İnsan Hakları İzleme Örgütünden, Etiyopya'nın Tigraylılara baskı uyguladığı iddiası

AA
AA
TT

İnsan Hakları İzleme Örgütünden, Etiyopya'nın Tigraylılara baskı uyguladığı iddiası

AA
AA

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Suudi Arabistan'dan yakın zamanda sınır dışı edilerek Etiyopya'ya dönen Tigraylılara, Etiyopya tarafından baskı uygulandığını öne sürdü.
HRW Mülteci ve Göçmen Hakları Araştırmacısı Nadia Hardman, görgü tanıklarıyla görüşülerek elde ettikleri bilgileri basınla paylaştı.
Hardman, Suudi Arabistan'dan sınır dışı edilerek Etiyopya'ya dönen Tigray etnik grubuna yönelik kitlesel tutuklama yapıldığını, bazılarından ise haber alınamadığını iddia etti.
Etiyopya'ya keyfi olarak alıkonulan Tigraylıların serbest bırakılması çağrısı yapan Hardman, "Suudi Arabistan'da korkunç bir şekilde tacize maruz kalan Tigraylı göçmenler, Etiyopya'ya geldiklerinde hapishanelere kapatılıyor." ifadesini kullandı.
Etiyopya hükümeti ise Tigraylı ayrılıkçılara destek veren kişilerle mücadele ettiklerini öne sürdü.

Binlerce Tigraylı, daha iyi bir hayat için yasa dışı yollarla göç ediyor
Etiyopya'nın Amhara ve Tigray bölgelerinde yaşayan binlerce Tigraylı, daha iyi bir hayat için yasa dışı yollarla Suudi Arabistan ve Yemen'e göç ediyor.
Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) bağlı isyancıları ülkenin kuzeyindeki Amhara ve Afar eyaletlerinden çıkaran Etiyopya, Tigray eyaletine yeniden operasyon planlanmadığını açıklamıştı.
Hükümet güçleriyle isyancılar arasında Kasım 2020'den bu yana süren çatışmalar, şimdiye dek yüz binlerce kişiyi yerinden etti ve milyonlarca kişiyi insani yardıma muhtaç hale getirdi.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters