Etiyopya hükümeti, gözaltına alınan muhalifleri serbest bıraktı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed (EPA)
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed (EPA)
TT

Etiyopya hükümeti, gözaltına alınan muhalifleri serbest bıraktı

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed (EPA)
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed (EPA)

Etiyopya hükümeti, muhalif yetkililer ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nden (TPLF) gözaltına alınan bazı isimlerin serbest bırakıldığını açıkladı.
Etiyopya hükümetinin medya departmanı tarafından yapılan açıklamada TPLF ve muhalif kesimden birçok üst düzey ismin serbest bırakıldığı açıklandı. Gözaltına alınan isimlerin serbest bırakılmasının amacının Etiyopya hükümetinin ülkede yaşanan sorunlara barışçıl bir çözüm bulma isteği olduğu belirtildi.
Şarku’l Avsat’ın Reuters’ten aktardığına göre kaç kişinin serbest bırakıldığı açıklanmadı.
Gerçek Demokrasi için Balderas Partisi, daha önce yapılan açıklamaların ardından Amhara’nın önde gelen bir muhalefet figürü olan Eskinder Nega’nın serbest bırakıldığını açıkladı.
Başbakan Abiy Ahmed, Ortodoks Noel’i ile aynı günde ulusal uzlaşma yapılması için çağrıda bulunarak bir bildiri yayınlandı. Gözaltına alınan isimler, yayınlanan bildirinin hemen ardından serbest bırakıldı.
Medya patronu Javar Muhammed’in de serbest bırakıldığı kaydedildi.
Serbest bırakılan diğer isimler arasında TPLF’nin kurucularından Sebhat Nega, Kidosan Nega, Abay Weldu, eski Sudan Büyükelçisi Abady Zemo ve Mollo Gbrigzaber var.



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters