Mısır Kuveyt’e desteğini yineledi

Mısır, bölgesel zorluklar karşısında Kuveyt’in güvenliği ve istikrarına desteğini vurguluyor

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (Arşiv)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (Arşiv)
TT

Mısır Kuveyt’e desteğini yineledi

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (Arşiv)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi (Arşiv)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, Körfez güvenliğinin korunmasına ilişkin Mısır’ın devlet politikası çerçevesinde, ülkesinin, bölgesel zorluklar karşısında Kuveyt’in güvenlik ve istikrarına desteğini vurguladı.
Cumhurbaşkanı Sisi açıklamalarını, Kuveyt’in Kahire Büyükelçisi Muhammed Salih ez-Zevih’in Kahire’deki görevinin sona ermesi vesilesiyle kendisiyle yaptığı görüşme sırasında yaptı.
Mısır Cumhurbaşkanlığı Ofisi, Sisi’nin, Büyükelçi ez-Zevih’in “Mısır-Kuveyt ilişkilerini destekleme ve güçlendirme konusundaki bitmek bilmeyen çabaları için teşekkürlerini dile getirdiğini ve “kardeşi” Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Veliaht Prens Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’a selamlarını iletmesini talep ettiğini” belirtti.
Cumhurbaşkanı es-Sisi, Kuveyt Emiri’nin ülkesine ve “kardeş” halkına ilerleme ve refah yolunda liderlik ederken gösterdiği akıllıca tavrı, Mısır ile işbirliğini geliştirme ve ilişkileri güçlendirme konusundaki istekliliği ve Kuveyt’teki Mısır topluluğuna karşı cömertliği için takdirini yineledi.
Resmi sözcü, “Kuveyt Büyükelçisi’nin, Cumhurbaşkanı Sisi’ye Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah ve Veliaht Prens Şeyh Meşal el-Ahmed el-Cabir es-Sabah’ın selamlarını ilettiğini” söyledi.
Büyükelçi, Kuveyt hükümetinin ortak işbirliğini iki halkın ve kardeş ülkenin özlemlerini karşılayacak şekilde geliştirme konusunda istekli olduğunu vurguladı. Ayrıca çeşitli meseleler ve zorluklar karşısında Arap dayanışma bağlarını güçlendiren ilerleme, refah ve gelişme konusunda karşılıklı çıkarlara ulaşma hususundaki isteğini de belirtti.
Cumhurbaşkanlığı Ofisi, “toplantıda, ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel durumlardaki genel gelişmelerin yanı sıra iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin, özellikle ekonomik ve ticari ilişkilerin gözden geçirildiğini” açıkladı.



Abdulati: Mısır'a karşı yürütülen ‘alçakça’ kampanya dikkatleri İsrail'den uzaklaştırmayı amaçlıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (DPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (DPA)
TT

Abdulati: Mısır'a karşı yürütülen ‘alçakça’ kampanya dikkatleri İsrail'den uzaklaştırmayı amaçlıyor

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (DPA)
Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati (DPA)

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, Kahire'ye karşı yürütülen ve ‘alçakça’ olarak nitelendirdiği kampanyanın amacının dikkatleri ‘Gazze Şeridi'ndeki trajedinin tek sorumlusu olan’ İsrail'den başka yöne çekmek olduğunu söyledi.

Abdulati, İsrail'in insani yardım girişini yasaklaması nedeniyle açlık çeken Gazze Şeridi'ne yardım götürmek için Refah Sınır Kapısı’nın açılmasını talep eden ve aralarında İsrail'in de bulunduğu bir dizi ülkedeki Mısır büyükelçilikleri önünde düzenlenen protesto gösterilerine atıfta bulundu.

Abdulati bugün düzenlediği basın toplantısında, Mısır'ın ‘Filistin davasına yönelik tarihi sabitelere’ bağlı olduğunu ifade etti.

Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Mısır'ın Filistin meselesine ilişkin sabitelerinin, ateşkese varılması, iki devletli bir çözüme ulaşılması ve yerinden edilmenin reddedilmesi olduğunu söyledi. Medbuli, Mısır'ın ‘bölgesel istikrarsızlık ortamında ulusal güvenliğini koruduğunu’ açıkladı.