Katar Vakfı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında akademik iş birliğihttps://turkish.aawsat.com/home/article/3348046/katar-vakf%C4%B1-ve-fatih-sultan-mehmet-vak%C4%B1f-%C3%BCniversitesi-aras%C4%B1nda-akademik-i%C5%9F
Katar Vakfı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında akademik iş birliği
Fotoğraf: AA
Doha/AA
TT
TT
Katar Vakfı ve Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında akademik iş birliği
Fotoğraf: AA
Katar'da düzenlenen Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komitesi'nin 7. Toplantısı kapsamında Katar Vakfı ile Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi arasında akademik iş birliği anlaşması imzalandı.
Türkiye'de Arapça Dil ve Münazara Merkezi açılmasını da kapsayan iş birliği anlaşması Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu ve Katar Münazara Merkezi İcra Direktörü Hayat Abdullah Marifi tarafından imzalandı.
Anlaşmaya göre, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi ve Katar Münazara Merkezi iş birliği ile Türkiye'de bir Arapça Dil ve Münazara Merkezi'nin açılması hedefleniyor.
Anlaşmayla ayrıca, iki kuruluşun ortak hedefleri çerçevesinde iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi ve Arapça dil eğitimi ve münazara sanatı alanlarında tecrübe alışverişi yapılması amaçlanıyor.
Katar Vakfı'na bağlı Katar Münazara Merkezi 2008 yılında kuruldu. Merkez, Arapça münazara kültürünün yayılmasını hedefliyor ve uluslararası münazara yarışmaları düzenliyor.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bugünkü Katar ziyareti kapsamında iki ülke arasında çeşitli alanlarda 15 anlaşma imzalanmıştı.
Suudi Arabistan, iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerinin pekiştirilmesine yönelik ortak çabaların önemini vurguladıhttps://turkish.aawsat.com/k%C3%B6rfez/5085856-suudi-arabistan-i%C5%9F-birli%C4%9Fi-ve-bar%C4%B1%C5%9F-i%C3%A7inde-bir-arada-ya%C5%9Fama-de%C4%9Ferlerinin
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci, Lizbon'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu’nda yaptığı konuşma sırasında (SPA)
Suudi Arabistan, iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerinin pekiştirilmesine yönelik ortak çabaların önemini vurguladı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci, Lizbon'da düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu’nda yaptığı konuşma sırasında (SPA)
Suudi Arabistan dün (Salı) Portekiz'in Lizbon kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) Medeniyetler İttifakı 10'uncu Küresel Forumu’nda, çeşitlilik ve uyumun hâkim olduğu daha iyi bir gelecek için gelecek nesillere iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerini aşılamak üzere hükümetler, sivil toplum, kültür ve eğitim kurumları arasındaki iş birliğini yoğunlaştırma çağrısını yineledi.
Konferansa Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan'ı temsilen Dışişleri Bakan Yardımcısı Velid el-Hureyci katıldı. El-Hureyci yaptığı konuşmada, mevcut küresel zorlukların ortak çabalar ile iş birliği ve barış içinde bir arada yaşama değerlerinin teşvik edilmesini gerektirdiğini vurguladı. Medeniyetler İttifakı’nın sadece bir diyalog platformu değil, halklar ve kültürler arasında daha derin bir anlayışı teşvik etmeyi ve farklılıkların üstesinden gelmemizi ve ortak anlayışı teşvik etmemizi sağlayan iletişim köprüleri oluşturmayı amaçlayan yüce bir mesaj olduğuna dikkat çekti.
El-Hureyci, Suudi Arabistan'ın bu foruma katılımının, Vizyon 2030'un sadece Krallığın petrole olan bağımlılığını azaltmak ve ekonomik büyümeyi sağlamakla ilgili olmadığını, aynı zamanda ılımlılık ve diğer medeniyet ve kültürlere açıklık değerlerini inşa etmeyi amaçlayan ulusal bir kültürel proje olduğunu teyit ettiğini belirtti.
Dışişleri Bakan Yardımcısı, Vizyon 2030'un, kültürel çeşitliliğin ve dünyaya açıklığın temellerini atmak, küresel barışı destekleme, aşırıcılıkla mücadele ve farklı halklar arasında barış içinde bir arada yaşamayı yayma rolünü arttırmak, canlı bir toplum ve müreffeh bir ekonomi inşa etme taahhüdünün bir parçası olarak uluslararası toplumdaki olumlu rolünü arttırmak ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşılmasına katkıda bulunmakla ilgili kapsamlı bir sistem olduğuna dikkat çekti.
El-Hureyci, Kral Abdullah bin Abdulaziz Uluslararası Dinler Arası ve Kültürlerarası Diyalog Merkezi'nin (KAICIID) kurulmasına, Terörle Mücadele Merkezi'nin kurulmasına ve toplumun çeşitli bileşenleri arasında hoşgörü ve bir arada yaşamayı teşvik etmek için bir model olarak aşırılık yanlısı ideolojiyle mücadele etmek üzere Küresel Aşırılıkçı İdeolojiyle Mücadele Merkezi’nin (Etidal) kurulmasına katkıda bulunan ve Krallığın çeşitliliğin bir güç ve zenginlik kaynağı olduğuna dair kesin inancını yansıtan birçok girişim aracılığıyla Suudi Arabistan'ın ulusal deneyimlerine işaret etti. Aynı zamanda, Suudi Arabistan’ın BM Medeniyetler İttifakı'nı siyasi ve mali olarak desteklemeye devam edeceğini vurguladı ve Suudi Arabistan'ın 2025 yılında Medeniyetler İttifakı Forumu'nun 11. oturumuna ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyacağını ifade etti.
El-Hureyci forum çerçevesinde Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Vershinin ve Dominik Cumhuriyeti Dışişleri Bakan Yardımcısı Jose Julio Gomez ile bir araya geldi. Görüşmelerde ikili ilişkiler ve çeşitli alanlarda ortak iş birliğini geliştirme yolları gözden geçirilirken, uluslararası gelişmeler ve ortak ilgi alanlarına giren konular da ele alındı.