Games of Thrones yıldızı Peter Dinklage: Gençken aşk hayatımı sabote ederdim

(HBO)
(HBO)
TT

Games of Thrones yıldızı Peter Dinklage: Gençken aşk hayatımı sabote ederdim

(HBO)
(HBO)

Peter Dinklage, iş 20'li yaşlarında aşık olmaya geldiğinde "kendini sabote ettiğini" söyledi.
Aktör, The New York Times'ın 22 Aralık Çarşamba günü yayımladığı söyleşide yakında gösterime girecek filmi Cyrano'yu, Game of Thrones'un finaline gelen tepkileri ve gençliğindeki ilişkilerini ele aldı.
Dinklage, o yıllarda "aşk fikrine aşık" olduğunu söyledi. Oyuncu "İnsan gençken aşkta Uğultulu Tepeler (Wuthering Heights) niteliği oluyor, Romeo ve Juliet de 40 yaşındakiler için yazılmadı" diye ekledi.
Game of Thrones'un 8 sezonluk yayını boyunca Tyrion Lannister'ı canlandıran ve 4 kez Emmy kazanan isim şöyle devam etti:
"Suçum hep aşkıma karşılık vermeyen birine tutulmaktı. Çünkü mesafeyi korumak, yakınlaşmaktan daha romantik."
"Karşılık vermeyeceğini bildiğiniz kişilere aşık oluyorsunuz, bu daha da fazla azap çektiriyor."
"Sizinle ilgilenen kişilerle ilgilenmiyorsunuz."
Oyuncu, "beyninin nasıl çalıştığını" şöyle açıkladı:
"Gençken kendimi sabote ederdim."
52 yaşındaki Dinklage 2019'da eşi Erica Schmidt'in yazıp yönettiği Cyrano'nun Off Broadway galasında rol almıştı. Şimdiyse Joe Wright'ın Schmidt'in sahne müzikalinden uyarladığı yapımda, filme ismini veren karşılıksız aşk acısından mustarip şairi yeniden canlandıracak.
Filmde Cyrano'nun duygusal ilgi duyduğu Roxanne rolünde Haley Bennett ve Roxanne'in ilgisini çeken genç asker Christian rolündeyse Kelvin Harrison Jr. yer alıyor.
Kelime ustası Cyrano, aşk tanrısını oynuyor ve Roxanne'e olan hislerini, Christian'dan geldiği sanılan uzun mektuplarda ifade ediyor. Bahse konu oyun ilk olarak 1897'de Edmond Rostand tarafından yazıldı.
Independent Türkçe



Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
TT

Beyinde Hepatit C virüsü bulundu: Şizofreni ve bipolar semptomlarını açıklayabilir mi?

Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)
Virüslerin, bazı psikiyatrik semptomlarla ilişkili olduğu düşünülse de daha önce bir kanıt bulunamamıştı (Pexels)

Bilim insanları şizofreni ve bipolar bozukluktan muzdarip kişilerin beyin zarında Hepatit C virüsü tespit etti. Bulgular bu kişilerdeki bazı semptomlara enfeksiyonun yol açabileceğine işaret ediyor.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve majör depresyon gibi sorunların bazı psikiyatrik belirtileri uzun zamandır viral enfeksiyonlarla ilişkilendiriliyor. Ancak bugüne dek bu teoriyi doğrudan destekleyecek bir virüse beyinde rastlanmamıştı.

Johns Hopkins Üniversitesi'nden araştırmacılar bu durumun virüslerin doğrudan beyne girmeyip beyin zarını hedef almasından kaynaklanabileceğini söylüyor.

Bulguları hakemli dergi Translational Psychiatry'de 14 Temmuz Pazartesi günü yayımlanan çalışmayı yürüten ekip, şizofreni, bipolar bozukluk veya majör depresyonu olan kişilerin ölümden sonra beyinlerinden alınan koroid pleksus örneklerini, sağlıklı bireylerin beyinlerinden alınanlarla karşılaştırdı.

Koroid pleksus, sıvı dolu boşlukların yani ventriküllerin zarını oluşturan ve özellikle beyni ve omuriliği koruyan beyin omurilik sıvısını üreten hücre topluluğunu ifade ediyor. Daha önceki çalışmalarda beyin içinde virüs keşfedilmediği için virüslerin bulaştığı bilinen bu bölgeye odaklandılar. 

Araştırmacılar 3 binden fazla hücreyi saptayabilen bir teknolojiyi kullanarak şizofreni veya bipolar bozukluktan muzdarip kişilerden alınan örneklerde daha fazla virüs tespit etti. Ancak sadece bu kişilerin beyin zarında Hepatit C vardı. 

Ayrıca kronik Hepatit C tanısı olan bazı kişilerde virüse rastlanmadı. Bu da enfeksiyonun her zaman beyin zarına ulaşmadığını gösteriyor

Bilim insanları daha sonra yaklaşık 285 milyon kişinin sağlık verilerinin tutulduğu bir veritabanına başvurdu. Şizofreni hastalarının yüzde 3,6'sında ve bipolar bozukluğu olanların yüzde 3,9'unda Hepatit C virüsünün belgelendiği saptandı. 

Majör depresyonu olanların neredeyse yüzde 1,8'inde virüs tanısı görülürken, kontrol grubunda bu oran sadece yüzde 0,5'ti. 

Ayrıca beyin zarında Hepatit C olan kişilerin, öğrenme ve hafızayla ilgili beyin bölümü hipokampusunda virüse rastlanmadı. Ancak yine de virüsün varlığı, hipokampustaki gen ifadesini değiştiriyordu. Bu durum zarda meydana gelen bir enfeksiyonun, beyin fonksiyonlarını ve davranışını etkileyebileceği ihtimaline işaret ediyor.

Araştırmacılar bulguların, şizofreni veya bipolar bozukluğu olan herkesin Hepatit C enfeksiyonu olduğunu göstermediği uyarısında bulunuyor. Ancak beyin zarındaki virüsün, semptomlarla ilişkili olabileceğini gösteriyor.

Bu rahatsızlıklardan muzdarip kişilere virüs testi yapılması ve buna yönelik tedavi uygulanması semptomların azaltılmasına katkı sağlayabilir. Enfeksiyon genellikle antiviral ilaçlarla tedavi ediliyor.

Çalışmaya liderlik eden Sarven Sabunciyan "Bulgularımız, bazı kişilerin enfeksiyon nedeniyle psikiyatrik semptomlar yaşıyor olabileceğini gösteriyor" diyerek ekliyor:

Hepatit C enfeksiyonu tedavi edilebildiğinden, bu hastalara antiviral ilaçlar verilerek psikiyatrik semptomlarının azalmasına yardımcı olunabilir.

Independent Türkçe, Johns Hopkins Üniversitesi, Neuroscience News, Translational Psychiatry