Mısır’ın gündeminde su krizi ve Nahda Barajı müzakereleri var

Küresel su forumu mart ayında Senegal’de düzenlenecek.

Etiyopya’nın inşa ettiği Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)
Etiyopya’nın inşa ettiği Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)
TT

Mısır’ın gündeminde su krizi ve Nahda Barajı müzakereleri var

Etiyopya’nın inşa ettiği Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)
Etiyopya’nın inşa ettiği Nahda (Rönesans) Barajı. (Reuters)

Mısır, mart ayında Senegal’in başkenti Dakar’da düzenlenecek 9. Dünya Su Forumu’nda Nil Nehri üzerinde inşa edilen Nahda (Rönesans) Barajı’na ilişkin Etiyopya ile yaşanan anlaşmazlığının yanı sıra su krizi, su tüketiminin düzenlenmesi ve su kaynaklarının iki katına çıkarılmasına yönelik çabaları gündeme getirecek.
Mısır Su Kaynakları ve Sulama Bakanı Muhammed Abdulati dün, bakanlığın, Dünya Su Forumu’nun stratejik ortağı olduğunu belirtirken foruma ev sahipliği yapan Senegal ile Mısır arasında ortak çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. Abdulati’nin verdiği bilgilere göre forumda su ve iklim değişikliği konusuna odaklanılacak. Ayrıca Afrika’nın yüzleştiği sorunlara sürdürülebilir çözümler bulunması görüşülecek.
Abdulati dün Nil Su İşleri Sektörü’ndeki yardımcılarıyla gerçekleştirdiği toplantıda, 9. Dünya Su Forumu’nun düzenlenmesine yönelik hazırlıklarda bakanlığın Senegal’e verdiği desteğe dikkat çekti. Bakan Abdulati, foruma yönelik hazırlıklar için iki ülkeden oluşturulan çalışma grubunun üyeleri arasındaki mevcut koordinasyonu gözden geçirdi. Forumun düzenlenmesi için mevcut çalışma ve hazırlık planlarının yanı sıra düzenlenecek faaliyetler tartışıldı ve değerlendirildi. Aynı zamanda Mısır’ın su konusundaki zorluklarla mücadele konusunda ve su kaynaklarının entegre yönetimindeki başarılı deneyimleri, su arıtma ve yeniden kullanımı alanında tecrübelerini aktarmak üzere Sulama Bakanlığı ve Ulusal Su Araştırma Merkezi’nin konferans faaliyetlerine katılması gündeme geldi. Ayrıca bakanlığa bağlı bölgesel eğitim merkezinin, forum kapsamında düzenlenecek sunuma katılması konusu da ele alındı.
Görüşmede, 9. Dünya Su Forumu’ndan başlayarak kasım ayında Mısır’da düzenlenecek Birleşmiş Millletler İklim Değişikliği Konferansı'nda (COP27) devam edecek şekilde ortak bir yol izlenmesi ve su kıtlığı yaşayan bölgelerde sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin gerçekleştirilmesi için 4. Kahire Su Haftası sırasında başlatılan siyasi diyalogun tamamlanması da gündemdeydi. Bununla birlikte, 2023 yılında New York’ta düzenlenecek olan Uluslararası Eylem On Yılı Yaşam için Su planının ara dönem konferansında, Afrika ülkelerinin dünyaya yönelik mesajların ileten tavsiyelerin de forumda sunulması için hazırlık yapıldı.
Abdulati, bakanlığın forumun başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi ve çeşitli ülkelerin etkinliğe katılımının artırılmasına yönelik kararlılığını vurguladı. Bu tür uluslararası toplantıların, ülkeler arasında koordinasyon ve iş birliğini sağlamadaki ve su konusunda vizyon ve fikir alışverişinde bulunmalarını sağlamadaki önemine dikkat çekti. Vizyon ve fikir alışverişinde bulunmanın, birçok ülkede suyla ilgili sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin hayata geçirilmesinde etkili olduğunu vurguladı.
Bakan’ın belirttiğine göre Mısır ile Senegal arasında, 4. Kahire Su Haftası etkinliklerinde su alanında mutabakat zaptı imzalandı. Mutabakat zaptının hedefinde, 9. Dünya Su Forumu ve Kahire’deki Su Haftaları gibi iki tarafın ev sahipliği yaptığı etkinliklere hazırlıkta taraflar arasında iş birliğinin sağlanması vardı. Bunların yanı sıra “Dakar 2022 Girişimi” kapsamındaki projelerin hayata geçirilmesi için karşılıklı iş birliği, iki ülkenin su sektöründeki kamu ve özel sektör kuruluşları arasında, özellikle coğrafi bilgi sistemleri, uzaktan algılama ve sel tahminlerine yönelik teknolojik alanlarda bilgi ve tecrübe alışverişinin teşvik edilmesi de mutabakat zaptında yer aldı.
Konu hakkında bilgi sahibi kaynaklara göre Mısır heyeti forumda, şu anda durmuş haldeki Nahda Barajı müzakerelerinde Etiyopya’nın Mısır ve Sudan ile uzlaşmaya varmamasını da gündeme alacak. Mısır, ülkesinin su kaynaklarını etkilemesinden endişelendiği için Etiyopya’nın 2011’den bu yana inşasına devam ettiği, Nil Nehri’nin ana kolu üzerinde kurulan baraj konusuna büyük önem veriyor. Barajın olumsuz etkilerinin önlenmesini garanti altına alan bağlayıcı bir yasal anlaşmanın yapılmasını talep ediyor.



