2021’de emtia fiyatları büyük oranda arttı

Asya’da doğal gaz fiyatları önemli ölçüde arttı (Reuters)
Asya’da doğal gaz fiyatları önemli ölçüde arttı (Reuters)
TT

2021’de emtia fiyatları büyük oranda arttı

Asya’da doğal gaz fiyatları önemli ölçüde arttı (Reuters)
Asya’da doğal gaz fiyatları önemli ölçüde arttı (Reuters)

Enerji ve minerallerden tarım ürünlerine kadar emtia fiyatları 2021’de güçlü bir şekilde yükseldi.
Aşılama kampanyalarının artmasının ardından dünya genelinde yeni tip koronavirüs ile mücadeleye yönelik kısıtlamaların hafifletilmesiyle birlikte elektrik üretiminde kullanılan yakıtlar, sıkı tedarik ve güçlü bir ekonomik toparlanma ile desteklenen artışa öncülük etti.
Analistler ve tüccarlar, emtialara yönelik küresel talebin 2022’de güçlü kalacağını ve dünya ekonomisi toparlanmaya devam ederken, her ne kadar benzer bir fiyat artışı olası olmasa da fiyatları desteklemesini bekliyor.
Oanda Kıdemli Piyasa Analisti Jeffrey Halley, “2021’de büyük ölçekte bir yükseliş yaşandı. Emtia fiyatlarının sağlam kalacağına inansam da, 2020’deki toparlanmanın ve 2021 yükselişinin istisnai yıllar olacağına inanıyorum ve bu nedenle önümüzdeki yıl aynı düzeyde kazanç beklemiyorum” dedi.
Enerji ve gıda fiyatları bu yıl arttı, Pekin’den Brüksel’e kadar kamu hizmetlerini ve tüketicileri olumsuz etkiledi ve enflasyon baskılarını artırdı.
Daha yüksek fiyatlar, üreticileri üretimi artırmaya teşvik etti, ancak bazı analistler, bu projelerin üretime başlaması için yıllara ihtiyaç duyduğu göz önüne alındığında, petrol ve sıvılaştırılmış doğal gaz gibi arzların yetersiz kalmasını bekliyor.

Enerji
Kömür ve doğalgaz fiyatlarındaki rekor artışlar 2021’de Avrupa’dan Hindistan ve Çin’e yayılan ciddi bir enerji krizine yol açtı.
Asya’da LNG fiyatları yüzde 200’den fazla artarken, kömür fiyatları ikiye katlandı.
Uluslararası petrol fiyatları 2021’de yüzde 50 ila 60 arasında yükseldi. Artan jet yakıtı talebinin desteğiyle önümüzdeki yıl da yükselmeye devam etmesi bekleniyor.

Metal
Çin ve Avrupa’daki elektrik krizi, alüminyum üretimini etkiledi. Ancak, dünyanın en büyük üreticisi olan Çin’deki çelik üretiminin azalması nedeniyle demir cevheri talebini de etkiledi.
Analistler, enerji geçişinin talebi artıracağı ve tedarik zinciri darboğazlarının devam edebileceği görüşüyle ana metallerin daha iyi performans göstermesini bekliyor.

Tarımsal emtia piyasalarının yükselişi
Chicago soya fasulyesi art arda üçüncü yıl artarken, mısır yaklaşık yüzde 25 ve buğday yüzde 20’den fazla arttı.
Tarımsal emtia piyasaları, genel olarak kötü hava koşulları ve güçlü talep nedeniyle arz kısıtlamaları ile desteklendi.
Ham şeker fiyatları yüzde 20’den fazla artarak üçüncü yıl için kazançlar kaydetti. Beyaz şeker, kuraklık ve don nedeniyle en büyük küresel üretici olan Brezilya’da üretimin düşmesiyle benzer kazanımlar elde etti.
Analistler, hisse senedi piyasalarındaki ve diğer piyasalardaki risk arzusunun güçlü olması nedeniyle değerli metal fiyatlarının düşebileceğini söylüyor.
Geçen yılki düşüşün ardından altının genel fiyatında çok az değişiklik olurken, gümüş iki yıldır güçlü bir performans sergiledikten sonra yıl sonunda düşüşe geçiyor.



Bitcoin balinası, yüzde 14 milyon değer kazanan varlığını transfer etti

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP
TT

Bitcoin balinası, yüzde 14 milyon değer kazanan varlığını transfer etti

Fotoğraf: AFP
Fotoğraf: AFP

Gizemli bir Bitcoin yatırımcısı,  14 yılı aşkın sürenin ardından milyarlarca dolarlık varlıklarında ilk kez işlem gerçekleştirdi.

Bitcoin'in blok zincirinden (kripto transferlerini takip eden çevrimiçi defter) alınan veriler, aynı sahibin üç adresinin perşembe ve cuma günleri toplam 23 bin 377 BTC taşıdığını ortaya koydu.

Kripto para biriminin en son taşındığı Nisan 2011'de, Bitcoin fiyatı sadece 0,78 dolardı ve toplam varlıklar yaklaşık 18 bin dolar değerindeydi.

Bitcoin tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 112 bin dolar civarında işlem görüyor ve bu da yaklaşık 2,5 milyar dolar değerine ulaşan varlıkta kabaca yüzde 14 milyonluk bir artış anlamına geliyor.

rtgbhty

Bitcoin'in blok zincirinin kamuya açık yapısına rağmen, işlemi yapan kişi ya da kuruluşun kimliğini görmek mümkün değil.

Blok zinciri analistleri, transferin nedeninin varlıkları daha güvenli bir çevrimiçi cüzdana taşımak olduğunu ve sahibinin büyük kârları nakde çevirmeyi planladığına işaret etmediğini öngördü.

Blockchain analiz firması Arkham, X'e paylaştığı yazıda "[Transferler] muhtemelen adres yükseltmeleriyle ilgiliydi" dedi ve "Bu balinanın Bitcoin sattığına dair hiçbir belirti yok" diye ekledi.

Hareketsiz hesapların aniden aktif hale gelmesi, piyasa gözlemcilerinin "büyük Bitcoin güç değişimi” diye adlandırdığı, kripto para birimine büyük kurumsal yatırım yapılırken gerçekleşti.

Balinalar diye bilinen ve Bitcoin'i ilk günlerinden beri ellerinde tutan büyük sahipler, rekor fiyatlardan yararlanmak için ellerindeki varlıkların bir kısmını satmaya başladı. Aynı zamanda, büyük kurumlar ve geleneksel yatırım fonları da Bitcoin satın alarak portföylerini çeşitlendiriyor.

Bu eğilim, ABD'li düzenleyicilerin 2024'te Bitcoin'i spot borsa yatırım fonları (ETF'ler) aracılığıyla kurumsal yatırımcılara açmaya yönelik dönüm noktası niteliğindeki kararıyla mümkün oldu. Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun 18 ay önce ETF'lerin ilk dalgasını onaylamasından bu yana Bitcoin fiyatı üç kat arttı.

Merkezi olmayan finans şirketi BOB'un kurucu ortağı Dom Harz, The Independent'a, "Bitcoin artık küresel finansın temellerine yerleşmiş durumda ve süregelen jeopolitik belirsizlik ortamında kayda değer bir direnç gösteriyor” dedi.

Özellikle de kamu şirketlerinin bir hazine varlığı olarak Bitcoin satın almalarıyla kurumsal ilginin devam etmesi dikkat çekici... Bu, uzun vadeli inancın güçlü bir işareti.

Independent Türkçe