Batı, Tunus Cumhurbaşkanı’na demokrasiye dön çağrılarını arttırdı

Batı, Tunus’ta demokratik kurumların çalışmalarına geri dönüşü için Cumhurbaşkanı üstündeki baskısını artıyor

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)
TT

Batı, Tunus Cumhurbaşkanı’na demokrasiye dön çağrılarını arttırdı

Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said (AP)

Batılı yedi ülkenin diplomatik heyet başkanları, Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said tarafından geçen yaz onaylanan ve ülkede uygulanan istisnai uygulamaların sona erdirilmesi ve demokratik kurumların çalışmalarına geri dönmesi için net bir zaman belirlenmesi çağrısında bulundu.
Söz konusu çağrıda, kuvvetler ayrılığı ve dengesinin kurulmasında önemli bir rol oynayan seçilmiş bir parlamento dahil olmak üzere, demokratik kurumların çalışmalarına hızlı bir dönüş sağlanması da isteniyor.
Bu çağrı, Cumhurbaşkanı Said’in 2014 anayasasının artık geçerli olmadığını ve ülkedeki siyasi krize son vermek için yasal bir çözüm uygulamayı planladığına yönelik yaptığı açıklamadan bir gün sonra geldi.
Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık, ABD ve Kanada büyükelçiliklerinin heyet başkanları ve Avrupa Birliği’nin Tunus’ta bulunan heyeti cuma günü yaptıkları ortak bir açıklamada, etkili, demokratik ve şeffaf bir yönetimi benimseme yolunda Tunus halkını desteklerini dile getirdiler. Açıklamada, Tunus halkının ihtiyaçlarını karşılamak için sosyal ve ekonomik istikrarın önemi bir kez daha vurgulanırken, siyasi çevrede ve sivil toplumdaki muhalif sesler dahil olmak üzere temel özgürlüklere saygı gösterilmesi ve tüm tarafların sürece katılması çağrısı yapıldı. Açıklamada ayrıca, gelecekte zorluklarla mücadele için Tunus’u ve halkını desteklemeye hazır olduklarını belirterek, bu yolun Tunus’un gelecekteki ilerlemesi için geniş çaplı ve kalıcı bir desteğin sağlanmasına yardımcı olacağını söylediler.
Bu konu ile ilgili olarak Tunuslu siyasi analist Cemal el-Arfavi Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, söz konusu ülkelerin tutumlarının aylardır değişmediğini, zira daha önce de yedi ülke, anayasal kurumlara saygı, kuvvetler ayrılığı ve parlamenter demokrasiye dönüş çağrılarını içeren bir bildiri yayınlamıştı.
Batı’nın bu ortak tutumu, Tunus sahnesindeki tek etkili siyasi kişi haline gelen Cumhurbaşkanı üzerindeki dış baskıları iki katına çıkarıyor. Analist Arfavi, Batı’nın bu tutumunun, özellikle ekonomik alanda yansımaları olacağını zira Tunus’un aldığı kararlarda etkili olduğu düşünülen bu ülkelerle ilişkili olan uluslararası kuruluşlardan gelecek fonlara son derece ihtiyacı olduğunu belirtti. Aynı bağlamda Raşid Gannuşi liderliğindeki Nahda Hareketi, Cumhurbaşkanı Said’in ulusal gelişmelere ilişkin açıklamalarına yönelik endişelerini dile getirdi ve bu durumun tehlikeli olduğunu söyledi. Tunus anayasasının yürürlükten kaldırılması ve iptal edilmesine karşı uyarıda bulunan Nahda Hareketi, 2014 anayasasını yürürlükten kaldırma ve Tunus’taki siyasi ve yasal sistemi tek taraflı olarak düzenleme girişimlerinde bulunulmasına şiddetle karşı çıktığını belirtti.
Nahda aynı zamanda, kararnameler çıkarılarak yönetimin anayasal yapısını ihlal etmesine ve hükümetin siyasi istikrar ve ülkenin geleceğine yönelik ciddi olumsuz sonuçlara yol açacak bir meşruiyet krizine girmesine karşı uyarıda bulundu.
Diğer yandan, Nahda yöneticilerinden Nureddin el-Bahiri dün (Cumartesi), İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yıldönümünde, siyasi tutuklu Sami el-Sifi’nin kendini ateşe vermesi sonucunda ölmesinin, Nahda Hareketine karşı “kötüleme kampanyalarının bir sonucu” olduğunu söyledi. Bahiri, El-Sifi’nin ölümünden kendisini ve hayatlarını tiranlığa ve yozlaşmaya direnmekle geçiren, ülkeyi yeniden inşa etmeye çalışan ve siyasi tutukluların devrimine bağlı kalan yoldaşlarını hedef alan yalan, iftira ve kötüleme kampanyalarını sorumlu tuttu.
Nahda, Tunus’taki özel televizyon kanallarından birinin Sami es-Sifi’nin parti merkezinde kendini yakmadan önceki anları gösteren videoyu yayınlamasının ardından, kanalın Sifi’ye, ailesinin ve Nahda Hareketi’nin destekçilerinin acısına saygı göstermediğini belirterek Cumhuriyet Savcılığından adli soruşturma açılmasını talep etti. Nahda Hareketi, yetkili güvenlik kurumları tarafından el konulan videonun sızdırılmasını kınadı. Parti liderleri genel merkezdeki güvenlik kameralarının hafızasında tek bir kopyası bulunan ve soruşturma sebebiyle gizliliği konusunda taahhütte bulunulan videonun, televizyon kanallarından birine sızdırıldığını görünce şok yaşadı.



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.