Suriye'deki Arap aşiretlerinden 50 bin savaşçı Süveyda şehrine yaklaşıyor

 Suriyeli aşiret savaşçıları Süveyda’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor (Reuters)
Suriyeli aşiret savaşçıları Süveyda’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor (Reuters)
TT

Suriye'deki Arap aşiretlerinden 50 bin savaşçı Süveyda şehrine yaklaşıyor

 Suriyeli aşiret savaşçıları Süveyda’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor (Reuters)
Suriyeli aşiret savaşçıları Süveyda’ya doğru yola çıkmaya hazırlanıyor (Reuters)

Suriye'deki Arap aşiretleri dün, Suriye'nin güneyindeki Süveyda vilayetindeki Bedevi aşiretlerinin yardımına koşmak üzere genel seferberlik ilan etti.

Alman Haber Ajansı'nın (DPA) bir nüshasını elde ettiği açıklamada, ”Suriyeli aşiretlerin üyeleri olarak bizler, el Hicri terörist milislerinin Süveyda vilayetindeki Bedevi aşiretlere karşı işlediği suçları ve masum insanların yerlerinden edilmesini büyük bir endişeyle takip ediyoruz. Ahlaki ve kabilevi görevimize dayanarak, Suriye hükümetini, ezilenleri savunmak, kadınlara, çocuklara ve yaşlılara yönelik saldırıyı püskürtmek için meşru haklarını kullanan Bedevi aşiretlerinden kardeşlerini desteklemek üzere bölge dışından gelen savaşçıların hareketine müdahale etmemeye ya da engellememeye çağırıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Bu savaşçılara yönelik herhangi bir eylem, suçların faillerine yönelik açık bir önyargıdır ve katliamların devam etmesinden ahlaki ve tarihsel olarak arkasındakileri sorumlu tutar. Suriyeli aşiretler, savundukları evlatlarının arkasında birlik içinde durmaktadır ve onlara karşı herhangi bir önyargı, taviz verilmeyecek birleşik bir duruşla karşılanacaktır” denildi.

Aşiret savaşçıları Süveyda kentine saldırmaya başladı, başta el Mazraa kasabası olmak üzere bir dizi köy ve kasabayı kontrol altına aldı ve Şam yolunun kuzey tarafından Süveyda'ya yaklaştı. Şarku’l Avsat’ın DPA’dan aktardığına göre Aşiret güçlerinden bir kaynak, saldırıya katılan aşiret savaşçılarının sayısının 50 bini aştığını ve bugün (Cuma) şafak vakti Suriye'nin doğusundan, Halep vilayetinden ve kırsalından on binlerce kişinin daha gelmesinin beklendiğini ifade etti.

Kaynak, “41 aşiretin savaşlara katıldığını ve bu aşiretlerin Suriye nüfusunun %70'inden fazlasını oluşturduğunu” ve “aşiret mensuplarının Ürdün Kralı Abdullah II ve Irak'taki Anbar aşiretlerinin ileri gelenlerine başvurmasının ardından Irak, Ürdün ve Lübnan'daki Arap aşiretlerinin Süveyda'ya gitmeye hazırlandığını” belirtti.

Aşiret kaynaklarına göre dün Şeyh Hikmet el Hicri'ye bağlı gruplar tarafından düzenlenen saldırıda 100'den fazla kişi öldürüldü ve on binlerce kişi köylerinden sürüldü ve evleri yakıldı.