

Ateşkesin tam olarak sağlanması, sivillerin çektiği acılara son verilmesi, Gazze'ye insani yardımların kısıtlama veya engel olmaksızın ulaştırılmasının sağlanması, iyileştirme ve yeniden yapılanma çalışmalarına erken başlanması ve Filistin Yönetimi'nin sektördeki sorumluluklarını yeniden üstlenmesi için gerekli koşulların oluşturulması ve böylece bölgede yeni bir güvenlik ve istikrar aşamasının başlatılması gerektiğini vurguladılar.

Bakanlar, ülkelerinin, Güvenlik Konseyi'nin 2803 sayılı Kararı ve ilgili tüm Konsey kararlarının tam olarak uygulanmasını sağlamak ve uluslararası hukuk kararları ve iki devletli çözüm ilkesi uyarınca adil, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışa ulaşmak için elverişli bir ortam sağlamak amacıyla Amerika ve tüm ilgili bölgesel ve uluslararası taraflarla çalışmaya ve eşgüdüm sağlamaya hazır olduğunu teyit ettiler. Bu, işgal altındaki Gazze ve Batı Şeria toprakları da dahil olmak üzere 4 Haziran 1967 sınırlarında, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasıyla sonuçlanacaktır.


Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
TT

Katar: Gazze savaşını sona erdirme müzakereleri kritik bir aşamada

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)
Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani, 23. Doha Forumu'nun ilk gününde konuşuyor (Reuters)

Katar Başbakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman el Sani bugün yaptığı açıklamada, Gazze savaşıyla ilgili müzakerelerin kritik bir aşamada olduğunu açıkladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Katar'daki Doha Forumu'nda düzenlenen bir panelde konuşan el Sani, arabulucuların ateşkesin bir sonraki aşamasına geçmek için birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Başbakan, Gazze'de ateşkesin, İsrail'in Gazze Şeridi'nden tamamen çekilmesi olmadan tamamlanmayacağını açıkladı.

"Şu anda kritik bir noktadayız... Ateşkes olduğunu düşünemeyiz; ateşkes ancak İsrail'in tamamen çekilmesi ve Gazze'ye istikrarın geri dönmesiyle tamamlanır" ifadelerini kullandı.

Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Gazze'ye istikrar gücü kurulmasına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü, gücün yetki ve angajman kurallarının da ele alındığını açıkladı.

Katar'daki Doha Forumu'nda konuşan Fidan, gücün temel amacının sınır boyunca İsrailliler ve Filistinliler arasında ayrım yapmak olduğunu belirtti.

Bugün Gazze'nin kuzeyinde, İsrail İHA'sının hedef alması sonucu bir Filistinli hayatını kaybetti, üç kişi de yaralandı. Filistin Bilgi Merkezi yerel kaynaklara dayanarak, "Gazze'nin kuzeyindeki el Atatra kavşağında İsrail'e ait bir İHA tarafından hedef alınanlardan bir şehit ve üç yaralının eş Şifa Hastanesi'ne getirildiğini" bildirdi.

Merkezden yapılan açıklamada, "10 Ekim'de ateşkes anlaşmasının başlamasından bu yana çoğunluğu çocuk, kadın ve yaşlılardan oluşan 369 vatandaşımız hayatını kaybetti, 920'den fazla kişi de yaralandı" denildi.